Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-10-2022 18:09   Güncelleme : 03-10-2022 18:09

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Toplu Sözleşme Rakamları Gerçek Değil Mi!

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-is Sendikasi arasinda imzalan 2022 yılı toplu sözleşme rakamlarının gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Toplu Sözleşme Rakamları Gerçek Değil Mi!

 

İddiaya göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı en düşük işçi maaşı 8 Bin TL değil, 6 Bin 800 ile 7 Bin TL arasında değişiyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçilerin büyük çoğunluğu yeni sözleşmeye göre, 230 ile 240 arası brüt yevmiye alacak.

Bu rakam brüt Bin 200 Tl sosyal yardım ile birlikte ortalama 6 Bin 800 ile 7 Bine tekabül ediyor.

Brüt sosyal yardımdan devletin sosyal güvenlik ve vergi yükümlülükleri kesintisinden sora maaşa Bin 200 TL olarak yansımıyor.

Yani sosyal yardımda yapılan zorunlu olarak kesinti uygulaması sebebiyle bu tutar tam olarak personellerin eline geçmiyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının yapılan toplu iş sözleşme rakamlarından memnun  olmadığı ve Belediye-Is Sendikasi Samsun Sube Baskani Ilyas Yigit’e ateş püskürdükleri ifade ediliyor.

Hatta belediye tarafından servis edilen haberin altına yapılan bir yorumda Yiğit hakkında;

“8100 lira ücrete az diyenler olmuş. Bence de çok az. Ama keşke en az alan 8100 TL alsaydı. Belediyenin vermiş olduğu bilgi tamamen yalandır. Büyük bir çoğunluk 230-240 arası brüt yevmiye alacak yeni sözleşme ile. Sosyal yardım da 1200 TL ve o da brüt. E bir de vergi dilimi var. Yatacak olan maaş 6800-7000 arası. Belki o bile olmayacak. Nereden mi biliyorum bunları? Samsun Büyükşehir Belediyesi çalışanıyım da oradan. Ayni yerde birlikte görev yaptığım hiçbir arkadaşım sözleşmeden memnun değil. Kimsenin yüzü gülmüyor. Sendikamız Turkişe bağlı Belediye-iş, başkanı İlyas Yiğit sağolsun işçiyi yönetime ezdirmesiyle meşhur. Maalesef bu yönetim varken Samsun Buyuksehir Belediyesi işçisinin yüzü hiçbir zaman gülmeyecek. Ama olsun; haramilerin saltanatı elbet yıkılır” şeklinde bir yorum yapılmış.

Bir başka yorumda ise şöyle deniliyor;

“Memura yapılan haksızlıga bak belediyedeki memur Hükümetin verdigi zammı almak zorundakyen aynı belediyede çalışan kamu işcisi belediye başkanı ile toplu sözleşme imzalıyor.Ülkmeizin haksızlıkları yaz yaz bitmez

8100 lira çok düşük kalmış en az 12 bin lira olması elzemdir . Yakışmamış bu 8100 lira Samsun Büyükşehir Belediyesine ne yazık ki.” İfadelerine yer verilmiş.

Recep YAZGANRecep YAZGAN