Fikir
Giriş Tarihi : 09-12-2022 13:40   Güncelleme : 09-12-2022 13:40

Çalışınca Kazanacaksınız Diyemem Ama Çalışmazsanız Kazanamayacaksınız!

Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü'nün ev sahipliğinde, Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Cahit Utku Aral'ın konuşmacı olarak yer aldığı “Dış Ticarette Girişimci Olmak” konulu söyleşi programı düzenlendi.

Çalışınca Kazanacaksınız Diyemem Ama Çalışmazsanız Kazanamayacaksınız!

 

Programa Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Ali Bilgin, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşide Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Cahit Utku Aral, akademisyenler ve öğrencilerle girişimcilik konusundaki deneyimlerini paylaştı. Kendisinden önce ailesinin de girişimcilik bağlamında çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade ederek sözlerine başlayan Aral, babasının ve Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı olan dedesi Cahit Aral'ın girişimcilik hikayelerinden bahsetti. Aral, dedesi Cahit Aral’ın bugün Koç Müzesi'nde sergilenen Türkiye'nin ilk dizel motorunun tasarımcısı olduğunu belirterek bu durumun ailesindeki ilk girişimcilik örneklerinden olduğunu aktardı.

 

Aral konuşmasında geçmişten bugüne Samsun Yurt Savunma Sanayinin girişimcilik yolculuğu, vizyonu, uluslararası piyasalardaki konumu, paydaşları, üretim tesisleri, ürün yelpazesi ve istihdam yapısı ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verirken öğrencilere girişimcilikle ilgili tavsiyelerde bulundu. Aral, çok çalışmanın sonucunda fırsatların geleceğini ifade ederek, bu süreçte paradan ziyade başarıya odaklanmanın önemine vurgu yaptı. Farklı branşları bir araya getirerek ARGE çalışması yapmak, etik kuralları gözetmek, zor süreçlere dayanıklı olmaya çalışmak, ekip motivasyonu, tecrübelerden yararlanmak gibi hususların girişimcilikte önemli olduğunu belirten Aral, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın “İş hayatı girişimcilik sörf gibidir. Öndeki dalganın peşinden gidersen o zaten kaçmıştır. Arkadan gelen dalgaya bakmak lazım” sözlerine atıfta bulundu.

 

Tüm dünyanın değiştiğini ancak iktisat biliminin önemini her zaman koruyacağını belirten Aral, "Bizim zamanımızda bilgisayar mühendisi önemsiz görülüyordu. Daha sonra değer kazandı. Ama para bilimi değişmeyecek, iktisat çok önemli. Son olarak size bir tek şeyi garanti edebilirim. Çalışınca kesinlikle kazanacaksınız diyemem ama çalışmazsanız kesinlikle kazanamayacaksınız. Ayrıca Samsun Yurt Savunma Sanayinde işe girebilmek için rakiplerinize üstünlük sağlamak bakımından yabancı dil bilmek, araştırmacı olmak, çözüm ve tavsiyeler üretmek gibi özelliklerinizin olmasını bekliyoruz," şeklinde konuştu.

 

Kapanış konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Cahit Utku Aral'a teşekkürlerini ifade etti. Rektör Aydın, Cahit Aral'ın da ifade ettiği gibi paradan ziyade başarıyı tercih etmenin önemini vurgulayarak, girişimci olmak isteyen öğrencilere bir hikayeleri olması gerektiğini tavsiye etti. Ekip olmanın öneminden söz eden Rektör Aydın, öğrencilere birer ekip oluşturmaları ve ortak projeler gerçekleştirmeleri konusunda önerilerde bulundu. Rektör Aydın, öğrencilere Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Cahit Utku Aral ve TOGG CEO'su Gürcan Karakaş gibi girişimcilerin hayat hikayelerini örnek alabileceklerini tavsiye ederek sözlerini tamamladı.

 

Program, hediye takdiminin ardından söyleşiye katılan öğrenciler ve öğretim üyeleriyle birlikte anı fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN