DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 07-09-2019 09:26

Dört çeker, ne kadar çeker!

Eğitim tarihimizde padişah fermanı ile ilk mektebin ilk defa  zorunlu hale getirildiği tarih 1824’tür. Bundan 137 yıl sonra 1961 yılında 5 yıllık ilkokul eğitimi  zorunlu hale getirilmiş olup, 1997 yılında ise Türkiye’de 8 yıllık zorunlu temel eğitime geçildi. 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren ise mevcut eğitim sisteminde bir temel değişiklik daha yapılarak liselerin 3 yıl olan öğrenim süresi 4 yıla çıkarıldı. Asıl temel değişiklik ise bu tarihten yalnızca altı yıl sonra gerçekleştirildi. Türkiye 2012 yılında yeni bir kavramla tanıştı:4+4+4 sistemi!

İlk defa Türkiye’de 2012 yılında 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda 4+4+4 düzenlemesi olarak bilinen bu kanun, mecliste çok büyük tartışmalar  arasında geçti. Bu kanuna göre eğitim sistemimizde bir temel değişiklik daha yapılarak ilkokula başlama yaşı 72 aydan 60 aya indirildi. Ve liseler de zorunlu hale getirilerek mecburi öğrenim çağı lise düzeyine yükseltildi!.

Yazıya bu başlıkta girmiştik!. Önce dört çekeri açıklayalım.

Üniversitelerinde ortalama öğrenim süresi dört yıl olduğu için, ortaya dört tane dördü kapsayan bir eğitim sistemi çıktı!. Yani eğitimin dört kademesi:

ilkokul:4 yıl,

ortaokul:4 yıl,

lise:4 yıl,

üniversite:4 yıl olmak üzere adeta dört çeker! Peki bu dört çeker, Türkiye’yi ne kadar çeker ona bakalım!.

 4+4+4 düzenlemesi çok büyük umutlar oluşturularak çıkarıldı!.  Toplumsal bir ihtiyaç analizi yapılmadan, Türkiye’nin karakteristiğini belirleyecek araştırmalara dayanmadan, sanayi, ticaret ve diğer alanlarda Türkiye’nin gelecek perskektifine uygun  yapılandırmalar oluşturulmadan bir sistem planlamasına geçildiği çok geç olmadan ortaya çıktı. Türkiye’nin kültürel ve kimlik değerlerine dönük bir veri analizi de olmadığı da çok geçemeden ortaya çıktı!.

2019’a, içinde bulunduğumuz yıla gelindiğinde eğitim sistemimiz bir çok alanlarında, dikişi elbiseye uymayan, elbise bünyeye uydurulamayan, sistemin ihtiyaçları karşılayamadığı, eğitim ve öğretim metotlarının demode kaldığı, okul yönetim modellerinin ise nesle yetişemediği bir eğitim sistemi bütün sonuçları ile boy vermeye başladı. Adını tam koyalım sistem tümüyle ve her kademesinde ‘arıza’ vermeye başladı!.

Halimize ve ahvalimize göz atalım!.

-1997’de eleştiriler tek tipleştirmeye idi. Eğitim sistemimizin felesefesi ve metodolojileri değiştirilmediği için bu tek tipleştirme günümüzde 12 yıllık zorunlu eğitimle artık ‘serileştirmeye’ dönüşmüş durumda!.. Derhal mecburi eğitim 5+3 şekline indirilmeli!. 4+4’te olabilir!.  Ailelere dışarıdan informel  kültür ve kimlik takviyesi yapabilecekleri seçmeli alan, branş ve dersler oluşturulmalıdır!. Öğrencileri hayatla bütünleştirecek şekilde haftada bir gün ticaretin ve hayatın içinde olacak şekilde hakiki hayat dersleri konulmalı!. Esnaf ve ticaret odaları ile ortak programlarda oluşturulabilir!.

-25 milyon sisteminde öğrenci olan tek ülkeyiz. Bir çeşitten kitleleri avutmaya, hatta üretkenliği yok edilmiş tüketici bireylere  dönüşen neslimizi bu efsundan kurtarmalı. Üniversitelerin niteliğini yükseltip öğrenci sayısını azaltmalı. Gençlerimizi daha çok meslek tabanlı yetiştirmelidir!.

- Sormayan, analiz yapamayan, varlık nedenini sorgulayamayan insan imal eden bir eğitim sistemimiz mevcut!. Adeta ‘değiştiren ve dönüştüren’ bir yapı!.  Çıktısı ise nakilci, tüketici ve taklit edici bireyler!. Bu sonuçtan tek memnun olanlar ise küresel tüketim ve sömürü düzeninin sahipleri!

Bu yapıya son verilip terbiye edici ve üretken insan hedefli  maarif sistemi kurulmalıdır!.

-Eğitimin tüm kademelerinde Türkçe talim ve terbiyesini güçlendirmeli. Her sınıf ve eğitim kademesinde dünya değerleri ile uyumlu kelime kadrosu ve zenginliği oluşturma hedefi konulmalıdır!.

Her sistemin ilk görevi toplumu ayakta tutmaktır! Bizim eğitim sistemimiz de cemiyetimizi canlı, üretken yapılı ve geleceğe umut taşıyacak veriler ihtiva eden bir şekilde, maarif reformuna tabi tutulmalıdır!. Sözde değil, özde bir maarif reformuna ihtiyaç var. Hem de tez elden..

Sağlıcakla kalın dostlar.

Memiş Okuyucu

NELER SÖYLENDİ?
@
Memiş OKUYUCU

Memiş OKUYUCU

DİĞER YAZILARI Türkçe Tartışmak Türkçeyi Tartışmak Ölümünün 50. Yılında muallim mahir iz Ölümünün 50. Yılında muallim mahir iz Eğitimde Üç Zarf ve Empatik Bir Müzakere Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Maarif Televizyonu Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağaci, Bambu Ağaci Tarihin Inkilap Etmesi Geleceğin Dünyasi Gelişler Ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi FETÖ’nün Eğitim Boyutu Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA