DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin KURT
Hüseyin KURT
Giriş Tarihi : 08-06-2018 08:50

Fiiliyattan Resmiyete Yeni Rejim

Seçime 17 gün kaldı!

Seçime kalan 17 gün aynı zamanda Türkiye’de bir döneminde sonuna kalan süre!

Türkiye Cumhuriyeti’nde 1921 Anayasası ile uygulanmaya başlayan parlamenter sistem yerini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine bırakıyor.

Özetle; Rejim yani yönetim şeklimiz değişiyor!

Dünya siyasi tarihinde referandum ve devamında seçim ile rejim değiştiren tek ülke olarak tarihe geçeceğiz.

Peki uyum yasalarının bile son dakikaya bırakıldığı, başbakanlık, bakanlık ve diğer kurum ve kuruluşların yapılarının KHK ile çıkarılan yetki kanunu ile değiştirileceği, neredeyse bul-değiştir yöntemi ile “Başbakan” yazan yerlerin “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildiği bu sistem ne gibi değişiklikler getiriyor?

Yeni sistemde 1921 yılında başlayan parlamenter sistem sona erdiği gibi Osmanlı’da I. Murad’dan beri (1320’li yıllar) Vezir-i azam, sonraları da Sadrazam denilen ve 1921 sonrası Başvekil denilen 1961 sonrası Başbakanlık makamına denk gelen makam da kaldırılıyor.

Böylece 700 yıllık bir devlet geleneği sona eriyor.

Başbakanlık makamının tüm yetkiler böylece Cumhurbaşkanı’na devrediliyor.

Bu durum Anayasa’nın 104. Maddesinde “Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder” şeklinde tanımlanıyor.

Yeni rejimde Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanları atama ve görevlerine son verme yetkisine sahip olacak.

OHAL döneminde sıkça duyduğumuz Kanun Hükmünde Kararname – KHK yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi – CK geliyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile ilgili temek değişiklik ise parlamenter sistemde KHK çıkarma yetkisi TBMM tarafından Bakanlar Kurulu’na verilirken Yeni sistemde “Cumhurbaşkanı’na yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi” çıkarabilme yetkisi bulunuyor.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı makamı Meclis’in denetimine açık değil!

Fakat bu durum Meclis’te cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma açmaya engel değil ama soruşturma için meclis milletvekillerinin yarısı yani 300 oy gerekiyor. Burada önemli nokta ise soruşturma komisyonu oluşturulabilmesi için beşte üçünün yani 360 vekilin oy vermesi gerekmesi!.. Komisyon raporu sonrasında Yüce Divana sevk için ise meclisin üçte iki yani 400 oyu gerekiyor.

Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşuyor. Anayasa Mahkemesini neredeyse tamamını oluşturan  ise Cumhurbaşkanı! 15 üyeden 12’si Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.

Yeni sistemde gensoru yok!

Artık Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevden düşürmek için gensoru verilemeyecek.

Bir denetleme mekanizması olan Mecliste bütçe onayı kalkıyor!

Yeni sistemde Meclis’in bütçeyi onaylamaması halinde; “Geçici bütçe kanunu çıkarılır. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanır.” Böylece Meclis’in bütçe üzerindeki etkisi de sona ermiş oluyor.

Olağanüstü Hal - OHAL ilanı Cumhurbaşkanı’nın yetkisinde olacak!

Bir kişi 15 yıl Cumhurbaşkanı olabilecek!

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın görev süresi, mevcut Anayasa’da olduğu gibi 5 yıl ve bir kişi en fazla 2 dönem Cumhurbaşkanı seçilebiliyor.

Fakat burada önemli bir ayrıntı var; Cumhurbaşkanı’nın 2. döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabiliyor.

Bunlar değişikliklerden bir kısmı!

Yetki kanunu ile devlet yapısı ve idaresi, kamu çalışanları ve bürokrasi üzerinde nasıl değişiklikler olacak göreceğiz.

Sadece mevcut düzenlemeler değil, yeni sisteme uyum için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birçok yeni düzenlemenin olacağını da şimdiden söylemek ve öngörmek mümkün.

***

Yeni sistem ile ilgili tartışmalar Cumhurbaşkanlığı yetkileri ve Milletvekilliğinin önemsizleşmesi üzerine çok yorumlar yapıldı!

Hatta “meclise ve milletvekilliğine rağbet olmayacak” bile denildi.

Rağbetin olduğunu söyleyebiliriz ama meclisin ve vekilliğin öneminin ve ülke yönetimindeki etkisinin azaldığını söylersek de yanlış olmaz hani!

Ülke yönetiminde son dönemde iki siyasi kavram oluştu; Fiiliyat ve resmiyet!

Türk siyasetinde “fiili durumu resmileştirme” bir düstur olarak kabul edilir ise bu yeni sistem daha çoooook evrilir!..

Hüseyin Kurt

NELER SÖYLENDİ?
@
Hüseyin KURT

Hüseyin KURT

DİĞER YAZILARI Yerel Seçim Öncesinde İlkadım Analizi Tilkilerin Hikâyesi ve Modern Toplum 12 Eylül Askeri Darbesi Unutulmaz Bir Kırılma Noktası Seçim Gündemine Dair Kısa Kısa Samsun En Çok Göç Alan İller Arasında Parti vekili ile milletin vekili arasındaki fark! Siyasette değişim adaylarla başladı! Samsun İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (Sege) Verilerine Göre 1966’dan Bugüne Kıyaslaması DEPREM ve SAMSUN İlçelerin 2022 Karnesi; İlçe 2022 Sege Verileri Bedava Peynir Fare Kapanında Olur Dar gelirli vatandaş ve çiftçiler için empati yapmak! Karadeniz ve Müsilaj! Türk Milleti’nin Ferasetine Güvenmeyenler! Bitcoin ve Altcoin Kripto Para Piyasalarından Nasıl Kripto Para Satın Alabilirim! Fetö’nün Siyasi Ayağı” İşi Ne Oldu? Yarım Akıllı Ulaşım İnsanlığın Kronik Hastalığı Ön Yargı! Halka Cennette Cehennemi Yaşatanlar! Deltadaki Çakallar Ve Domuzlar Kızılırmak Deltasında Keyfi Kararlar Kuş Cennetinde Yanlış İşler! Değişime Hazır Değilseniz Okumayın! Laftan Fazlası Lazım! Yeni Dünya Düzeni Ve Sosyal Medya Beğeni Peşinde Koşanlar Bu yerel seçimler farklı olacak! Ekonomik İstikrarsızlık Ve Sivri Diller Sokma akıllı tarım! Samsun’da Yeni Rejimin İlk Seçimleri Yeni Rejimin Seçimi 24 Haziran Ak kurtlar yuvaya dönüyor! Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Türkiye’ye Model Olabiliriz… Ekonomik endişelerimiz artıyor!.. Milliyetçilikten Rol Çalanlar Seçime 27 Gün Kala Samsun Seçimleri Vekil Listeleri Ve Hesaplamalar Milletin vekili mi, partinin temsilcisi mi? Genel af çıkacak mı? Devletin Yapısını Değiştirmek At Gözlüğünü Çıkartın, Düzenleme Yapın Tarım Şehri Samsun Masalı Utanmak 30 dakika, pişmanlık bir ömür! Üst Akıl Oyunları Gündeme Dair Kısa Kısa Kralcı Aymazlar Seçim Havasına Girememek 19 Mayıs’ın 100. Yılı Ve Pontuscular Erken değil, baskın oldu! Samsunluluk Ruhu Ve 19 Mayıs 2019 Samsun’un Acı Karnesi Ve Yönetişim Zihniyeti Konumuz Deizm! Fındık Üreticisinin Acınacak Hali!.. Darbe Tatbikatları Ve Yakın Gelecek Dost-düşman kavramı değişiyor mu? Faşist Hollanda! Bu Ne Kepazelik; Alayımızı Dinlemişler sosyal tembellik ve –mış gibi yapanlar… Davranış Batağında Toplumsal Çöküş Ve Şehri Planlayanlar Samsun’un Şiddet Halleri Dünya’nın Oylamaları Memleketin Oylamaları Sağlıklı Düşün, Sağlıklı Karar Ver Sihirli Rakam 330 ateşten gömlek ve at gözlüğü Umut etmek haram mı? Ülke savaşta desek abartmış olur muyuz? Elçiye zeval oldu! Ya menfaati olanlar? Milli seferberliğe hazır mıyız? Abd yaklaşanı yakmış! Kim Demiş Olmaz Diye Fındıkta Oynanan Oyunlar Samsun’un Havaalanı İle İmtihanı Kovuldun Trump Efendi… Davetsiz Darbe Unesco Ve Kızılırmak Deltası Bylock Yok Eagle Verelim Yeni Kapı Ruhunu Ruhsuzlaştıranlar Abd Ve Yunan’ın Samsun’u Bombalaması Bugün Samsun’da Samimiyet Sınavı Var Zirvesi Siyaset Yapıda Dayak Yiyen Papaz Vicdan Terazisi Toplumsal Şizofreninin Eşiğindeyiz Suriye Bataklığında Öso Teknolojik Umacı Bylock Mütedeyyin vatansever! Koridorcular Sahnede, Ordu Suriye’de
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA