DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 01-02-2020 11:07

Tuba Ağaci, Bambu Ağaci

Maarif tarihimize şöyle bir göz atarsak, bu alanda yetişmiş  bir çok değerli ismin bulunduğunu görürüz. Bunlardan birisi de Abdülhamit ve meşrutiyet dönemi maarif adamı Emrullah Efendi’dir. Emrullah Efendi’nin maarifte yukarıdan aşağıya yapılanmayı savunan görüşünü ifade etmek için yaptığı  bir ‘Tuba Ağacı’ benzetmesi vardır. Ziya Gökalp’in bu benzetmeyi Türk Yurdu  dergisinde yayınlaması ile maarifte yukarıdan aşağıya yapılanmayı ifade eden nazariyenin(teori) adı olarak bilinir olmuştur.

Emrullah Efendi, meşrutiyet dönemi aydın ve bürokratlarındandır. Ugulama alanına hakmiyeti kadar  maarif alanında  teorileri olan bir isimdir. Kendisi maarif alanında yukarıdan aşağıya bir yapılanmaya taraftardır. Yani cemiyette önce üst düzeyi yöneticileri yetiştirecek sistemi kuralım. Onlarda dönsünler ve cemiyeti yetiştirsinler görüşündedir Emrullah Efendi. Bir dost meclisinde şaka yollu söylediği, ‘’okullar olmasa şu maarifi idare etmek ne kolay olurdu’’ sözü daha sonra ciddiye alınıp dilden dile meşhur edilen sözün sahibi. O dönemde bir başka meşhur maarif adamı Satı Efendi, ‘’Beşiği sallayan el, geleceği sallar’’ diyerek maarif alanında karşı görüşü savunuyordu. Yani insan yetiştirmeye aşağıdan yukarıya doğru bir yapılanma görüşünü savunmakta idi.

Okullaşma ve okuma yazma oranının en yüksek seviyelere ulaştığı günümüzde, maarifin işlevsellliği ve fonksiyonelliği asıl belirleyici konuma yükselmiştir. O nedenle Bambu Ağacından mülhem uzun vadeli maarif hedeflerine geçmek görüşünü ortaya koymuş idik kitabımızda. Maarif/eğitim uzun vadeli planlar gerektirir. Nesli yetiştirmek uzun vadeli çaba ve programlar icap ettirir. Buna uyan en iyi tanımlama da Bambu Ağacı’dır. Tohumu ekildikten beş yıl sonra çıkan bir tropikal iklim ağacıdır. Beş yıl bakımdan sonra çıkan ve bir kaç haftada metrelerce büyüyen bir ağaç.

Akıllı robotların gittikçe hayata yerleştiği, robotik çağın daha çok gündelik hayata hakim olmaya başladığı bir çağı yaşamaktayız. Şoförsüz araçların, kumanda ile yönetilen uçakların kullanılmaya başlanıldığı bir teknoloji çağı hayatımıza girdi. Bundan sonra dijital çağın gelişim evrelerin kestirmek, öngörmek ve hedeflerine doğru planlamalar yapmak gerekmektedir.

Şu an neslimize de bu bambu ağacı nazariyesi çerçevesinden, uzun vadeli yatırım yapma zamanı. 21. Asrın bilimini üretecek, bilgi teorileri ve değerlerini üretecek nesli planlamanın zamanı. Kimliğimizi, kültürümüzü geliştirerek geleceğe taşıyacak neslin yatırımını yapma zamanı.

NELER SÖYLENDİ?
@
Memiş OKUYUCU

Memiş OKUYUCU

DİĞER YAZILARI Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Maarif Televizyonu Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tarihin Inkilap Etmesi Geleceğin Dünyasi Gelişler Ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti Dört çeker, ne kadar çeker! O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi FETÖ’nün Eğitim Boyutu Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA