Devlet ve millet bir midir? Eğer ki bir ise bunu nasıl anlarız, Devlet ve millet bir ise birbirinden ayrılması hiç mi mümkün değil?
Devlet; uğrunda feda edilen canlar olduğu sürece varlığını sürdüren bir toprak parçasından fazlasıdır!
Millet; uğrunda feda edilecek canları yetiştiren bir topluluktan fazlasıdır!
Devlet ve millet kavramlarını kendi bakış açımdan öz ve kalıplaşmış halinden arındırarak sizlere sundum. Bu iki kavram birbirini tamamlıyorsa, iki terimin birbirinden ayrılması mümkün mü?
Nasıl mıknatıs aynı kutupları yan yana gelince birbirini iter ise bu iki kavramda mıknatısın zıt kutupları gibi çekiyor. Asıl anlatmak istediğim şey buradaki zıtlık sayesinde bir olunabilmesi fakat zıtlığın dozajı kaçtı mı ne birlik kalır ne beraberlik kalır. Devlet ve millet bir olduğu sürece kaderleri ve yaşantıları bir olur. Ayrılırsa bütünlüğünü koruyamaz. Bunun sonucunda ikisinin de ne kaderi olur ne de yaşantıları.
Biz de millet olarak devletimize sahip çıkmamız lazım.
Milletin içerisinde görüş ayrılıkları olabilir, tartışmalar yaşanabilir. Ama bunlar asla millet içerisindeki bütünlüğü bozmamalı ve devlete yansıtılmamalı. Eğer ki yansırsa ya da yansıtılırsa o zaman fitne tohumu yeşermeye başlar.
Bütün her şey millette mi? Hayır, zaten bütün diye bir kelimenin anlamını millet kavramına yıkamazsın çünkü millet bu kelimenin somut halini kaldıramaz. Tek bir bütün varsa oda devlet ve milletin bütünlüğüdür.
Devlet Bahçeli'nin dediği gibi "Devlet, milletin onuru bekanın omurgası, birlikte yaşamanın ebedi onayıdır, Türk devlet geleneğinde milletin kaderi devletle bir ve aynıdır.
Ahmet Fatih AKKAŞ