DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 20-07-2019 09:29

FETÖ’nün Eğitim Boyutu

 

15 Temmuz’un üzerinden 3 yıl geçti. Türkiye, tarihinde daha önceleri hiç rastlamadığı türden bir küresel kanlı darbeyi savuşturdu.  Askeri, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer tüm piyasa enstrümanları ile birlikte eğitim alanında örgütlenmiş bir yapı olan Fetö’nün giriştiği darbe, milletimizin gösterdiği kahramanca bir direniş ruhu ile bertaraf edildi.

Kısaca 15 Temmuz olarak bilinen ve halkın lisanına böylece yerleşen bu darbe girişimi bir çok yönü ile tartışıldı, konuşuldu… Halende konuşulmaya da devam ediyor!. Fetö’nün eğitim boyutunun  bu yıldönümlerinde yeteri kadar da demeyeceğim; hemen hiç tartışılmadığını, konuşulmadığını, çoğu kere gündeme bile gelmediğini gördüm!. Bu örgütü ortaya çıkaran ana zemin, eğitim boyutu çok geniş ve karmaşık bir alan. Son 15 Temmuz’dan sonra böyle bir yazı üzerinde düşünmeye  karar verdim!. Bu yazı çıktı ortaya.

Her yönü ile bir uluslararası örgüt olan Fetö ve eğitim ilişkisinden bahsederken meselenin karmaşık, küresel ve genel ölçekte olması problemin boyutları konusunda bize ipuçları oluşturmaktadır. Bu örgütün ilk nüvelenme, yeşerme, olgunlaşma, kök salma, yayılma ve hakimiyetini pekiştirme stratejilerinde en çok kullandığı alan,  genel olarak eğitim alanı olmuştur. Fatö’nün temelleri, eğitim alanında atılmış, iskeleti ve omurgası eğitim sektöründe inşa edilmiştir.

Peki neden eğitim?

Türkiye’de ailelere rahatlıkla girebilmenin en kolay yoludur, eğitim!. Her aile ile bir güven köprüsü kurabilmek için de emin bir yoldur eğitim. Eğitim kısaca sihirli bir anahtar gibidir! Çocuğunun istikbali sözkonusu olunca tüm aileler daha bir yakin ile meseleye yaklaşırlar. Çocuk ve gelecek boyutu nedeni ile eğitim, her ailenin girişine açılan kapısıdır!

Gelelim Fetö ve eğitim ilişkisine!.

Eğitim Fetö için; her aileye, Türkiye’nin her bölgesine ve giderayak dünyanın her bir bucağına, 160’tan fazla ülkesine ulaşılabilen  temel bir örgütlenme sektörü haline gelmiştir. Fetö’nün eğitim boyutu başlı başına çalışılıp, oluşturduğu örgütlenme biçimleri, yapısal olarak çalışma yöntemleri ve kademe kademe örgüt hiyerarşisini teşekkül ettirdiği, tüm yönleri ile  ortaya çıkarılması gereken en temel alandır.

Fetö ve eğitim ilişkisinin boyutları nelerdir?  Bu örgüt, eğitim alanını bu kadar yaygın olarak nasıl kullandı/kullanabildi? Ülke içinde ve dışında bu kadar yaygın bir eğitim/okul/yurt/dershane/kurs ağı oluşturmalarının sebebi nedir? Örgütün eğitim alanında bu kadar kolay ve hızlı genişleyen bir ağ oluşturabilmesinin altında yatan saikler neler?

Bütün bu soruların metodolojik bir şekilde araştırılıp, kapsamlı cevaplarının ortaya konulması gerekiyor.

Fetö eğitim ilişkisinin, ülke imkânlarının seferber edilerek, her devlet kurumunun kendi zaviyesinden yapacağı çalışmalarla yürüteceği bir program ve perspektif çerçevesinde, tüm boyutları ile ortaya konulması gerekmektedir.

Tespit edebildiğimiz kadarı ile başlıklar halinde eğitim sahasındaki Fetö’yü izah edelim:

  1. Eğitim sistemimizin bir mefkûresinin olmaması bu örgütün yaygınlaşmasına basamak oluşturmuştur.

İki yüz yıllık eğitim tarihimizin geldiği nokta itibari ile tüm vatandaşlarımızı kapsayacak; çok farklı, zengin kültürel ve tarihi mirası içine alacak, medeniyet mirasımızı tekrar yüklenip bayrağı daha ileriye taşıyacak, nesilleri toparlayacak bir mefkûresinin olmaması bu alandaki harici tesirlere açık kapı oluşturmuştur. Fetö eğitim sistemimizdeki bu boşluğu değerlendirerek kendine eğitimde çok geniş bir alan açmış, hayat ve vücut bulmak için bu boşluğu tuğla tuğla duvar örmek suretiyle kullanmıştır. Özellikle devlet okullarında uygulanmakta olan ideolojik bakış açısının toplumun tümünü içine alamaması neticesinde oluşan boşluktan istifade eden Fetö, bu alanda din ve dini değerleri olabildiğince kullanmış, milletimizin din değerlerini kendisine mefkûre şekline dönüştürmüş. Kitlelerle arasında bir kurduğu görünmez bağların şemsiyesi haline getirerek,  devlet okulları ve diğer özel eğitim kurumlarına karşı, kendi eğitim kurumlarını güçlü bir alternatif haline getirmişlerdir. Bu alandaki açık halen devlet tarafından doldurulamadığı için başkaca yapıların hemencecik Fetö’nün yerini alabileceği  sosyal alandaki ‘boşluk’ elan da devam etmektedir!.

  1. Devletin eğitim sisteminin yarışa dayalı yapısı Fetö tarafından özellikle

 kullanılmıştır. ‘İyi okul’,‘garanti gelecek’ kisvesi ile dershaneler tam bir kullanım ve halkı toplama aracına dönüştürülmüştür. Dershaneleri, devletin geleceğine yön verecek olan ilk elli bin, ilk yüz bin içindeki Üniversite, Fakülte ve bölümlere öğrenci yerleştirmek ve  bu alanı kazanç/rant kapısı haline getirmek için bir araç olarak kullanmışlardır.

  1. Dershaneler ve okullar Fetö tarafından bir diğer yönü ile adam

devşirme, eğitim piyasasına ve Türkiye’ye yerleşme ve kontrol etme aracına dönüşmüştür. Sayısal olarak kendi adlarına olan dershaneler, takriben piyasanın yüzde onu civarında idi. Ancak birde bu örgüt içinden yetişip te tam sayısı bilinmeyen ve kendi isimleri ile dershanecilik yapanların sayısını da bu listeye eklediğimiz zaman örgütün dershane sektöründe çok büyük bir güç oluşturduğunu görmek gerekmektedir!.  

  1. Dershanecilikle birlikte örgütün para kaynaklarından birini oluşturan

yayıncılık sektörü de örgütün temel beslenme alanlarından birini oluşturmuştur.  Hatta diyebiliriz ki yayıncılık sektörü, örgütün en temel finans kaynaklarından birini teşkil etmekte idi. Fetö yayıncılık sektöründe oluşturduğu muhtelif yayınevi markası ve fason test, ders kitabı, sınav, soru bankası vs sınav aparatları ile tekel oluşturmaktan da öteye adeta yayın piyasasına çökmüştü. Yayın alanında ‘iyinin’ hangi markalar olduğunu ve fiyatlarını örgüt  belirler hale gelmişti. Eğitim sisteminin de tamamı ile sınava dayalı bir sisteme dönüşmesi ile bu piyasaya tek başına hakim hale gelmiş oldular.

  1. Fetö’nün eğitim alanında hâkimiyet kurduğu ve mevzi kazandığı

Bir diğer eğitim alanı da ÖSYM üzerinden oluşturduğu tekel ile kurguladığı  mafyavari  ‘sınav sistemi’ idi.

Fetö ÖSYM üzerinde kurduğu sistem ile sınav sorularında ayrı bir ‘sınav dili’ meydan getirdi. Bu sınav diline uygun sorular, soru kitapçıkları, test kitapları ve soru bankaları oluşturdu!. Kendi dershane ve okullarında karşılık ve açıklamalarını yalnızca kendi hocalarının bildiği bu sınav yazılımı çözümlemeleri ile kendi öğrencilerine çözümledikleri kodlamalarla belli bir avantaj sağladılar. Bu avantaj bir maraton koşusunda  koşuculardan birine birkaç km ileriden başlatmak gibi bir manaya geliyordu. Bu yolla Fetö örgüte taraftar sağlama, avantajlı hale getirme gibi yönlerden büyük bir  güç kazandırdı.

  1. Eğitim kelimesinin muhtevasına uygun bir şekilde, Fetö bütün okul,

dershane ve kurslarını; piyasadan insan devşirme, beyin avcılığı yapma, örgüte eleman kazandırma, değiştirme, dönüştürme ve beyin yıkamak için birer üs ve hücre olarak kullanmıştır. Bütün Fetö eğitim basamakları ve eğitim kurumları örgütün teşkilat şemasının temelini teşkil eden yapılar haline dönüştürülmüştür.

  1. Halkı efsunlayan bir kavram haline dönüştürdükleri ‘hizmet’ sloganı

ile devlet okullarındaki eğitimin niteliğini istismar ederek, örgüte alan açma, alan hakimiyeti kurma hususunda da, eğitim sektörünü  sonuna kadar kullanmışlardır.

  1. Devlet okullarında, dini değerlere, din duygusuna ve din eğitimine

yeteri kadar önem verilmediğini düşünen ailelerin bu alandaki talebi de örgütün istismar alanlarından birini oluşturmuştur. Hem talebe toplama, hem de halkın kurdukları okullarına yardımını sağlama konusunda en çok istismar ettikleri hususlardan birisi de, öne sürdükleri ‘din eğitimi’ görüntüsü idi. 

Fetö’nün eğitim boyutu, milletimizi adeta bir rüyadan uyandıran çok  acı bir tecrübe olmuştur!. Dersler çıkarılarak milletimizin iyi niyet duygularının istismar edilmeyeceği, aydınlık yarınlarımıza hizmet edecek daha güçlü bir milli eğitim sistemi, ancak bu tür kötü niyetli yapıların önüne geçer!

Sağlıcakla kalın dostlar.

Memiş OKUYUCU

NELER SÖYLENDİ?
@
Memiş OKUYUCU

Memiş OKUYUCU

DİĞER YAZILARI Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Maarif Televizyonu Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağaci, Bambu Ağaci Tarihin Inkilap Etmesi Geleceğin Dünyasi Gelişler Ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti Dört çeker, ne kadar çeker! O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA