DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 01-12-2020 08:55

Maarif Televizyonu

Televizyon, bir kitle iletişim aracı olarak aynı zamanda bir sihirli kutu. Toplumu ve insanı araçsallaştırmaktan tutun da,  icad edildiği kapitalizmi yeniden üretmesi gibi çok çeşitli sistem eleştirileri mevcuttur. Kitleleri pasifize edip,  tüketici bireyler haline getirerek reklam sektörüne pazarlamak gibi bir fonsiyon icra ettiği de sistemik televizyon eleştirileri arasındadır. Kaldı ki bu reklam sektörü de kontrol ettiği finansman gücü ile televizyonların program muhtevalarını kontrol ya da manipüle edebilmektedirler.

Günümüzde şekvacı olduğumuz, genel örf ve cemiyet yapımızla uyumlu görmediğimiz bir çok televizyon programının arkasında, içeriden  ve dışarıdan reklam veren bazı  sermaye gurupları ve mütegallibe yapıların  olduğu, tahminden öteye malum olmaya başlamıştır. Reklam verenlerin,  televizyon yöneticileri ile örtülü/açık reklam mutabakatları mevcuttur. Yazılı olmayan anlaşma kısımlarında ‘sizinle bu sene reklam anlaşması yaparak  çalışacağız. Bunun karşılığında ayakkabı ile girilen ev ve farklı aile ilişkilerini yansıtan (‘aile programı’ adıyla bilinen malum programlar) programlar yapın.’’ şartları ile televizyonlar ve program muhtevaları yönlendirilmektedir/yönlendirilebilmektedir.

Cemiyetimizin son kalesi aile, çarpık örnekleri barındıran kadın programları ile yine belli sermaye kesimlerinin kontrol ettikleri tüketim düzenini baskısı altındadır. Yozlaşmış örnekleri evlerimize boca eden televizyon programların belli merkezlerin yönlendirme ürünü olduğunu bugün artık bilmeyen kalmadı. Bu tarz programların özellikle reklamlar üzerinden yönlendirildiği basın, televizyon ve bütün medya aleminin malumudur.   

İşte tam da bu noktada cemiyet olarak kendi gerçeklerimize dönmek durumundayız.  

Televizyon halen,  tüm zamanların en tesirli iletişim aracı olmaya devam etmektedir. Konum, biçim ve şartları değişse de televizyon, iletişimde birinici  sıradaki yerini korumakta. Şimdilerde youtube vb alternatif iletişim kanalları ön plana çıkmakta. Görüntülü iletişimin günlük hayattaki ve öğrenmedeki yeri de tüm zamanlara göre en başta gelen önemini korumaya devam etmektedir. Maarif ise hayatımızın içindeki önemini tüm zamanlardan daha fazla artırarak korumakta. Hayatın her aşaması, her alanı bir eğitim gerektirmekte. Her eğitimde de televizyon vb görüntülü iletişim araçları önemle yer almaya devam etmektedir.

Tüm bu cephelerden bakınca Türkiye’ de bir Maarif Televizyonuna ihtiyaç vardır diyebiliriz. Sadece maarif alanına  hitap eden ve yalnız maarif alanı ile alakadar olacak  bir MAARİF TELEVİZYONU cemiyetimiz ve ülkemiz için pek büyük bir hizmet ifa edebilir.

                                              
Kurulacak  yeni bir kanala; Maarif Televizyonu adını vermeli. Ya da Türkiye’nin maarif teşkilatı gözetim ve koordinasyonunda  Maarif Televizyonu adı ile yeni bir eğitim kanalı kurulmalı.

Kanalın muhtevası, sadece maarif alanı ile sınırlı olmalı.

Öğretmenlerin örnek çalışmaları, ayrıcalıklı talim/terbiye örnekleri, iyi öğretmen ve öğrenci çalışma örnekleri, Anadolu’nun bağrından yeşermiş zevk, estetik, mana ve incelik yüklü öğrenci faaliyetleri bu kanalın kapsama alanına girmeli. Kimlik ve kültür davamız bu kanalın ana yayın sermayesini teşkil etmeli.

Maarif Televizyonu dogmatik düşüncelerden sıyrılmış, tüketime esir birey zihniyetinden uzak, ilmi hakikatlere ve ülkemizin millî ve cihanşûmül ideallerine hizmet etmeli.

Folkloründen, türküsüne, oyunundan, çocuk ninnilerine, manilerine, tekerlemelerinden, ağıtlarına, atasözlerimizden, deyimlerimize, terimlerimize;  kadar bu toprakların medeniyet ve kültürüne dair ne varsa bu televizyona konu olmalı.

Maarif Televizyonu, halkımız için bayram yeri, bir seyrangah, bir talim, terbiye, ders, işlik, folklör, edebiyat ve tarihin canlandırıldığı  bir alan olmalı. 

Tarihi bir değerimizi, tarihi bir eserimizi hayranlık ve takdirle izleyen, mana alemine yolculuk eder gibi seyreden bir öğrenci ve öğretmen görüntüsü bu kanalın temalarını oluşturmalı. Bu kanalla öğrencilerimiz, geleceğimize dair hayaller kurabilmeli.

Hak ölçüsü ile mizan, izan, irfan ve maarifi içine alan tüm kavram ve düşünce alanlarımızdan örnekler kapsayan, her öğrenci ve öğretmen faaliyeti, bu kanalın kapsama alanına girmeli.

Düşüncelerimizin yapı taşları olan kelime ve kavramlarımız en güzel Türkçe örnekleri ile Maarif Televizyonunda hayat bulmalı.

Anadolu’daki her kademe okullarımızın sosyal kültürel faaliyetleri ile Türkçe sahasındaki çalışmaları bu kanalda  yer bulmalı. Okulların şiir, edebiyat, kültür ve mahalli kültür üzerine çalışmaları yer almalı Maarif Televizyonunda. Kültürümüze ve irfanımıza dair çok değerli çalışmaların  tekrar nasıl canlandığını  ve insanımızın yerden biter gibi dirilen kapasitesini bir görmeli maşeri vicdan.

Geleceğimize yolculuğun umut yüklü serüvenini başlatmalı hasret ve iştiyak yüklü yürekler ile.

Bunca geniş teşkilat ağına sahip olan maarif teşkilatımız; eğitim, öğretmen, öğrenci desteği ile bir Maarif Televizyonu için en büyük muhabirlik ve muhabere ağını teşkil edecektir.

İnanıyoruz, sizlerde inanın. Türkiye bunu başarabilir.

Sağlıcakla kalınız. 

NELER SÖYLENDİ?
@
Memiş OKUYUCU

Memiş OKUYUCU

DİĞER YAZILARI Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağaci, Bambu Ağaci Tarihin Inkilap Etmesi Geleceğin Dünyasi Gelişler Ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti Dört çeker, ne kadar çeker! O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi FETÖ’nün Eğitim Boyutu Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA