DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 12-08-2019 09:23

Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru

Amerika terörü karşısına alacak mıdır, yoksa onunla beraber yürümeye devam mı edecektir?

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırı boyunca uzanan alanda “Güvenli bölge” oluşturmak için son günlerde Türkiye ile ABD arasında görüşmeler yoğunluk kazandı; hatta yapılan açıklamalara göre iki ülke arasında önemli başlıklarda mutabakata bile varıldı.

Türkiye, Fırat’ın doğusunda kalan toprakların bir barış koridoru olması ve bu alanda güvenli bölge oluşturulması fikrini Suriye iç savaşının çıkışından az sonra yani 2012 yılından beri seslendirmektedir.

Kobani, Hasake, Kamışlı, Rakka ve Deyrizor gibi yerleşim birimlerini kapsayan bu alan, o tarihlerde şayet silahlardan ve terörden arındırılmış olsaydı, bugün Suriye’deki durum bu denli içinden çıkılmaz bir hale dönüşmezdi.

O tarihlerden beri Türkiye’nin bu önerisine en çok karşı çıkan şüphesiz ABD’ydi. Bu süre zarfında binlerce uçak ve tır dolusu silahı bölgeye sevk etmesi ABD’nin gerek Suriye ve gerekse Ortadoğu ile ilgili neler düşündüğünü açıklamaktadır.

Fırat’ın doğusunun terör yuvası ve silah deposu haline getirilmesinden en çok zarar ve tedirginlik duyan ülke şüphesiz Türkiye.

Bugün dünya gündemini oluşturan “Güvenli Bölge” oluşturulması fikri, Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının sonucu.

Cumhurbaşkanı’nın “Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız.” mealindeki sözleri Türkiye’nin kararlılığını göstermektedir.

Türkiye’nin ABD ile birkaç aydır devam eden görüşmeleri nihayete ermek üzere. Amerikalıların endişeleri ve direndikleri noktalar; Güvenli Bölgenin derinliği, bölgenin yönetimi ve bölgede yeralan PPK/YPG terör örgütünün varlığı üzerine yoğunlaşmış durumda.

Türkiye, Güvenli bölgenin 35-40 km arasında bir derinliğe sahip olmasını isterken ABD bunun 5 – 14 km arasında kalmasını savunmakta.

Güvenli Bölgenin yönetim merkezi konusu, mutabakata varılan konular arasında bulunmakta. Yönetim müştereken ve merkez Türkiye olacak.

PKK/YPG’nin bölgeden tamamen çıkarılması ve silahların toplanması Türkiye’nin her zaman seslendirdiği bir görüş. ABD ise YPG’nin bölgede kalması görüşünde. Silahlar konusunda nasıl bir politika izleyecek onu göreceğiz.

Gelinen son noktada hem ABD ve hem de Türkiye yaptıkları açıklamalarla,Güvenli Bölge konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdular.

Rusya’ya göre mevcut durum ABD’nin Türkiye’yi oyalaması ve zaman kazanmasından başka bir şey değil.

İngiltere, planın ABD ile Kürtler arasında gerginliğe sebep olacağı görüşünde. Yani hayata geçirilmesi zor olarak görülüyor.

Suriye ise mevcut gelişmeyi, Suriye’ye saldırı olarak görmekte. Kürt grupları ise Türkiye’nin kesinlikle bölgeye yaklaştırılmamasını savunmaktalar.

Türkiye ise; tek taraflı da olsa “barış koridorunu” oluşturmakta kararlı.

Türkiye’nin güvenliği ve geleceği için önemli olan bu konuda, Türk ordusu eller tetikte beklemektedir.

“Terör koridoru” olarak mı kalacak yoksa “barış koridoru” mu olacak?

Bu karar elbette Türkiye için önemlidir fakat asıl Amerika için bir güven testidir. Terörü karşısına alacak mıdır yoksa onunla beraber yürümeye devam mı edecektir.

***

Bugün Kurban Bayramı.

Bayramınızı kutluyorum; bu vesileyle yaratanın zalimler karşısında masumlara ve mazlumlara direnç ve güç vermesi gönülden dileğimizdir.

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Mizancı 5 yıl önce
ABD ile güvenlik koridoru!Türkiye nin her başbelası meselesinde ABD parmağı sarih görünürken onlar işe güvenlik! Yersek yazık bize...
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA