Güncel
Giriş Tarihi : 04-10-2014 20:00   Güncelleme : 04-10-2014 20:00

"Kınalı kurbanlık" geleneğini 91 yıldır sürdürüyorlar

SAMSUN (AA) - Yunanistan'dan Samsun'a gelen ve Tekkeköy ilçesine yerleşen mübadiller, kurbanlık hayvanlarını kınalama geleneğini 91 yıldır sürdürüyor

SAMSUN (AA) - Yunanistan'dan Samsun'a gelen ve Tekkeköy ilçesine yerleşen mübadiller, kurbanlık hayvanlarını kınalama geleneğini 91 yıldır sürdürüyor.

İlçenin Karaperçin Mahallesi'nde yaşayan mübadiller, Yunanistan'dan beri sürdürdükleri kurbanlık hayvanları kınalama geleneğini devam ettiriyor. Arife günleri kına yakan kadınlar, daha sonra abdest alarak kurbanlık hayvanların her tarafına kına sürüyor. Bir gün kınalı halde bekleyen kurbanlıklar, bayramın ilk günü kesiliyor.

Gelenekleri hakkında bilgi veren Ali Baybek (71), Yunanistan'ın Sarışaban kasabasından geldiğini ve Yunanistan'dan geldikten sonra da "kınalı" adetini sürdürdüklerini söyledi.

Dedelerinden gelen geleneği gelecek nesillere de aktardıklarını belirten Baybek, "Genellikle kadınlar kurbanlıkları kınalar ama erkekler de yapabilir, çok fark etmez. Arife günleri kurbanlıkların her tarafına dua okunarak kına sürülür. Bayramın birinci günü de kınalı kurbanlıklar kesilir" dedi.

Kurbanlık hayvanı kınalamanın gelenek olduğunu belirten Gülhanım Yüce (65), "Her Kurban Bayramı arife günü kurbanlıkları kınalıyoruz. Büyüklerimizden böyle öğrendik ve bu adeti devam ettiriyoruz. Bir gün kınalı kalan kurbanlıklar bayram sabahı erkenden kesilir" diye konuştu.

adminadmin