DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 09-09-2019 10:10

Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad

Çok eski tarihlere dayanan Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkiler şu anda çok iyi düzeyde bulunmaktadır.

Selçuklu ve Osmanlı geleneğinde şehirlere, sahip oldukları kültürel vasıflara göre unvanlar verilir ve bu unvanlar yazışmalarda ve halk arasında şehirler ile birlikte zikredilirdi.

Kudüs için Şerif, Amasya için Darü’l-izz, İstanbul için Dersaadet, Konya için Darü’l-mülk, Samsun için Darü’s-sagr, Bağdat için Darü’l-emann, Sivas için Darü’l-ala, Ankara için Darü’l-hısm gibi...

Avrupa’nın kilidi olarak görülen, Tuna ve Sava ırmaklarının kesiştiği bir noktada bulunan Belgrad için ise Osmanlılar hep “darü’l-cihad” ünvanını kullandılar. Osmanlıların elinden çıkıncaya kadar da şehir hep “Darü’l-cihad-ı Belgrad” olarak yazıldı ve söylendi.

Türk Tarih Kurumu ve Selçuk Üniversitesi işbirliği ile, Prof. Dr. Alaattin AKÖZ’ün koordinatörlüğünde geleneksel olarak düzenlenen III. International New Tendencies Congress in Ottoman Researhes için Belgrad’dayız.

Bu yılki konusu “Osmanlılar ve Balkanlar” olan ve Belgrad Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı kongreye çok sayıda ülkeden katılımcı var.

Belgrad’ın, Türk tarihinde yeri çok farklıdır. 350 yıl kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan Belgrad’da o dönemi andıran mimari yapıya rastlamak artık imkansız gibidir

Balkanlarda Osmanlı eserlerinin yüzde 98’inin bilinçli ve planlı bir şekilde yok edildiği bilinmektedir. Bunun en bariz örneği Belgrad’da görülmektedir.

Evliya Çelebi’nin 1659-60’larda uğradığı ve övmekle bitiremediği Belgrad’dan izler bulmak mümkün değildir. Her şey bir masal gibi gelmiş geçmiş gibi.

217 cami, 13 mescit, 17 tekke, 9 darulhadis, 8 medrese, 7 hamam, 21 han, 3700 dükkan, dellalların bağırdığı suk-ı sultani adı verilen büyük bir çarşı..

Bunların hepsi Belgrad’daydı fakat bugün hiç biri maalesef yok.

Ferhad Kethüda Camii, Sadrazam Hasan Paşa Camii ve vakfı, Ayaz Paşa Camii, Sultan Beyazıt Camii, Şehitlik Camii gibi yüzlerce cami, hamam, medrese, şifahane vb… Bunların bir zamanlar var olduklarını sadece kitaplardan öğrenebiliyoruz.

Osmanlılar Belgrad’a 1521 yılında hâkim oldular ve 1878 yılında da ellerinden çıkardılar. 350 yılı aşkın bir Türk hâkimiyeti...

350 yıl hâkimiyetten sonra Belgrad’da Osmanlıların bariz bir izini görememek çok üzücü. Osmanlı mimarisine ait eserlerin bir şekilde ortadan kaldırıldığı belli oluyor. 

Belgrad terk edilirken bırakılan 250’ye yakın camiden sadece bir tanesi kalmış durumda: Bayraklı camii.

Osmanlı dönemini konu alan ve bu tarzda bir niteliğe sahip kongre, Belgrad Üniversitesi’nde ilk defa düzenleniyor. Bu nedenle Balkanlardaki Osmanlıyı anlatması bakımından kongre büyük önem taşıyor.

Türkiye Büyük ElçiliğiTİKA ve Yunus Emre Enstitüsü kongreye gerekli alakayı üst düzeyde gösterdiler. Hatta akademisyenlere Türk Büyük Elçiliği, kokteyl verildi.

Çok eski tarihlere dayanan Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkiler şu anda çok iyi düzeyde bulunmaktadır. Balkanların huzuru için ilişkilerin bu düzeyde devam etmesi temennimizdir.

Belgrad’ın dışındaki diğer Sırp şehirlerinde ise daha yoğun Osmanlı mimarisine rastlamak mümkündür.

Türkiye’den bölgeye bir turist akınının olduğu, Belgrad sokaklarında dolaşırken göze çarpmakta. Fakat bu yeterli değildir.

İki asır öncesine kadar sıradan bir Anadolu kendinden farksız, tarihimizde ve kültürümüzde yeri büyük olan Belgrad’ı daha çok ziyaret etmeliyiz.

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA