DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Asiye Tanrıöver TÜRKAN
Giriş Tarihi : 19-02-2022 11:58

Durum, yorum, sonuç!

İnsanlık hızla dibe gidiyor. Tsunami gibi önüne gelenleri çöp gibi süpürüp götürüyor. Dünyada olan olayları alt alta yazıp bütünden parçaya inmek gerek. Bir yanda yok oluşlar, bir yanda da kendi kabuğumuzda eriyişler. Oyunlar büyük lakin bizler günlük telaşımızın dışına pek çıkamıyoruz.

 

Hayata herkes kendi gözlükleriyle ve dar algılarıyla bakmakta, günlük telaşların içinde kaybolmalar yaşanılmaktadır. Her esen yelden nem kapılıp hasta olunmakta, korkular üretilerek gelecek karartılmaktadır. Bu hal bizi gözümüzün önünü göremez duruma getirmektedir.

 

Gözlüğümüz kirli, camımız kırıksa, vizyonumuz dar, hayalimiz yoksa bakışımız bulanık ve kırık olur. Geleceğe yönelik de planlarımız da olmaz. Evlerimizde baş köşeye konulan televizyon, ellerimizin içinde dünya varken, aklımızı birileri kullanıyor bizler de buna göz yumuyorken, hep beraber ninnilerle uyutulup her gece ceplerimizdekiler ve yüreklilerimizdekiler soyuluyorken görebileceğimizi mi sandık?

 

Bakmadan göremeyiz.  Bakmak ve görmek arasında da dağlar kadar fark vardır. “Öküzün tirene baktığı gibi” tabiri geçenin tiren olduğunu geçtikten sonra algılandığından ya da anlamsız boş bakıldığından dolayıdır. Acaba olaylara bu şekilde mi bakar olduk?

 

Bir yandan etrafımızda büyük olaylar dönerken, bir yandan da günlük sıkıntılar ile boğuşur durumlardayız. Etrafımızda bizi bire bir etkileyen olaylardan çıkamamamız, büyük sahneyi görmemize engel olmaktadır. O halde gözümüzün önünde oluşan durumları güzel yorumlamalıyız. Güzel yorumlanmayan müspet sonuçlanabilir mi?

 

Yaşanılanları farklı görmeye odaklanmalıyız. Kusura odaklanırsak yargılarız, suçlarız. Bir hikaye anlatılır;

 

-“Yeni evli genç karşı balkonda asılan çamaşırlara her seferinde laf atar. “Komşum çamaşır yıkamasını bilmiyor, beyazları sapsarı. Acaba hangi çamaşır tozunu kullanıyor?” Bir gün çamaşırların bembeyaz olduğuna şahit olur. Eşine; “Komşu çamaşır yıkamasını öğrenmiş” der. Halbuki durum farklıdır. Eşi; “Dün ben pencereleri sildim. Sakın ondan olmasın…” der.

 

Hayatın akışından yaşadıklarımız bizim en büyük öğretmenlerimizdir. “Bir musibet bin nasihatten evladır” sözü ciltler dolusu kitap okuyup da anlayamayacağımız kadar ibreti içinde barındırır. Göz görmek, kulak nasihat dinlemek, kalp de gerçeği anlamak içindir. Aksi takdirde hayvanlardan da aşağı olunacağı Araf suresi 179. Ayetin konusudur.

 

Yaşanmışlıklarımız her ne kadar olumsuz gibi olsa da, Rahman her şer görünenin ardında bir hayır olduğunu vaat etmektedir. Hangi yorumu ekliyorsak o yorum ile bir duygunun dünyamıza düşeceğini bilmeliyiz. Bu duygu bizi hayatta tutan ya da çökerten olgu değil midir? Ya mutluluğumuzun yolunu ya da dibe çöküşümüzü hızlandıran değil midir?

 

Psikolojik süreçlerimizin kalpte yaşandığını bilmeliyiz. Düşünmemizi, akıl yürütmemizi, doğru anlayıp uygulamayı seçmemizi, mutmain olmamızı, acımamızı, af etmemizi, üzülmemizi, bunalmamızı,  hatta hasret çekmemizi, hiddet duymamızı, kin duymamızı, nefret etmemizi kalbimizde yaşarız. Bundan dolayı iman, takva, inkar, nifak, şüphe, korkular hep kalpte oluşur. Rabbimiz şu şekilde dua etmemizi ister;

 

“Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize tarafından rahmet bağışla. Lütfu en bol olan sensin. “ (Al-i İmran 3/8)

 

Çaresizlik dindarlık oluşturur derler. Bu gerçeği Rahman, Lokman 32. Ayetinde şu şekilde anlayışımıza sunar.

 

“Dağlar gibi dalgalar onları kuşattığı zaman dini tamamen Allah’a has kılarak ( ihlasla) O’na yalvarırlar. Allah onları karaya çıkararak kurtardığı vakit içlerinden bir kısmı orta yolu tutar.  Zaten bizim ayetlerimizi ancak nankör hainler bilerek inkar eder. ”

 

Etrafımızda oluşan olaylara gerek makro gerek se mikro düzleminde bakacak olursak çaresiz asla değiliz. Bizim bir Rabbimiz var. O bizim yardımcımız, dostumuz, velimizdir. Her ne kadar dünyada gelişen olayların altında eziliyor gibi görünsek de, yaşadıklarımız bizi yıpratıyor olsa da durumumuzu iyi yorumlarsak hem bu dünyada hem de ahirette güzel sonuçlar olacaktır. 

 

Ves-Selam...

NELER SÖYLENDİ?
@
Asiye Tanrıöver TÜRKAN

Asiye Tanrıöver TÜRKAN

DİĞER YAZILARI Suyumuzu bozarsak duru bakışımız olmaz! Zulümden yorgun düşen bizler! Göz aydınlığı eşler ve evlatlar! Dualarımız Neden Kabul Olmuyor! Algılarımızla mı oynanıyor! Oyun başladı! Rolüne hazır mısın? Sadece Saniyelerle Başarı; altın kafeste sunulan kadeh misalidir! BİR DAKİKA! Kıyamda Olmayan Kayyum Olamaz! Dayanın Uygurlu Kardeşlerim! The secret, sırra vakıf olmak! Kuyuya atılan taşlar! Amaç, araç ve semboller! Hak, gerçek nedir? UYANMAK! Amaç, araç ve semboller! Vicdanın Sesi Kesilmezse Aklın Sesi Duyulur! İlla edep! Canım Babama Atfen Bizi af edin gençler..! Sabreden Nezaketle Taçlanır Dinsiz Bir Toplumda Hayal Ön Plandadır! Yaslandığın yer kadar güçlüsün! Gönlüm Uçmak İstiyor! Dünyanın bize ihtiyacı var! Ruh iklimimizi canlı tutalım! Rahmet, Mağfiret, Kurtuluş... Geldi rahmet ayı! Hâlâ vakti gelmedi mi? Bilim ilerledikçe din biter mi! Mavi Dünya Gemisi Batıyor! Zaman Ahir Zaman! Varlığını kabul etmeyen farkındalık oluşturamaz! Hayaller ve Rüyalar Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Psikoterapi Eğitimleri Ve Anlam Arayışı Yerdeki gölgeler! Selam Yerdeki Gölgelere Takılmayanların Üzerine Olsun Zaman her derdin devasıdır! İkinci ilişkiye yelken açan birinciyi gözden çıkarmıştır! Müslümanların ilki olmak! İyilikle Kötülük Bir Olur Mu! Başka bir aile mümkün mü! Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az! Güncelleme kime göre ve nasıl yapılmalı! Çocuklarımıza ölümü nasıl anlatalım! Rakip Mi Ekip Mi Olalım! Müslümancılık oyunu mu oyunuyoruz! İnsana iman, gence haya, aileye mutluluk yakışır! Nokta! Hâlâ vakti gelmedi mi! İlim mi bilim mi!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA