Türkiye
Giriş Tarihi : 12-01-2012 16:15   Güncelleme : 12-01-2012 16:15

“Entelektüellerimiz Samsun’u terk ediyor”

SAGEM Çarşamba Buluşmaları’nda konuşan OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Samsun’un entelektüel birikimini kaybetmekte olduğunu belirterek, Samsun içerikli eserlerin azlığına işaret etti; bu durumun telafisi için Samsun’un kent kültürü açısından zenginleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Entelektüellerimiz Samsun’u terk ediyor”
Prof. Dr. Cevdet Yılmaz: “Beyin göçünü engellemeliyiz..”

SAGEM Çarşamba Buluşmaları’nda bu hafta Aydınlar Ocağı eski Başkanı OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Üniversite – Şehir İlişkisi ve Kent Kültürü konulu bir konuşma yaptı..

BEYİN GÖÇÜ VERİYORUZ
Prof. Dr. Cevdet Yılmaz konuşmasına başlamadan önce gerçekleştirdiği Samsun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Samsun’la ilgili hazırladığı kitaplardan örnekler sunan Yılmaz, çalışmalarının devam ettiğini ve Samsun’u geleceğe taşıyacak olan eserlerin artmasını ümit ettiklerini kaydetti. Samsun’la ilgili olarak yapılan çalışmaların tez olarak raflarda durduğunu, bunların bir an önce bastırılarak hayata kazandırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, Samsun’da 1950’den sonra entelektüel bir göçün yaşandığını ve bu göçün bu tür çalışmalar ile tersine çevrilmesi gerektiğini ifade etti. Trabzon içerikli bilimsel eser sayısının 100’ün üzerinde olduğunu, buna karşılık Samsun içerikli eserlerin sayısının çok düşük olduğunu belirten Yılmaz, Samsun ile ilgili internet yayınlarının birbirinin aynısı ‘kes kopyala yapıştır’ türünden zayıf bilgiler olduğunu vurguladı.

Cevdet Yılmaz, Samsunlu entelektüellerin az fazla iki çocuk yapmayı tercih ettiklerini, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için şehir dışı eğitim imkânları sağladıklarını, nitelikli ve iyi bir üniversitede okumak için Samsun dışına gidenlerin bir daha geri gelmedikleri gibi, entelektüellerin de çocukların peşine giderek Samsun’u terk ettiklerini kaydetti. Buna karşılık şehrin aldığı göçün yoğunlukla ilçe ve köylerden olduğunu, bu durumun telafisi için Samsun’un kent kültürü açısından zenginleştirilmesi gerektiğini, Samsun’a gelecek olan misafirlerin ziyaretleri için şehrin görsel olarak da donatılması gerektiğine vurgu yaptı.

KENT MÜZESİ ZENGİNLİĞİMİZİ ARTIRACAK
Yılmaz konuşmasında; çalışmaları hızla devam eden Samsun Kent Müzesi’ne insanların ellerinde bulunan belgeleri ‘kıymeti bilinmez’ diye vermek istemediklerini, ancak Kent Müzesi’nde sergilendiklerini görürlerse paylaşımın artacağına inandıklarını belirtti. 

Samsun’la ilgili yaptığı araştırmalarda karşılaştığı ve herkesin bilmediği bazı konulara temas eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Vezirköprü’ye gittik. Vezirköprü ve Bafra arasında ırmak yoluyla bir tomruk nakliyatı var. Onu ortaya çıkarmaya çalıştık, şahitleri var, görenleri var ama hepsi yaşlandı artık. 1929’da Bafra’ya kereste fabrikası kuruluyor, Emin Sazak kuruyor. 1935’te de İş Bankası’na devrediliyor. İşlenmiş keresteyi Bafra’dan Engiz’e getiren bir demiryolu hattı var ve bu demiryolu hattının bir tane fotoğrafı var.”

AMİSOS ve AMAZON’A TAKILMAYALIM
Yılmaz, son dönemde Samsun gündeminde çokça tartışılan Amazon ve Amisos konularıyla ilgili olarak; “Amazon ve Amisos’a takılmayalım. Samsun’un entelektüelleri Samsun’un yerli kültürüne ve birikimine sahip çıkarlarsa yerli kültür Amazon’un ve Amisos’un önüne kısa zamanda geçecektir. Böylece; yabancı kültürün içi boşalır, kendi kimliğimiz daha fazla öne çıkar. Mesela; Batıpark’taki Amazon ve aslan heykellerine karşılık, Doğru Park’ta da Oğuz Han’dan Bandırma’ya Türk Kültürü’nü yansıtacak ‘Minyatürk’ benzeri bir proje hayata geçirilebilir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda adım atmasını bekliyoruz.” dedi.
adminadmin