Güncel
Giriş Tarihi : 04-08-2021 13:07   Güncelleme : 10-08-2021 13:42

Doğan Canzz: Sosyal medya tehlikeli mi?

Doğan Canzz, Sosyal medya tehlikeli mi? Bilimsel açıklamalar? Türkiye'de sosyal medyaya kaç saatimizi harcıyoruz? sorularına cevap aradı.

Doğan Canzz: Sosyal medya tehlikeli mi?

 

Doğan Canzz; İnternetin hayatımıza girmesi ardından kısa zaman sonra sosyal medya hayatımıza girdiğini belirterek, Sosyal medya tehlikeli mi? Bilimsel açıklamalar? Türkiye'de sosyal medyaya kaç saatimizi harcıyoruz? sorularına cevap aradı.

Sosyal medya hem insanların beklenti ve davranışlarını etkilediğini hem de meslek gruplarının bir tür veri havuzuna dönüştüğünü belirten Canzz, "Türkiye’de her yıl sosyal medyaya olan ilgi artıyor. Türkiye nüfusunun %74’ü internete bağlanırken, %64’ü sosyal medya kullanıcısıdır. Türkiye’de 38 milyon Instagram, 37 milyon Facebook, 12 milyon Twitter, 8 milyon Youtube kullanıcısı bulunuyor. Her gün internette ortalama 7 saat 29 dakika kalıyoruz. Dünya ortalaması 6 saat 43 dakikadır. Sosyal medyada geçirdiğimiz zaman ise ortalama 2 saat 51 dakikadır. Bu rakamlar gösteriyor ki ekonomi, siyaset, sosyo-kültürel hayatın her alanına dokunan bir sosyal medya gerçeği var artık!”

Doğan Canzz, Sosyal Medyada çok fazla vakit geçiren insanların gerçek alemden kopma tehlikesiyle yüz yüze bulunduğunu kaydederek şu şekilde bir değerlendirmede bulundu:

"Sosyal medya hem insanların beklenti ve davranışlarını etkiliyor hem de buna dikkat eden meslek gruplarının bir tür veri havuzuna dönüşmüş durumda. Üniversitelerde yönetim bilişim sistemleri, iş analitiği, veri madenciliği gibi bölümlerin mezunları için potansiyel imkanlar ortaya çıkıyor. İşte bunun önemiyle birlikte bireylerin sosyal medyada bulunma hedefleri, süreleri ve o ülkedeki sosyal medya ağının içeriği ile psikolojileri de olumlu veya olumsuz bir hal alıyor. Özellikle gençlerin kimlik, kişilik ve davranışlarında belirgin etkiler yaratıyor. Yüz yüze iletişimin ikinci plana geldiği böyle bir dönemde sosyal medyada daha fazla vakit geçiren insanlar gerçek hayattan kopma tehlikesi yaşıyor.

Bu kapsamda depresyon, bağımlılık, sorumluluk duygusunun aşınması ve özgüven gibi problemler nesilleri tehdit ediyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların %70’i başka birisine istismarcı bir davranışta bulunduğunu ifade ediyor. Aynı araştırmada katılımcıların %35’i kendine güvenini takipçi sayısıyla özdeşleştiriyor.

Bu yüzden Türkiye'de sosyal medya yasası en kısa sürede çıkarak bu çerçevede belki biraz olsun bu saydığımız tehlikeleri bertaraf eder.

Recep YAZGANRecep YAZGAN