DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 28-01-2017 07:54

Acil haller!

Acillerdeki yoğunlukları bilmeyenimiz yoktur. Yıllarımı acillerde geçirmiş bir doktor olarak, bu konuda oldukça tecrübeliyim. Acillerde hizmet veren sağlık personellerinin de ne derece özverili çalıştığını bilirim. Tükenmişlik sendromunun en çok görüldüğü yer acil olmasına rağmen tükenmeden çalışan güzide emektarlarımızdır acil sağlık çalışanları.  Evde gecenin bir vakti çocuklarını bırakıp, hiç karşılık beklemeden acile müracaat eden hastaları tedavi edebilmek için varıyla yoğuyla çalışırlar. Herkes uyurken onlar uyanıktırlar. Geceleri gündüzlerine karışmıştır. Her türlü acil durumunuzla ilgilenirler. Bu acil durumların neler olduğunu onlar bilirler elbet ancak sizler hangi hallerin acil olduğunu biliyor musunuz?

Bilmeyenler için kısaca bir göz atalım:

-Başağrısı:  Acillere müracatın yüzde 4’ünü oluşturur. Bu şikayet için önemli olan daha önceki ağrılardan farklı olması, giderek kötüleşmesi, bir aktivite sırasında ( öksürme, defekasyon, hapşırma, ıkınma) oluşması, kafa bölgesine aldığınız travma sonucu gelişmesi, sobalı bir mekandayken meydana gelmesi veya beraberinde hipertansiyon hastalığınızın olmasıdır. Böyle bir durumda “aman geçer” mantığı gütmeden acile başvurmalısınız.

-Boğaz ağrısı: Boğaz ağrısının en sık sebebi enfeksiyonlardır.  Diğer nedenler arasında alerjik durumlar, sigara, reflü vs.. sebepler boğaz ağrısı oluşturabilir. Genellikle acil bir durum değildir. Poliklinik muayenesi gerektirir ancak, yüksek ateş (39 derece üstü), yutkunmada ve nefes almada zorluk, ses kısıklığı, boyunda şişmiş lenf nodları gibi durumlardan herhangi birinin bulunması acil hallerden sayılabilir.

-Göğüs ağrısı:  Acilde çalışırken bir hekim olarak en çok çekindiğim şikayetlerinden biridir. Çünkü göğüs kafesi, içinde iki önemli organı barındırır. Akciğerler ve kalp. Her iki organ da hayati önem arz etmektedir. Dolayısıyla bunların oluşturduğu acil hallerin hızlı tanısı ve tedavisi can kurtarıcıdır.  Ancak göğüs ağrısı hayatı tehdit eden hastalıklara bağlı olabileceği gibi daha tehlikesiz acil olmayan durumlarda da oluşabilir. Yani her göğüs ağrısı endişelenmenizi gerektirmez. Çoğunlukla kas problemlerinden kaynaklanır. Göğüs ağrısının ani başlaması, şiddetli olması, beraberinde bulantı-kusma şikayetinin olması, sol kola, her iki kola ve ya boyuna vuran ağrı ile birlikte olması, sırta yayılması bu durumun acil olduğunu gösterebilir.

-Karın ağrısı: Aslında karın ağrılarının %40’a yakınının nedeni bilinememektedir. Ancak acile en sık başvuru nedenlerinden birini oluşturur. Gebelik, ağızdan kan gelmesi, dışkının siyah renkli ve ya kanlı olması, ani başlangıç göstermesi, gün içerisinde artarak devam etmesi, karnımızı bükecek şekle sokması, yüksek ateş gibi durumlarla birlikte olması şikayetin ciddiyetini artıran sebeplerden bir kaçıdır.

-Bayılma: Genellikle tansiyon düşüklüğü ile ilgili olup çoğu zaman kişi 1-2 dakikada kendine gelir, ancak baygınlık süresinin uzaması, nabız alınamaması, ağızda kenetlenme ve köpük oluşumu, kasılma ile beraber oluşu acil durumu gösterir.

Bunlar sadece bir kaçı. Hiç karşılaşmamanız ve yaşamamanız dileklerimle…

Saadettin BAYÇELEBİ

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA