Siyaset
Giriş Tarihi : 20-03-2018 08:54   Güncelleme : 20-03-2018 08:54

Sandıkta geçersiz oy tanımı değişti!

Yürürlüğe giren ittifak düzenlemesi ile artık geçersiz oy tanımı da değişti. Son üç seçimde seçmen kullanımından kaynaklı olarak yaklaşık 3 milyon oy geçersiz sayılmıştı.

Sandıkta geçersiz oy tanımı değişti!

İttifak alanı içerisine "evet" mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek.

Son yıllarda gerçekleşen seçimlerde, mühürsüz olması, özel bir işaret olmamasına rağmen çizik zarf ve oy pusulaları, zarflara yanlış koyulan pusulalar, mürekkep akması gibi nedenlerle milyonlarca oy geçersiz sayıldı. Mecliste kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı ittifak düzenlemesi ile geçersiz oy tanımı da değişti.

3 MİLYON SEÇMENİN İRADESİ SANDIĞA YANSIMADI

Son 4 yılda yapılan seçimlerde milyonlarca oy farklı nedenlerle geçersiz sayıldı. Bu nedenle son üç seçimde yaklaşık 3 milyon seçmenin iradesi sandığa yansımadı. 10 Ağustos 2014 yılında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde 737 bin 716 oy, 7 Haziran genel seçimlerinde 1 milyon 344 bin 224 oy, 1 Kasım genel seçimlerinde de 648 bin 103 oy geçersiz sayıldı.

LEKE ÇİZİK ZARFLAR GEÇERLİ OLACAK

Yürürlüğe giren düzenleme ile geçersiz oy tanımı değişmiş oldu. Buna göre, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılacak.

İttifak düzenlemesi ile birlikte, oy pusulasında ittifak alanı içerisine "evet" mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek.

TEK ZARFA KONULACAK

Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Düzenlemeyle, belediye, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerinde oy pusulalarının farklı zarflara konulması uygulamasına son veriliyor. Zarfların ebatlarının yasayla belirlenmesinden de vazgeçiliyor. Bu konudaki yetki de YSK’ya veriliyor.

Kaynak:YENİŞAFAK

adminadmin