DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 04-02-2017 07:52

Check – Up Veya Çekap

Şimdilerde ülkemizde genel sağlık taramaları ile ilgili bir tartışma başladı. Bilindiği üzere genel sağlık taramasının bilinen meşhur ismi checkup veya halk ağzıyla çekap. Yaptırmalı mıyız yaptırmamalı mıyız? Bir doktordan önce bir vatandaş olarak bu soruya cevap vermek isterim: Bence yaptırmalıyız, çünkü bizim insanımızda buna bende dahilim, özellikle sağlık söz konusu olduğunda bazen vurdumduymazlık, adam sendecilik, bir şey olmazcılık, boşver geçercilik olabiliyor. Çoğu zaman da günlük işlerin koşuşturması içinde sağlığımızla ilgilenmeye vakit ayıramayabiliyoruz. Bu işin bir yönü. Diğer yönünde de parmağının ucu taşa değse doktora koşan insanlar var. Her ikisi de sakıncalı. Birinde hayati önemi olan bir hastalığın tedavisinde gecikme olabilirken; diğerinde gereksiz yere zaman, emek, para israfı söz konusu. Yani her iki durumda sağlıksız, sizin anlayacağınız.

Bu durumda ne yapalım? Uzun süredir devam eden ama önemsemediğimiz bir rahatsızlık ve ya belirti varsa mutlaka doktorumuza başvuralım, çünkü bazı hastalıkların teşhisi genel taramalar sırasında ortaya çıkar. Özellikle ihmal edilmemesi gereken taramaların başında kanser erken teşhisi ile ilgili olanlar gelir. Bunlar:

  • Meme kanseri taramaları

  • Bağırsak kanseri taramaları

  • Rahim ağzı kanseri taramaları

Bu taramalar ilinizin KETEM denilen ve açılımı Kanser Erken Teşhis Merkezi olan birimlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. İsmi geçen kanser türleri oldukça sinsi seyredebilen ve dikkatli olmaz isek son zamanlarına kadar, bulgu vermeyen veya önemli sayacağımız kadar rahatsız etmeyen kanser türleridir. Bu nedenle erken tanı konulmaları oldukça önemlidir. Bu konuda KETEM’ler oldukça önemli hizmetler vermektedir.

Kanserler dışında da pek çok hastalık yine genel sağlık taramaları sırasında ortaya çıkabilmektedir. Bunlar hipertansiyon, diyabet, tiroit hastalıkları, böbrek hastalıkları, kansızlık, vitamin eksiklikleri, damar hastalıkları, hatta kalp hastalıklarının bazılarıdır. Erken tanı; hem tedavi şansını arttırır hem tedaviyi kolaylaştırır, ayrıca tedavi giderlerini, organ kaybını ve iş gücü kaybını da azaltarak kendimizin ve ülkemizin geleceğine önemli faydalar sağlar.  Bu sebeple belki yılda bir kere de olsa genel bir muayene için hekiminize uğramakta fayda var. Özellikle de hastalıkların baş göstermeye başladığı 40’lı yaşlardan sonra. Bunu yaparken de yukarıda değindiğim gibi havadan nem kaparcasına değil, abartmadan, takıntı haline getirmeden, hayatın akışı içinde bir planlama oluşturabiliriz. Her zaman dediğim gibi önce kendimiz elimizden geldiği kadar sağlığımızı koruyacağız. Doktor kısmı ikinci hatta üçüncü planda gelir. Hastalık oluştuktan sonra ellerinden geleni yapmak hekimlerin görevidir ancak, önce sağlığı korumak esastır. Bu da kendi vazifemizdir. Kendi vazifemizi yapmadan doktordan medet ummak akıl karı değildir.

Sağlık ihmale ve ilgisizliğe gelmez. Hayatta kendimiz, sevdiklerimiz ve ülkemiz için en önemli sermaye yine kendimiz ve sağlığımızdır.

Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA