DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Fehmi DEMİRBAĞ
Fehmi DEMİRBAĞ
Giriş Tarihi : 28-06-2019 10:54

Emperyalist Kelebekler (8)

Teknoloji ve bilimin gelişmesiyle insanoğlu kainatta olan her şeyle de iletişime geçmeye başladı. Bilmek insana ayrıca bir küstahlıkta katmadı değil. Kibirlendi bildikçe. Bilmeyi elinde tutan belirgin azınlık diğer insan yığınlarına karşı kendilerini tanrısallık makamına da koydular. Bu saldırganlığı, bencilliği artırdı dolayısıyla. Hele ki şehirler. İnsanın azgınlığının günah galerisi oldular. Birbirlerinin hayatlarına da kastetmeye başladılar; ilk günahı gelenekselleştirdiler. 
Yine de insanın vicdanı bir şekilde insanın peşini bırakmadı. İşlenen cinayetleri kontrol altına almaya çalıştılar yaşam alanlarında. Elbette toplu cinayetler yani savaşlar hep haklılık gerekçeleriyle dopdolu kaldılar.
Girizgamızdaki bu cümleler bu yazı dizimizin (ileri de ki bir başka kitabımızın) ana ekseninde ifade etmeye çalıştığı böcek konusuyla illa ki ilintilidir. 

Hele ki faili meçhul cinayetlerde suçluya ulaşmak adına böceklerin nasıl bir misyon taşıdıklarını da görmezden gelemeyiz. 

Kişinin ölümünden 72 saat sonra -bu iklim şartlarıyla da ilgili olabilir- cesetteki katılık biter ve çürüme evresi başlar. Vücut içindeki bakteriler kendilerini besleyecek yeterli oksijeni sağlayabilmek için dokulara hücum ederler ve bu durum cesedin çürüme evresine girdiğini gösterir. Kişinin kaç saat önce öldüğüne ilişkin görsel verileri saptamak, çürüme evresinde bir hayli güçleşir. Adli Bilimciler çürüme evresindeki bir cesede dair tespit yapabilmek için Adli Entomolojiden yararlanır. Yani böcekler, kurtçuklar, et sinekleri, leş sinekleri, kın kanatlılar… Bunların cesette kalma süreleri, yumurtlama, larva ve pupa evreleri, cesedin ölüm saatinin aydınlatılması noktasında son derece önemli bilgiler sunar.

Kainatta hiçbir şey olmasın ki konuşmasın!

Siz yeter ki onunla iletişime geçmeyi bilin.
Haydi sizleri daha fazla yormayayım da anlatayım artık Koru Beni Kelebeğini. Bu yazı dizisi boyunca böcekler aleminde gezineceğiz. Gözümüze ezilesi bir böcek gibi gözüken insanlardan, bu tür insanların tarihteki durumlarından filan söz edeceğiz. Keyifli okumalar diliyorum. İnanıyorum ki bu tarz da fazla okumalar yapmamışsınızdır. 
Başlıyoruz…

Türleri de var bu Koru Beni Kelebeği’nin. Dünyada ki en yaygın kelebek türlerindendir. Yukarıda ki satırlarda Macar Otlaklarındakinden bahsetmeye çalıştım. Şimdi ise İngiltere’dekilerden. Hoş bizim Kaz Dağlarındakilerin hikayeleri temel olarak aynı ambiyansta. Eksen hikaye aynı. Ancak coğrafi özelliklerden dolayı ufak tefek farklılıklar olabilmekte. 
Hazırsanız geçelim hikayemize.

Kelebekler güzellikleriyle dikkat çeken böcekler. Bu sebeple hobiciler ve koleksiyoncular kelebekleri doğadan toplayarak cam muhafazalarda saklamayı seviyorlar. Sakladıkları ise elbette öldürdükleri. Ölümden kaçınmak insanın en büyük özelliğiyse de nedense bu tür ölümlerin farkında bile değildir. Doğadan sadece zevk için canlıların toplanması ne kadar doğru? Günümüzde doğadan toplayıp cam kavanozlarda saklamak yerine, açık havada kelebek gözlemciliği bu eski hobinin yerini her geçen gün daha fazla alıyor. Lakin geriye ne kadar canlı tür kalacağı ise muamma. Bunun yanı sıra artık canlıları doğal ortamlarında korunması da en iyi koruma yöntemlerinden kabul ediliyor. Geçmişte yaşanan bir olay aslında doğanın ne kadar farklı işlediğini ve canlıların nasıl korunabileceğine dair önemli ama gizli kalmış noktaları gösteriyor.

19. yüzyılın sonlarında İngiltere’de “Büyük koru beni” ismiyle bilinen türü nadir kelebeğin sayısında ciddi azalmalar yaşanır. Bu azalmanın önü alınamaz, her geçen yıl kelebeklerin sayısı azalır. Bu süreçte büyük korubeni kelebeklerinin yok olmasını başlatan esas sebebin aşırı toplama olduğu düşünülür. Daha sonra kelebeğin yok olmaması için kelebeğin yetiştiği çimenlikler korumaya alınır, otlatma faaliyetleri durdurulur. İnek ve diğer otlayan hayvanlar bölgeden uzaklaştırılır. Daha yeşil daha çimenlik alanlarda kelebeklerin sayısının artması umulur. Ancak bu koruma önlemi hiç de beklenen etkiyi yaratmaz. 1970’lerde sadece bir iki koloniye yani neredeyse 250 bireye kadar azalır büyük korubeni kelebekleri. Daha sonraysa bölgede iki yıl üst üste sıcaklığın arttığı yıllar yaşanır ve Büyük korubeni kelebekleri bu bölgede tamamen yok olur.
Bu kelebeklerin nesilleri yok olduktan sonra, konuyla ilgili daha ciddi araştırmalar yapıldı ve farklı önemler alınarak yeni koloniler İngiltere’nin bu bölgesine yerleştirildi. Şimdi mutlu mutlu uçuyorlar yine. Ama peki kelebekler şimdi nasıl korunuyor? Bunu anlamak için büyük korubeninin hayat hikayesine bakmamız gerekiyor.

Büyük koru beni kelebeklerinin ilginç bir hayat hikayesi var. Yumurtadan çıkan minik tırtıllar ilk olarak yabani kekikle beslenirler.(Macar otlaklarında ki mavi cendiya bitkisi) Biraz büyüyen tırtıllar daha sonra kekik üzerinden toprağa atlarlar. Bunu yapmalarının bir sebebi vardır. Topraktaki yağmacı cinsinden karıncaların, kendilerini bulmasını isterler. Çünkü hayatları bu karıncalara bağlıdır. Toprağa düşen kelebek larvasını bulan yağmacı karıncası, bir süre bulduğu larvayla ilgilenir. Büyük koru beni larvası vücudundan balözü salgılar ve karıncanın kendisiyle ilgilenip bu balözünü emmesini sağlar. Daha sonra koru beni larvası, karıncanın kendisini “karınca larvası” sanması için ikna edici şekillere girer. Böylece koru beni larvası, karıncanın kolonisine girebilir ve oradaki karınca larvalarını yiyerek beslenebilir. Bu süre 10-24 ay kadar sürmektedir. Eğer kelebek larvası bir karınca kolonisine taşınmazsa beslenemez, yaşayamaz ve ölür. Karınca kolonisinde, karınca larvalarını taklit eden bu kelebek larvası özel kokular da salgılar. Böylece karıncalar kendisiyle özel olarak ilgilenir ve bu yabancı larvayı fark etmezler. Yuvada kaldıkları süre boyunca karınca kolonisi içinde, karınca larvalarını yiyerek beslenen kelebek larvası, yaz aylarına doğru pupa oluşturur. Ve erişkin bir kelebek olarak pupadan çıkar ve karınca kolonisinden uzaklaşır.
Bu karmaşık görünen hikayede büyük korubeni kelebekleri için en önemli noktalardan biri, doğru karıncayı ikna etmek ve doğru karınca yuvasına gitmektir. Myrmica cinsinden olan Myrmica sabuleti buradaki türler için önemli olan karıncalardır. Eğer büyük koru beni larvaları, M. sabuleti yerine M. Scabrinodes karıncalarının yuvasına taşınırsa yaşama şansı çok düşük olur.

Peki doğru karıncaların burada olmasını sağlayan nedir? Mikro iklim dediğimiz faktör burada önemli bir etkendir. Eğer bu ortamda otlar uzunsa ve toprak yüzeyi daha serinse bu bölgede M. sabuleti yerine daha çok M. scabrinodes karıncası bulunur. Yani otların uzunluğu burada hangi karıncanın bulunacağını doğrudan etkilemektedir. Eğer burada inekler otlamazsa ve otlar daha uzun olursa, büyük koru beni için önemli olan M. sabuleti de ortamda bulunamaz.

Sadece doğru karınca türüyle ilişkiye geçmek Büyük korbeni kelebeklerinin hayatta kalması için yeterli değildir. Ayrıca doğru koloniye gitmeleri gerekmektedir. Eğer büyük koru beni kelebekleri, kraliçe karıncanın güçlü olduğu eski bir yuvaya giderse çabuk fark edilir ve işçi karıncalar tarafından öldürülürler. Çayırda yeni yanmış çayırlıklardaki M. sabuleti karınca kolonileri daha yenidir ve kraliçe daha az gelişkindir.

19. yüzyılda aşırı toplamayla başlayan daha sonra sıcak yılların ve iklim değişikliğinin etkisiyle ve yanlış koruma yaklaşımıyla yok olan büyük korubeni kelebekleri daha sonra tekrar bu bölgelere aşılanmıştır. İsveç’ten getirilen beş kolonin korunduğu alanda, hayvanlar otluyor, karıncalar gezmeye devam ediyor. Hayvanların otlaması ve çayırların belli bir kısalıkta kalması bu kelebeklerin hayatlarını sürdürmeleri için büyük bir önem taşıyor. 2006 yılında, İngiltere’de yapılan çalışmalar tahmini 10 000 bireyin 11 bölgede yaşadığını göstermiştir.

Mirmekofili, Latince karınca-sevgisi anlamına gelmektedir. Doğadaki karınca ve diğer organizmaların arasındaki genel olarak mutualistik, parazitik ya da kommensal ilişkiyi ifade eder. Yani çeşitli bitki, mantar ya da diğer organizmaların karıncalarla oluşturdukları özel yaşam hikayesini ve ilişkiyi anlatır. Büyük koru beni kelebekleri de en ilginç zorunlu mirmekofili davranışını sergilemektedirler. Hayat hikayelerinin önemli bir kısmını karıncalar belirlemektedir.

Karınca kararınca, dilimiz döndüğünce kainat kitabından sayfalar aktarmaya çalışıyorum sizlere. İnsan kitabını da okursak, bu kitaba bir de Vahiy Kitabını eklersek dünyada ki varlığımızın sebebine belki bir anlam yükleriz sevgili arkadaşlar. 

Devam edeceğiz. Siz okuyun yeter ki…

Fehmi DEMİRBAĞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Fehmi DEMİRBAĞ

Fehmi DEMİRBAĞ

DİĞER YAZILARI ÇÖKÜŞ Neler Oldu Neler, Bir Bilseniz! Washington Portakal...Orda Kal! Ormanda Salgın Hastalık Var 5 ORMANDA SAĞLIKLI BESLENME -4- Ormanda Eğitim -3- Orman Düzeni -2- Orman 5’ten Büyüktür! O Rab Ki Kalemle Yazmayı Öğretti! Medeniyetsiz Miyiz? Yok Deve! Çocuk Edebiyatının Önemi (1) Tarihin En Büyük Terörizm Hareketi Bütün İnsanlık Tehdit Altında Noel yaklaşırken! En çok akıl nimetini israf ediyoruz! İşi sulandırmayalım lütfen! Bir medeniyetin olmazsa olmazları! Gençlerin dilini okuyabiliyor muyuz! Milli öğütüm iş başında! Endülüs'ü hatırlamak! Korku Masallarındaki Yamyamlar Madem kapanası okullar açıldı; Acilen milli çizgi film, milli edebiyat, milli oyuncak! Emperyalizmin ve cehaletin kıskacındaki milli eğitimimiz! Dikkat Dikkat! Geleceğe Mektup Tudors! Gerçekten Ay’a gidildi mi? Hayat iman ve cihad'dır! Eğitsel Araç Olarak Çizgi Romanın Önemi Sanatçılarınız kadar varsınız! Korku Masalları (2) Korku Masalları (1) Emperyalist Kelebekler (11) Üleştirelim ki eleştirilmeyelim! Emperyalist Kelebekler (10) Emperyalist Kelebekler (9) Biz yaptık biz! Emperyalist Kelebekler (7) Emperyalist Kelebekler (6) Emperyalist Kelebekler (5) Emperyalist Kelebekler (4) Emperyalist Kelebekler (3) Gençlerin Çığlıkları Çarpıyor Tarihin Dehlizlerinden Suratlarımıza Emperyalist Kelebekler (2) Emperyalist Kelebekler -1 Her şer güzel olcek! Ramazan geldi hoş geldi! Taksim Putuna Tapınacakların İbadet Tarihi 1 Mayıs Çukurdayız; ipsiz sapsız adam çok! Olmak Ya Da Olmamak Hegemonlar diyor ki! Organize İşler Bunlar Başörtüsü farz mı olmalı, tarz mı? Yeni Zelanda Katliamı Ve Turkısh Dondurma Zor zamanlarda konuşmak bir sanattır! Millî Görüş 50 yaşında! Yakın Tarihi Anlamak İçin Bazı İsimleri Araştırınız Zenci Musa! Siz dâvâ nedir bilir misiniz? Şeytan İmparatorluğu ​İnsanlık tehdit altında! Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur Nasıl Bir Medeniyete Aitiz? (2) Nasıl bir medeniyete aitiz? -1 Dâvâm! Düşmanlarımızı iyi tanıyalım! Kültür Kuvvetleri Komutanlığı Cinsiyetçilik terörü! Uyumaya devam edecek misiniz? Noel Baba'yla Görüştüm Torunlarımıza da acımıyoruz! İnsanın Yaratılışı Noel Baba'ya Mevlid mi okutsak ne? Amerikan Vahşilerinin Gerçek Hikayesi Bozuk düzen! Sarıkamış! Yılın "haklılık ödülü" nü reis’in elinden aldık! Kasabanın şerifi acun efendinin psikopat master şefi mr. Papağan Son dakika! Noel’de... Ne elde var ne ayakta! Ayakta uyutuluyoruz! Cesaretiniz var mı gerçeklerle yüzleşmeye! Tırımtırak! Mavi dünyam benim, ömre bedeldir! Sinek Küçüktür Ama Mide Bulandırır İşi sulandırmayalım lütfen! Hızlı yaşa genç öl, cesedin yakışıklı olsun! Şükretmeyi bilmiyoruz! Bir Medeniyetin Olmazsa Olmazları Yıllardır tek başımıza yaptığımız mücadeleye destek göremeyen bizi son kertede haklı çıkarttı, devlet başkanımız... Eleştirelliştirdiklerimizden misiniz? Neden bu haldeyiz? Hakkının hakkı! Kişisel anayasam! Mütereddid kalmış eski bir mücahidin müteahhit oluncaya kadar ki müteaddit hikayesinden bir bölüm! Dile Düştük Memleket tımarhane! Eğitim Meselesi Hep Mesele Türk siyaseti nasıl işliyor? Big Brother Bizi Gözetliyor Gençlerin dilini okuyabiliyor muyuz? Atatürk'ü Anlamak Deistlere kızmayın, kendinize kızın! Sorgulayana Dünya Güzel Yalan Söylediğimizin Bile Farkında Değiliz 32 Mart Kapıda! Ne hapy türküm diyene, ayol! Kırılır Bir Gün Dönen Bütün Dişliler Ne mi yapmalıyız! Makus talih nasıl değiştirilir? Devlet, sen affetsen de Ben affetmiyorum! Çocuk nasıl yetiştirilir! Batının .oktan Tarihi Aile yapımız dağılırsa Bizi hiçbir şey toparlayamaz! Kapatın Okulları Da Dünyaya Huzur Gelsin! Aile Yapımız Dağılırsa Bizi Hiç Birşey Toparlayamaz! Ali dopu dep! Okullar Açılırken… Özetle Ahvalimiz Ölümsüzlük Yolunda (1) 12 Eylül' De 15 Yaşında Bir Çocuktum Anlamıyorum - Anlayamıyorum İyi İnsan Olmanın Kodları 17 Ağustos Depremi Neden herotürk! Kabile Devleti ​Gökten yağan yağmur değil! Korku Yazarı Bay X’le Görüştüm Eşeklik biz de kalsın! Bugün 15 Temmuz Bu hikayeyi çocuklarınızla da paylaşın! Uzayda hayat var! Mankurtlaştırmanın Amentüsü Seçimi, Matematiği Seven Millet Kazandı Vatandaştan Vatandaşa Bildiri Allah'tan başka ilah yok! İnsanlık Adına Yeni Genelge Yayınlandı Fenerbahçe cumhuriyeti'nde "tevhidî mukaddesatçılık" ve reisi anlamak! Tanımanızı istediğim biri var! Ne mutlu mutluyum diyene! Rüyet- i Hilal’den rüyet- i Nihat' a... Kudüs hak edenlerindir! Cezaevleri özelleştirilmeli mi? Tokat Valisi Recep Yazıcıoğlu’ndan Tokatlı vali Kemal Yurtnaç'a... Sakin Olun, Sinirlerinize Hakim Olun! ​Birbirimizi Düşman Görmek Ancak Düşmanlarımızı Sevindirir Taksim Putuna Tapınacakların İbadet Tarihi 1 Mayıs Ülen Eşşek Sıpaları Devresi yananlar servise lütfen! Tuhaf ama Türkiye... Türkiye'de çocuk olmak! Umre'ye Beleş Bir Yolculuk Yapmak İster Misiniz? Harflerden uygun olanları bir araya getirin başlığı siz yazın Washington portakal.. . orda kal! Carolin Artık Seni Sevmiyorum Maklubenin Ölümcül Sırrı Ali babanın bir çiftliği var! Fehminizm' de Dinde Güncelleme Konusu Ortadoğu’yu Anlamak Kültür kuvvetleri komutanlığından kamuoyuna önemle duyurulur! Izdırabı gül suyuna bastılar! Deistlik tehlikesine karşı ne yapıyoruz? Bipneliğin lüzumu yok! Numan Kurtulmuş Bey'le Görüştüm Doğumumdan önce: Genelkurmay başkanımızla görüştüm! Acun Ilıcalı Gerçeği O Rab ki kalemle yazmayı öğretti! Bir cahillik ettim! Aman ne İslamcıyız amma... Şeytan İmparatorluğu Teşekkürler reis! Bas git lan! Kaybedecek vakit yok! Midesi el verecek, yüreği yetecekler okusun bu yazımı! Arvalap adası yolcusu kalmasın! Uyuşturucu Konusuna Gireceğim Ortak Arıyorum Ucuz zeytin yemeyin. İçinde hilesi vardır Berkecan Yehova’nın şahitlerinden olmuş. Bizim Memed olmaz deme! Sirkeci garında neler oluyor! Karolin seni de seviyorum! Kanal İstanbul mu, kanalizasyon mu? Biz destan yazıyoruz, okur musun kardeşim? Bir masal anlat bana baba, içinde nikah olmasın! Yıl 2071 Wıshhh! Duydun mu gı; Gastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti Olmuş! Bir sorum var arkadaşlar! Aklını kiraya vermeyen, kardeşlerim! Birileri de hayatlarımızla ve hayallerimizle kumar oynamasın artık! Amerika’da Müslüman bir lider dua bekliyor! Mezarlıklar müdürlüğünde tanıdığı olan var mı? Dökülecek gözyaşımız kaldı mı? Reisle görüştüm! İnsanlığın alemi yok! Eğitebildiklerimizden misiniz? Siz hiç at sidiği içtiniz mi? Tam bağımsız ve Müslüman Türkiye! Son Eşeğin Ölümü Herotürk Süperman'a Karşı Kültür kuvvetleri komutanlığına atandım! Mr. Nosam ve Bay Trump Kudüs’te cenaze namazındalar... Ne biliyoruz ki? Rüyama kurşun girdi, annneee! Kudüs ve tüm kutsallarımız işgal altında! Bu mesaj kendisini arayanlara ithaf edilmiştir! Noel Yaklaşırken Amerika'dan mektup var! Reis, niçin rezevr para altın olsun dedi? Çığlıklara kulak veren yok! Yeniden Samsuna Ayak Basalım, Milli Mücadele Başlatalım Bak gardaş! Bak bacım! Müslüman kafaları batı şekillendiriyor... Öğretmenler günü kurtlu olmasın! Siz hiç bebek öldürdünüz mü? Ayla Seni Seviyorum Beyaz zenciler modern köleler! Fetullahın Rüyaları Naim Süleymanoğlu öldü de Sanki Biz Ölmeyeceğiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA