DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 12-01-2020 10:27

Gelişler Ve Geri Gidişler

Eski çağlardan beri doğuda ve batıda farklı esaslara dayalı sistemler kurulmuştur. Bu sistemlerin birbirlerinden etkileşimde bulunduğu alanlar olduğu gibi, model oluşturduğu alanlarda mevcuttur. Batı ve Doğu’nun birbirinden ayrıldığı en bariz alanlardan birisi de, yönetim sistematiğine ‘geliş ve gidiş’ usulleridir.

Batıda yönetim sistematiğini oluşturan tüm görevlerde hem ‘gelişler’, hem de ‘gidişler’ herkesi bağlayıcı kurallara bağlanmıştır. Bu kurallar belirli bir yol ve yöntem dahilinde oluşturulmuş. Bu durum, iktidarı da, bürokrasiyi de, tüm insanları da kapsar hale getirilmiştir. Bu şekilde belli kriterler dahilinde,  cemiyetin sosyolojisine  bir uyumluluk ölçüsü de getirilmiş olmaktadır.

 Bizde her görevde  ‘ehliyet ve liyakat’in gereklilik şart ölçüleri bilinmektedir. Bunun yanında görevlerin, çerçevesini, ahlaki ölçülerini ve emanet sorumluluğunu geniş bir mutabakatla tespit etmek gerekmektedir.

Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanlarından biri olan Paul Volcker 1987 yılında görevden ayrılınca gazetelere,  ‘ekmeğimi kazanmak için iş arıyorum’ diye ilan vermiştir. Çünkü batı, her görevin sonrasını, ayrıcalığa meydan vermeyecek, standart ve ölçülere bağlamış. Her görevin, süresini, çerçevesini, tanımını bürokratik ya da bir başka imtiyaza mahal vermeyecek şekilde tanımlamış ve sistemin perspektifine de yerleştirmiştir. Bu şekilde toplumdaki kabiliyetlere, enerjiye ve her kısımdan kapasiteye   bir imkan  ve  yol açılmıştır.

Bu sistem, devlete   farklı bir sinerji ve güvenirlilik katmaktadır.

 Doğuda ise bir göreve gelişin yöntemi belirlenmiş ancak, ‘gidişin’  oluşu, görüşü, yöntemi belirlenmemiştir. Hazreti Ebubekir örneği mi? Hazreti Ömer örneği mi? Fatih örneği mi? Yavuz örneği mi? Halen tartışılan Abdülhamit örneği mi? Veya Yavuz örneği mi?

Bürokrasiye ayrıcalık anlamına gelecek imkanları ölünceye kadar sunmalı mı? ‘Arpalıklar’ tarihimiz nasıl bir sosyolojiye dayanmakta? Türkiye’ de bürokrasinin imtiyazından önce,  zihinlerdeki imtiyazları kaldırmaya nereden başlamalı? Zihniyet dönüşümünü nereden başlatmalı?

Bağımsız teşebbüs ruhu yerine ‘devletçi’, ‘devletten geçinmeci’ zihniyet inşa eden bir maarif ve sosyal sistemimiz var. Bu durum orta  yerde duruyor iken, reforma nereden başlamalı?

 Nasıl bir ‘gidiş’ olacak? Bu soru hiç gündeme getirilmemiş. Getirenlerin de sesi duyulmamış. Devlet ve millet varlığı, hep kişiler ile kaim olmuş. Zamanlar, dönemler hatta sistemler değişsede,  doğuda bu anlayış değişmemiştir.

Toplumsal bir mutabakat için konuşmak, tartışmak, anlaşmak gerekiyor. Münevverlerin tartışması, konuşması ve mutabakatlaşması  gereken tarihi bir meselemiz. Hem de doğrudan sistem kurmaya dönük çözümler üretilmesi gereken bir mesele.                                                             

Her makama, her göreve GELİŞ VE GİDİŞİ birlikte düşünmek, tasarlamak ve planlamak gerekiyor.

İçinde delet-i ebed müddeti yani toplumun geleceğini ve devletin daimiliğini esas alan tasasvvur ve çözümler üretilmesi gerekiyor.

Sağlıcakla kalınız efendim.

NELER SÖYLENDİ?
@
Memiş OKUYUCU

Memiş OKUYUCU

DİĞER YAZILARI Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Maarif Televizyonu Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağaci, Bambu Ağaci Tarihin Inkilap Etmesi Geleceğin Dünyasi Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti Dört çeker, ne kadar çeker! O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi FETÖ’nün Eğitim Boyutu Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA