Eğitim
Giriş Tarihi : 10-12-2021 12:58   Güncelleme : 10-12-2021 12:58

OMÜ Rektörü Yavuz Ünal Hedefi Araştırma üniversitesi nedir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün, ‘araştırma üniversitesi’ olmaktan başka bir şansının olmadığını söylediği Araştırma Üniversitesi nedir?

OMÜ Rektörü Yavuz Ünal Hedefi Araştırma üniversitesi nedir?

 

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda OMÜ’nün, ‘araştırma üniversitesi’ olmaktan başka bir şansı olmadığına işaret ederek, “OMÜ ya sıradan bir üniversite olarak kalacak ya da araştırma geliştirme (ARGE) ve inovasyonla araştırma üniversitesi liginde yer alarak toplumsal itibarını güçlendirecek. Bunun yanı sıra, stratejik hedefimizi gerçekleştirirken disiplinlerarası imkân ve kabiliyetleri bir araya getirmek zorundayız. Burada beklediğimiz şey; birbirimize ilham kaynağı olmak, bunu hakikaten çok önemsiyoruz. Bir diğer önemli husus da ARGE çalışmalarının sayısını yukarıya taşımak ki yine bu noktada güçlerimizi birleştirmek suretiyle daha güçlü ses çıkarmalı, daha hızlı yürümeli ve toplumumuza öz güven aşılayacak bir duruş sergileyerek böyle bir perspektife sahip olmalıyız. Tabii burada şimşeğin çakabilmesi için Üniversitemizdeki beyin gücüyle sektördeki imkân ve ihtiyaçların buluşması gerekiyor” şeklinde değerlendirmelerde bulunuyor.

PEKİ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ NEDİR?

Araştırma Üniversitesi, misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur.

Bu süreçte üniversite yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler.

Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dâhil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırır.

Öğrenciler araştırma kültürünün içinde öğrenerek, bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyişine hâkimiyet kazanır.

Gerçekleşen araştırma faaliyetleri üniversitelerin ürettiklerinin değer bulmasıyla bütçelerini geliştirmelerini, verimli araştırmalarla var olan araştırma fonlarından daha fazla pay almalarını ve oluşturdukları toplumsal değerle parçası oldukları toplumun yarınlarında pay sahibi olmalarını sağlar.

Araştırma Üniversitesi, ulusal düzeyde kapsamlı kurumlardır ve Araştırma Üniversiteleri'nde evrensel bilime ve teknolojiye en çok katkı sağlayan çoklu akademik ve toplumsal kurumlardır.

İdealimiz olan araştırma üniversitesi güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları olan kurumlardır.

Araştırma üniversitesi insanlığın ortak değerlerine ülkesinin geçmişi ve geleceği ile ihtiyaçlarını dikkate alarak katkı sağlar.

Etkin araştırmaların yapıldığı araştırma üniversiteleri aynı zamanda bilgi toplumunun merkezi niteliğindedir. Bulunduğu ülkeye ekonomik anlamda ciddi katkı sağlayan araştırma üniversitelerinde insanların hayat kalitesine doğrudan pozitif yönde etki eden buluşlar yapılır. Buluşlar sayesinde de yeni şirketler ve yeni işkolları doğar.

Araştırma Üniversiteleri, seçkin öğretim üyelerinden oluşmaktadır ve ileri araştırma altyapısına sahiptir. Yeterli düzeyde finansal kaynağın ve zengin fonlamanın bulunduğu bu üniversitelerinde global düzeyde kütüphaneler yer almakta ve oldukça geniş fiziksel olanaklar sunulmaktadır.

Araştırma Üniversitesi olmanın temel koşulları arasında öğrenci kabul süreçleri, akademik personellerin kalitesi, akademik yükseltme kriterleri ve mezuniyet kriterleri önde gelmektedir. Araştırma Üniversiteleri, akademik üstünlüğü ve mükemmeliyetçiliği esas almaktadır. Akademik özgürlüğü merkezinde temel unsur olarak tutan Araştırma Üniversiteleri, yönetişim kavramı ile yönetilmektedir.

10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ BELİRLEDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Araştırma Üniversitesi olarak belirlediğimiz 10 üniversiteyi açıklıyorum" diyerek aşağıdaki üniversitelerin Araştırma Üniversitesi olarak belirlendiğini duyurmuştu.

Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniverstiesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ.

Yedek olarak ise Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olarak belirlendiği açıklandı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN