Türkiye
Giriş Tarihi : 06-11-2012 11:44   Güncelleme : 06-11-2012 11:44

OMÜ Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programında İlk Projesini İmzaladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Avrupa Birliği 7. Çerçeve programındaki ilk projesini, 6 Eylül 2012’de imzaladı. “Integrating the role of marine benthic ecosystems in fisheries management (The Ocean of Tomorrow)” adıyla kabul edilen projenin kısa adı “BENTHIS ( Benthic Ecosystem Fisheries Impact Study)” olarak tanımlandı

OMÜ Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programında İlk Projesini İmzaladı
BENTHIS,  Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Gümüş ve Projenin Genel Koordinatörü Prof. Dr. Adrian Rijndsorp tarafından imzalanarak Ekim 2012 tarihinde resmen başlatıldı. Projede Doç. Dr. Aysun Gümüş’ün yanı sıra; doktora öğrencileri Serdar Süer ve Ayşe Van da araştırmacı olarak yer alıyor.

Türkiye dışında Fransa, Hollanda, İsveç, Danimarka, İtalya,  Norveç, Belçika, İngiltere ve Yunanistan olmak üzere toplam 10 ülkenin yer aldığı bir proje olan BENTHIS’in çalışma alanı Kuzey Denizi, Doğu Atlantik Okyanusu kıyısal alanı, Akdeniz ve Karadeniz olarak belirlendi. Bu uluslararası projenin toplam bütçesi 5.994.250.00 Euro olarak onaylanmış olup,  OMÜ’nün bütçesi de 55.000 Euro olarak belirlendi. Karadeniz saha çalışmasını yürütmek üzere Türkiye tarafı olarak OMÜ dışında Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (SUMAE) ve iki KOBİ de projenin paydaşları olarak yer alacak.

Projenin temel amacı; balık stoklarının populasyon dinamiğini izlemek, balıkçılık faaliyetlerinde kullanılmakta olan av araçlarının bentik ekosisteme etkilerini araştırmak ve olumsuz etkileri tespit etmektir.  Son yıllarda,  balıkçılık yönetiminde ekosistem tabanlı yaklaşımlar benimsenmekte, balık stoklarının sürdürülebilir yönetiminin yanı sıra ekosistemdeki izlerinin tespiti de önemsenmektedir. Farklı hidrografik özelliklere sahip ekosistemlerin av baskısına tepkilerinin de farklı olabileceği savından yola çıkarak, projede çok geniş bir denizel alan taranacak ve sonuçlar karşılaştırılacaktır.

Projenin kendi ülkemiz açısından da büyük kazanımlar getireceğini belirten Doç. Dr. Aysun Gümüş, “Samsun şelf sahası ülkemizin ve Karadeniz’in en önemli balıkçılık sahalarından birisi ve çok sayıda ekonomik türün stoklarının yayılış gösterdiği bir alandır. Bir anlamda, hamsi ve diğer ticari türlerin balıkçılık gelirinde büyük paya sahip olmasından dolayı, balıkçılığın odak noktasıdır. Bu yüzden bu alandaki popülasyonların sürekli izlenmesi ve değişimlerin kaydedilmesi akılcı yönetim politikalarının geliştirilebilmesi için vazgeçilmezdir. Orta Karadeniz şelf alanı aşırı av baskısına maruz kalan ve stokların sürekli olarak yıpratıldığı bir bölgedir. Bugün, kalkan balığı stokları çökme noktasına gelmiştir.  Bugüne kadar Tarım Bakanlığı işbirliği ve BAP ile yürüttüğümüz çalışmalara, ortak olduğumuz bu AB projesi ile yeni bir boyut kazandırmış olduk. Ayrıca, projede bizzat sektörün içinde yer alan iki KOBİ (Balıkçılık üretim ve ihracat şirketleri) ile ekosisteme daha az zarar veren, seçicilik yoluyla av verimini yükseltebilen yeni av araçlarının denenmesi fırsatını da yaratmış olduk” diyerek projeye emeği geçen ‘’Proje Yönetim Ofisine’’ne teşekkür etti.
adminadmin