DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Giriş Tarihi : 15-03-2022 10:51

Varlığını kabul etmeyen farkındalık oluşturamaz!

Bizler iki kapılı han olan yeryüzünün misafirleriyiz. Bir gün “bir varmış bir yokmuş” diye başlayan masalları misali, bir kapısından girdiğimiz dünyadan gerçek alemimize gideceğiz.

Yalnız ve sahipsiz olmadığımızı, her an yanımızda olan, dualarımıza icabet eden Rahman’a boyun eğmemiz gerekliliğini, yapılan hiçbir yanlışın karşılıksız kalmayacağını, okuyarak ve hayatın içinde aktif olarak, nesne  olmaktan çıkarak özne olacağımızı fark etmeliyiz.

Zalim olmamız gücümüzle eş orantılıdır. Devlet reisi, iş veren ya da evde ailesine kan kusturan kadın ya da erkek veya evlat olsun asla ayrı olmadığını, huzur ve sükûnete her birimizin ihtiyacımız olduğunu fark etmeliyiz.

Mutlu olmamız ancak sevmeyi bilmemizle, merhamet ve adalet üzere yaşamamızladır. Bu hal ise yakın olan dünyada öncelikle Rahman olan Allah’a güvenmekle, O’nun koyduğu yasalara uymakla olur. Zira iç dünyamızı mutlu etmemiz, içimizden gelen sesleri dikkate almamızla mümkündür.

En çok su-istimal ettiğimiz, en az kullandığımız yerimiz olan aklımız, bize verilen en büyük nimettir ve korumalıyız. Değerini düşürmemeliyiz. İçki dahi aklımızı örttüğü ve değerini düşürdüğü için yasak değil midir?

Bunun yanında aşırı derecede sevinmemiz ve aşırı derecede üzülmemiz de aklımıza zarar verir. Olmazsa olmaz sadece Allah’tır. O’nun dışında her şey olur ya da olmaz.

Aklımızı tüketmemeli, daima kontrol altına almalıyız. Okumalı, görmeli, düşünmeliyiz.

Bilgi yoldaşımız olursa insanlaşır, aklımızı da kontrol altında tutarız. İnsanlaşma sürecimizde herkesin bizim için olmadığını biliriz. Aynı zamanda da köleleşmeyiz!

Varlığını kabul etmeyen farkındalık oluşturamaz. Varlık sorularını sormalıyız.

Ben kimim? Bana en yakın cisim ne? Kâinatta yaratılan her şey bizim için, o zaman biz kimin içiniz? Yeryüzünün en değerli varlığı insandır. İnsan bu değerini nereden alıyor?

Dünyaya ilk gelen aciz varlık insanın ilk hareketi sığınmak oluyor, annesine sığınıyor. Bunu nereden öğreniyor?

Bütün meselemiz insan olmak ve insan kalmak olmalıdır. Eğer insan kalırsak tıpkı Hz. Muhammed (as) gibi rahmet kaynağı oluruz. “Ben insanlara zahmet olayım diye değil, rahmet olayım diye gönderildim.” diyebiliriz.

Yağmura da rahmet denilmiştir. Çatlayan dudaklara su, kanayan yüreklere merhemdir. Su gibi olursak gittiğimiz her yeri  yeşertiriz. Problem yapan değil problemleri çözen oluruz.

Kur’an-ı Kerim; kafasında soruları olan, ayrıca yaşadığı hayata dair sorunları olan  (ailevi, toplumsal vs…) insanların kitabıdır.

Müslümanlık: insan olmaktır. İnsanlığın yaşanmış halidir. Gönülden teslim olmaktır.

Ritüel ibadetler bir araçtır. Duadır. Eylemdir. İyi insan olmaya götüren vasıtalardır.

Göz görmek için, lisan ise konuşmak içindir. Bize verilen emanetleri istediğimiz gibi kullanıp, israf etmemeliyiz.

Soru sormalı ve cevabını buluncaya kadar gayret etmeliyiz. Ki mutmain olabilelim.“ Ey iman edenler! İman edin” ( Nisa: 4/136 ) buyrulmuştur. Fatih Sultan Mehmet bu ayeti anlayamamış, hocasına sormuş hocası da;

-“Davulcu vur bakalım” dersin o da vurur. Devam etmezse ve ritimli olmazsa çalmış olur mu?  

Hayatımıza fetret dönemini yaşatmamalı, kesintisiz iman etmeliyiz. Sürekli imanı tazeleyecek ameller üzerinde olmalıyız.

 

Hayvani tabiatlara dönüşmekten amellerimiz ile imanımızı canlı tutarak kurtarmalıyız. Kalıbımız değişmez ama ruhumuz değişebilir. Bunun için ruh iklimimizi canlı tutmalıyız.

 

Ves-selam

NELER SÖYLENDİ?
@
Asiye Tanrıöver TÜRKAN

Asiye Tanrıöver TÜRKAN

DİĞER YAZILARI Suyumuzu bozarsak duru bakışımız olmaz! Zulümden yorgun düşen bizler! Göz aydınlığı eşler ve evlatlar! Dualarımız Neden Kabul Olmuyor! Algılarımızla mı oynanıyor! Oyun başladı! Rolüne hazır mısın? Sadece Saniyelerle Başarı; altın kafeste sunulan kadeh misalidir! BİR DAKİKA! Kıyamda Olmayan Kayyum Olamaz! Dayanın Uygurlu Kardeşlerim! The secret, sırra vakıf olmak! Kuyuya atılan taşlar! Amaç, araç ve semboller! Hak, gerçek nedir? UYANMAK! Amaç, araç ve semboller! Vicdanın Sesi Kesilmezse Aklın Sesi Duyulur! İlla edep! Canım Babama Atfen Bizi af edin gençler..! Sabreden Nezaketle Taçlanır Dinsiz Bir Toplumda Hayal Ön Plandadır! Yaslandığın yer kadar güçlüsün! Gönlüm Uçmak İstiyor! Dünyanın bize ihtiyacı var! Ruh iklimimizi canlı tutalım! Rahmet, Mağfiret, Kurtuluş... Geldi rahmet ayı! Hâlâ vakti gelmedi mi? Bilim ilerledikçe din biter mi! Mavi Dünya Gemisi Batıyor! Zaman Ahir Zaman! Hayaller ve Rüyalar Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Durum, yorum, sonuç! Psikoterapi Eğitimleri Ve Anlam Arayışı Yerdeki gölgeler! Selam Yerdeki Gölgelere Takılmayanların Üzerine Olsun Zaman her derdin devasıdır! İkinci ilişkiye yelken açan birinciyi gözden çıkarmıştır! Müslümanların ilki olmak! İyilikle Kötülük Bir Olur Mu! Başka bir aile mümkün mü! Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az! Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Çocuklarımıza ölümü nasıl anlatalım! Rakip Mi Ekip Mi Olalım! Müslümancılık oyunu mu oyunuyoruz! İnsana iman, gence haya, aileye mutluluk yakışır! Nokta! Hâlâ vakti gelmedi mi! İlim mi bilim mi!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA