DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Giriş Tarihi : 26-01-2022 11:00

Yerdeki gölgeler!

Dünyanın hızla dibe çöktüğü bir ortamdayız. Savaşmayı göze alırsak düşmanlığı da kabul etmişiz demektir.

Elbette uğruna ölümün göze alındığı mücadeleler büyük kazançlar getirir. Lakin insan kendisiyle girdiği mücadelede pek de başarı elde edemez.  

İçimizden gelen sese, etrafımızdaki gördüklerimize ve duyduklarımıza, gerek ölümlerle, gerek hayatın içinde birebir yaşadıklarımıza kulağımızı ve gözümüzü kapatırsak, yaşananlara sağır ve kör olursak ne mutlu olur ne de mutlu edebiliriz. 

İstemsiz olarak geldiğimiz dünyada, seçmeden giydiğimiz kadın/erkek elbiselerimizlerinin içindeyiz. Kendimizi değiştirmek adına hiç bir emek vermediysek içine doğduğumuz ailerimizin kalıplarıyla yaşamaktayız.  

Bize takdir edilen nefes adeti bittikten sonra, aynı şekilde bir anda sessiz bir gemiye binip, geri dönüşü olmayan gerçek aleme doğru çok uzaklara gideceğiz.

Ölüm ve hayat çizgisi içinde yaptığımız seçimleremizle ilerlerken, yanlış seçimlerle kendimize zulüm yapmamalıyız. Matrix filminin temelini oluşturan mavi ve kırmızı hap metaforu, seçim gerçeğini güzel yansıtmaktadır.

Kırmızı hapı seçmek; eski hayata kalınan yerden devam etmenin, mavi hap ise; uyanmanın ve yaşanılan olayların bir oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu bilmektir.

Günümüzün ifadesiyle “metaverse” yani “yalancı cennet” içinde olunduğunun farkındalığında olmaktır. Zaten bu dünyayı da Rahman olan Allah “Meta” olarak nitelemektedir.

Bize sunulan hayatın gerçek olmadığını fark ettiren mavi hapı seçmek eski hayattan sıyrılmanın, hak ve hakikat yolunda gayretli ve azimli olmak için uyanık olmanın göstergesidir.

Tekrar uyku haline düşmek; çıkılan yere tekrar girmek, bize sunulan hayatı gerçek bir cennet gibi görmektir. Bu durum ise farkındalığı yüksek olanlar için cehennemden bir karedir. Çekilmez bir ızdıraptır.

Her seçim yeni bir eylemin başlangıcıdır. Her eylem hareket olan bereketli bir toprakta filizlenir, dallanır, budaklanır, meyveye durar. Kökler ne kadar derinlerde olursa o kadar sağlam olur.

Pergelimizin bir ucu vahiy toprağındaysa, diğer ucuyla nereye gidersek beraberimizde hakka götüreceğimiz bir gerçektir.

Bizler çok iyi biliyoruz ki; yaratışımıza uygun olmayan seçimlerimizin sonuçlarını, yaptıklarımızın bedellerini, öncelikle iç dünyamızdaki hesaplaşmayla öderiz.

Eğer doğruların üzerini örtüp şeytan mantığına bürünmediysek, sonuçların bütün sorumluluğunu muhataplarımıza yükleyip kendimizle yüzleşmediysek, içimizden gelen sesi duyarı. İçimize kapanmayız. Secdeye kapanırız. Zira secde kendimiz ile yüzleştiğimiz, yaratanla en yakın olduğumuz en özel anımızdır.

Secde, hayatımızı anlamlandırdığımızın en büyük somut delilidir. Her kelime bir bedel ödetir. Her iddianın bir ispatı olmalıdır.

İspatı yapılmayan, hak edilmeyen, çabuk elde edilen her kazanılmışlık insandan çok şeyler götürür. Bu gerçek her birimizin malumudur. 

Unutulmaması gereke ise; secdeye kapanmayan her alın isyan halindedir. Kendi nefsine zulmeder durumdadır. Zulmün bedeli ise her zaman ağırdır. Daha da ötesi hüsrandır.

Demem o ki; içimize kapanırsak, düştüğümüz bataklıklarda dibe doğru yavaş yavaş kayacak, içinden çıkılmaz labirentlerin içinde kaybolacak, iç dünyamızdaki hesaplaşmadan sağ çıkamayacağımızdır.

O halde bizlere düşen, kaldıramadığımız her ne yaşanmışlık varsa onu anlamlandırmak, yükselişimize vesile kılmak, doğru adrese el açmaktır.

İmkansız gibi görünenin, Rahman olan Allah için imkansız olmadığı bilinciyle, Gani olan Rabbimize sığınmak, O’ndan talep etmek, O’na boyun eğmek, O’na yakın olmak için secdeye kapanmaktır.

O bizim vekilimiz, dostumuz, yardımcımızdır. Bundan gayrısı gerçekten hikayedir, oyundur, eğlenceden ibarettir. Yerdeki gölgelere takılmaktır.

Ves-selam.

NELER SÖYLENDİ?
@
Asiye Tanrıöver TÜRKAN

Asiye Tanrıöver TÜRKAN

DİĞER YAZILARI Suyumuzu bozarsak duru bakışımız olmaz! Zulümden yorgun düşen bizler! Göz aydınlığı eşler ve evlatlar! Dualarımız Neden Kabul Olmuyor! Algılarımızla mı oynanıyor! Oyun başladı! Rolüne hazır mısın? Sadece Saniyelerle Başarı; altın kafeste sunulan kadeh misalidir! BİR DAKİKA! Kıyamda Olmayan Kayyum Olamaz! Dayanın Uygurlu Kardeşlerim! The secret, sırra vakıf olmak! Kuyuya atılan taşlar! Amaç, araç ve semboller! Hak, gerçek nedir? UYANMAK! Amaç, araç ve semboller! Vicdanın Sesi Kesilmezse Aklın Sesi Duyulur! İlla edep! Canım Babama Atfen Bizi af edin gençler..! Sabreden Nezaketle Taçlanır Dinsiz Bir Toplumda Hayal Ön Plandadır! Yaslandığın yer kadar güçlüsün! Gönlüm Uçmak İstiyor! Dünyanın bize ihtiyacı var! Ruh iklimimizi canlı tutalım! Rahmet, Mağfiret, Kurtuluş... Geldi rahmet ayı! Hâlâ vakti gelmedi mi? Bilim ilerledikçe din biter mi! Mavi Dünya Gemisi Batıyor! Zaman Ahir Zaman! Varlığını kabul etmeyen farkındalık oluşturamaz! Hayaller ve Rüyalar Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Durum, yorum, sonuç! Psikoterapi Eğitimleri Ve Anlam Arayışı Selam Yerdeki Gölgelere Takılmayanların Üzerine Olsun Zaman her derdin devasıdır! İkinci ilişkiye yelken açan birinciyi gözden çıkarmıştır! Müslümanların ilki olmak! İyilikle Kötülük Bir Olur Mu! Başka bir aile mümkün mü! Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az! Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Çocuklarımıza ölümü nasıl anlatalım! Rakip Mi Ekip Mi Olalım! Müslümancılık oyunu mu oyunuyoruz! İnsana iman, gence haya, aileye mutluluk yakışır! Nokta! Hâlâ vakti gelmedi mi! İlim mi bilim mi!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA