Sağlık
Giriş Tarihi : 22-11-2022 15:39   Güncelleme : 22-11-2022 15:54

Kadın Doğum Hastalıkları

Hastalıklar, insanların sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlardan birisidir.

Kadın Doğum Hastalıkları

Hastalıklarda erken teşhis konması tedavi için en önemli etkendir. Bazı hastalıklar sadece çocuklarda, bazı hastalıklar cinsiyet ayrımı olmadan yetişkinlerde,bazı hastalıklar sadece erkeklerde, bazı hastalıklar ise sadece kadınlarda görülmektedir. Sadece kadınlarda görülen hastalıklar, “kadın hastalıkları” veya “kadın doğum hastalıkları” olarak adlandırılmaktadır.

Kadınlarda görülen hastalıkların bazılarının tedavisi son derece kolayken, bazılarında ise tedavi zorlu ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Fakat basit veya zor demeden hastalığın türü ne olursa olsun, mutlaka bir mersin kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Çünkü kadın hastalıklarının tam zamanında tedavi edilmesi yaşam kalitesini artırır ve ileride karşılaşacağınız sorunları önler.

Kadın Doğum Hastalıkları Nelerdir?

Bazı kadın doğum hastalıkları şunlardır;

  • Vajinal Akıntı:  Vajinal akıntı, genellikle her kadında görülen normal ve düzenli bir durumdur. Fakat, enfeksiyona bağlı götürebilen bazı akıntı tipleri vardır. Bu akıntı türleri vajinanın florasını bozar. Vajinanın sahip olduğu bakteri dengesinde meydana gelen değişiklikten dolayı salgılanan sakıntının kokusunun,kıvamının ve renginin değişmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Eğer akıntı beyaz renkli,berrak ve benzeri şeklindeyse doğal ve normal akıntıdır.Fakat kahverengi,kanlı, sarı veya yeşil renkte anormal bir vajinal akıntı varsa mutlaka bir mersin kadın doğum doktoru tarafından muayene edilmelidir.
  • Miyom: Miyom, genellikle 40 yaş üzerindeki kadınların %30-40’ında görülmektedir.Miyomlar, çoğu kez herhangi bir belirti göstermez. Fakat bazı durumlarda rahim içindeki yerleşim yerine göre aşırı vajinal kanama, kasık ağrıları, sık idrara gitme isteği, kabızlık, gebelikte düşük ve kısırlık gibi durumlara neden olabilir. Bu ve benzeri belirtiler görüldüğünde kadın doğum mersin ile görüşme yapılmalıdır.
  • HPV Enfeksiyonu: Kadın doğum hastalıklarından birisi olan HPV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan ve sık rastlanan bir hastalıktır. HPV virüsünün farklı tipleri vardır. Bazı virüs tipi kendisini genital siğile, bazı virüs tipi ise rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Kadın doğum doktoru mersin tarafından yapılan düzenli kontroller ile tanısı konulabilir. Kadınlar, herhangi bir şikayeti olmasa bile düzenli olarak smear testi ve jinekolojik muaye ile bu durumun erken teşhisini sağlayabilir.
  • Dismenore (Ağrılı Adet Görme): Ağrılı adet görme, ergenlik döneminde sıkça görülmektedir. Fakat bazı durumlar da ileri yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Adet döneminden 1-2 gün öncesinde başlayıp, adet başladıktan sonrasında da (genellikle 1 ya da 2 gün) olarak devam eden ağrıdır. Adet ağrısı bazen hafif olurken, bazen de çok şiddetli olmaktadır.

 Dismenorenin tedavisini kişi kendisi evde de yapabilir. Ilık duş almak,sıcak su torbası kullanmak,dinlenmek gibi kişinin kendisinin yapabileceği yöntemler vardır. Fakat ağrı her zaman çok şiddetli ve kişi kendisi de geçiremiyorsa erken teşhis koyabilmek adına mutlaka kadın doğum doktoru mersin tarafından muayene edilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN