Güncel
Giriş Tarihi : 24-11-2016 14:36   Güncelleme : 24-11-2016 14:36

Öldüren eğlencede İslamofobi tehlikesi -3

​Anne babalar dikkat! Oyun deyip geçmeyin. Zira her geçen gün yenileri piyasaya sürülen bilgisayar oyunlarının çocuklara verdiği zararlar çığı gibi büyüyor.

Öldüren eğlencede İslamofobi tehlikesi -3

Bilgisayar oyunlarını “öldüren eğlence”ye dönüştüren sebepler saymakla bitmiyor. Korku, şiddet, hakaret, aşağılama, cinsellik ve daha birçok içerik oyunların en olmadık bir yerinde karşınıza çıkabiliyor.

Sırf bu yüzden anne ve babaların dişinden tırnağından arttırarak özel okullara yazdırdığı, güzel ahlak sahibi olması için didindiği çocukları, bilgisayar ekranlarında bir birinden tehlikeli tuzaklar bekliyor.

Çocuğuna yeteri kadar zaman ayırmayan ve onu bilgisayar başında kontrol etmeyen ebeveynlerin en iyi bilmesi gereken şu ki, bilgisayarın başında unutulan her çocuğun en etkili terbiyecisi ucube mesajlarla dolu oyunlar oluyor. Bundan daha önemlisi ise aileler her ne kadar İslami ve dini eğitim vererek yetiştirmeye gayret gösterse de kara propaganda yapılan oyunlar, bilinçaltına attığı subliminal mesajlarla çocukları İslam’dan ve dine ait kutsallardan soğutabiliyor. Hatta ileriki dönemlerde bu soğukluk çocuğun dinden ve dine ait sembollerden nefret duymasına kadar gidebiliyor.

Sanal ortamda her şeyi kolayca ve bir bedel ödemeden elde eden çocuklar, gerçek hayata ayak uyduramaz hale geliyor. Fedakârlık, emek verme, sabır ve tahammül gibi gerçek hayatın olmazsa olmazları onlar için üstesinden gelinemeyecek ağırlıklara dönüşüyor. Sosyal yaşantıdan uzaklaşan çocuklar arkadaşlık kurmakta zorlanırken derslerinde ise ciddi konsantrasyon sorunları yaşamaya başlıyor.

Boş vakitlerinin tamamını bilgisayar başında geçirmeye harcayan çocuklar böylece modern teknolojinin bağımlısı haline geliyor. Bilgisayar, internet ve oyun oynamadan rahatlayamayan çocukların yaşadığı psikoloji ise hem kendileri hem de anne ve babalar için birer kâbusa dönüşüyor. Uzmanlar bu noktada ebeveynlere, çocuklarının zararsız olduğundan emin oldukları oyunları belirli süreler içinde oynamalarına ortam oluşturmalarını öneriyor.

Şimdi gelin çocuklarımızı, bizim kültürümüzden gerçek bir kahramana dönüştüren ve eğlendirirken öğreten Hazerfen oyunun mimarı Fes Stüdyo Kurucusu Fatih Gezen’den dijital oyunlara dair bilmediklerimizi sorular sorarak öğrenelim.

OYUNLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Oyunlar artık neredeyse çocuklar doğduktan beri ellerinde olan bir şey. Maalesef çocuklarımız birçok şeyi oyunlardan öğreniyorlar. Eğer siz kendi oyunlarınızı yapmaz, dışarıdan gelen oyunları çocuklarınıza oynatırsanız, dışarıdan gelen zararlı mesajları çocuklarınıza vermiş olursunuz.

Eğer kendi değerlerine bağlı bir nesil yetiştirmek istiyorsak, kendi oyunlarımızı yapmamız lazım.

DİJİTAL BİR OYUN TASARIMLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİYOR?

Oyunlar tasarlanırken, bilhassa çocukları çekmek için canlı renkler kullanılıyor. Bilhassa yabancı firmalar, daha fazla para kazanmak için, kullanıcıyı oyuna daha fazla bağlayacak, bağımlı yapacak içerikler koyuyor.

DİJİTAL OYUNLAR MODERN DÜNYANIN BİR TUZAĞINA NASIL DÖNÜŞÜYOR?

Şöyle ki, yabancı ve yerli-gâvur şirketler, çocukları bir sömürme aracı olarak görüyorlar. Uzmanlar “nasıl kullanıcıyı daha fazla oyunda tutarız, nasıl bağımlı yaparız” meselesi üzerinde uzun uzun çalışıyorlar, hatta bunların üzerine yazılmış akademik makaleler bile var.

Aynı zamanda oyunlar, devletler tarafından nesilleri pasifize etmek ve gütmek için de kullanılıyor. Çocukların zihinleri, oyunları yapan firmalar tarafından şekillendiriliyor ve onlar ileride ne verirse onu alacak bir hale getiriliyor.

GAMER NEDİR, ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN İLGİSİNİ NASIL ÇEKİYOR?

Gamer kavramı, bahsettiğim yabancı firmalar tarafından ortaya atılan bir sömürme aracı. Çocuklara oyun oynamayı bir meslek gibi göstererek, onların gerçek dünyadan kopmalarını sağlamaya çalışıyorlar.

On binler hatta yüz binlerce dolar ödüllü oyun yarışmaları yaparak, aslında çocuklara oyun oynayarak da para kazanabileceklerini düşündürtmeye çalışıyorlar. Ayrıca bu gamer kavramını bir endüstriye de çevirmeye çalışıyorlar. Özel yarışçı gibi oyuncu koltukları, stüdyo ekipmanları, özel bilgisayarlar pazarlayarak, onları bir gamer dünyasına hapsetmeye çalışıyorlar. Ayrıca hasbelkader bu işten para kazanan birkaç kişiyi de göstererek, çocukları bu alana teşvik etmeye çalışıyorlar.

OYUN AMAÇ MIDIR YOKSA ARAÇ MI?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, tasarımcılar tarafından oyunlar, sömürü aracı olarak görülüyor. Kullanıcılar için ise oyun amaç olarak gösterilmeye çalışılıyor.

Hâlbuki oyun amaç değil araçtır. Arkadaşlarınızla güzel vakit geçirmek, bazen bir şeyler öğrenmek için kullandığınız bir vasıtadır.

OYUN FİRMALARININ PSİKİYATRLARLA ÇALIŞTIKLARI DOĞRU MU; BURADA HEDEF NE?

Evet. Çocukları ve kullanıcıları oyun içinde daha fazla kalarak, bağımlı hale getirerek onlar üzerinden daha fazla para kazanılmaya çalışılıyor.

OYUNLARDA KULLANILAN RENKLER ÖZELLİKLE Mİ SEÇİLİYOR?

Evet. Malumunuz, çocuklar canlı ve cart renklerden çok hoşlanır. Oyunlarda bilhassa böyle renkler kullanılarak, çocukların ilgisi çekilmeye çalışılıyor.

DİJİTAL OYUNLARIN İNŞA ETTİĞİ YEPYENİ BİR KÜLTÜRDEN BAHSEDEBİLİR MİYİZ; BUNUN ZARARLARI YA DA FAYDALARI NELER?

Evet. Maalesef yabancı oyun firmaları suni bir kültür oluşturmaya çalışıyorlar. Çocukların kendi kültürlerinin dışında, kendi ürünlerini almaya mecbur hale getirecek şekilde bir kültür oluşturmaya çalışıyorlar. Bilhassa Viking tarzı evrenler kullanılıyor. Fayda olarak bakacak olursak, bizim kendi kültürümüzü anlatarak çocuklarımızın zihinlerini burada şekillendirmemiz gerekiyor.

Nasipse yarın tamamen “yerli” ve “milli” Hazerfen oyunu, bilgisayar oyunlarıyla ilgili yasal düzenlemeler ve bu alanda çözüme yönelik önerilere dair konuları kaleme alacağız.

MUSLIM MASSACRE

Oyunda Hazreti Peygamberin S.A.V. öldürülmesi isteniyor.

Oyun çarşaflı kadınlar ve sakallı adamları öldürme üzerine kuruludur. Oyunun sonunda Hz. Muhammed’in öldürülmesi isteniyor.

PACMAN

Oyuncudan çarşaflı kadınları toplaması isteniyor.

Dünyaca ünlü Pacman, oyuncular müslüman ve çarşaflı kadınları toplayarak level atlayabiliyor.

SERIOUS SAM

Oyunda canavarlar Hz. Ali’nin (r.a.) kabrinden çıkıyor.

Dünyayı canavarlardan koruma üzerine kurulu oyunda yaratıklar, Hz. Ali'nin kabrinden türemektedir. Bu sebeple ağır silahlarla Hz. Ali'nin kabrine saldırı içeren bir oyundur.

Muhammed Şimşek / Analiz Haber – Diriliş Postası

 

adminadmin