DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Orhan SARIKAYA
Orhan SARIKAYA
Giriş Tarihi : 08-10-2018 09:21

Güvenmek ve inanmak...

Bosch markasını üreten Robert Bosch'un bir sözü ile başlayalım söze 'İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.' Çok basit gibi görünen ama bir o kadar da anlam yüklü...

Siyasette aynıdır. Siyasi misyonunuz var ise bir topluluk ya da bir kitle size güveniyorsa, inanıyorsa sizin için siyasi arenada yapmayacağı şey yoktur. Ancak toplum siyasete ve siyasilere güvenini kaybettiyse işte o zaman işiniz oldukça zor demektir. X bir markanın buzdolabını yada çamaşır makinesini aldınız ve 6 ay içerisinde onlarca defa arıza yaptıysa sürekli servis çağırmak zorunda kaldıysanız o marka ürünü bir daha almak istemezsiniz. Alışveriş tercihlerinizde o markayı listenizin dışında bırakırsınız. Siyasette aynıdır. Özellikle Türkiye siyasetinde güven yitirildi ise, inançlar kaybolmaya başladıysa o siyasi partinin kolay kolay kendisini toparlama şansı kalmamıştır. Çünkü toplum yeterince kendisine destek vermiş, Güvenmiş ve İnanmıştır. Hele ki İktidara gelen siyasiler için artık daha çok çalışma ve toplumun beklentilerini karşılama dönemi başlamıştır.

Geçen yılın ortalarından beri sürekli olarak 2018 yılının riskli bir yıl olacağını söyledim. Hatta ben bunu söylemeye başladığım dönemde daha genel seçimlerle ilgili her herhangi bir öngörü de yoktu. Ancak sürekli vergi ve doğalgaz, petrol ürünlerine yapılan zamların toplumu gerdiğini ekonominin pekte parlak olmadığını 2018 yılının şiddetli bir karın ağrısı ile geçeceğini bu yüzden şimdiden tedavinin yapılması gerektiğini söyledim durdum.

Bir önceki hükümetin Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın %40 MTV zammı olarak hafızalara kazınan Torba Yasasına şiddetle karşı çıktım. Piyasalar daralıyor diye birçok defa söyledim. Ama söylediklerimiz dikkate alınmadı, hatta 2017 Aralık ayında ki toplam ticari ve binek araç satışlarındaki patlama ile ekonomimiz çok iyi sinyal verildi. Sanki 2018 yılında hiç kimse araç almayacakmış gibi! Hazır aklımdayken şunu da buraya ekleyeyim. 2018 Eylül itibariyle dövizin de etkisiyle tüm ticari ve binek araçlarda otomotiv piyasası %68 oranında daraldı. Umarım ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmişimdir.

Keza o Torba Yasa'da herkesin gözünden kaçan Varlık Şirketlerinin daha da korunmasını sağlanmasına da karşı çıktım. Bu Varlık Şirketlerinin vatandaşın kanını iliğini sömürdüğünü söyledim. Tabii ki bu sözümüz de dikkate alınmadı.

Ve 2018'in ilk ayları ve kış şartları insanları zorlarken 24 Haziran seçimleri ile karşı karşıya geldik. Seçim döneminde CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce eğer seçilmezsem dolar 8 lira olur söylemini umarım unutmamışsınızdır. Ve bundan 1,5 ay önce malum yaşanan ABD kaynaklı döviz spekülasyonu ve ekonomik saldırı ile karşı karşıya kaldık.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve yeni hükümet üyeleri ile birlikte bütün medya ekonomik saldırı altındayız söylemini adeta slogan olarak her yerde söylemeye başladı buna bende dahil. Ancak sorun var mı var, Peki Çözüm nedir? Hiç kimse bu konuyu gündeme bile getirmek istemedi. Sürekli olarak 'Ekonomik Saldırı altındayız!' söylemi üzerine top çevrildi! Gerekli gereksiz yerlerde faiz artırımı yapılarak saldırı önlenecek sanıldı.

ABD Dolarının 7,22 TL'den geri dönmesi ve 5.85TL seviyesine gerilemesi sonrası ise Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ekonomik saldırının bertaraf edildiğini ilan etti! İyi de ABD Dolarının geldiği yer belli değil miydi? Nasıl bertaraf edilmişti? Demek ki 5,85 TL'ye geri dönüş ya da yükseliş hükümeti mutlu etmişti.

Döviz spekülasyonunun başladığı ilk iki hafta hiçbir şey olmamış gibi hükümetin sessiz kalması daha sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yastık altındaki döviz ve altınlarınızı bozdurun açıklaması ise spekülatörlere bir koz daha verdi. Defalarca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Yastık altı Döviz ve Altınınızı bozdurun!' çağrısı yaptırmayın dedim. Olayı şöyle düşünün, Ringde iki boksör karşı karşıya gelmiş ve bir boksör diğerinin sürekli midesine çalışıyor ve onu yıpratmaya çalışıyor. Midesine sürekli darbe alan boksörün ise bas bas bağırdığını ve sürekli mideme çalışıyor ve beni güçsüz bırakıyor dediğini düşünün. Mideye çalışan boksör daha çok mideye çalışmaz mı? Daha sert girişmez mi? Netice de maçı kazanmak için rakibinin zayıf tarafına çalışmasından daha doğal ne olabilir ki? Şükür ki son dönemde 'Yastık altı Döviz ve Altınınızı bozdurun!' çağrısından vazgeçildi.

Hazır aklımdayken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Yastık altı Döviz ve Altınınızı bozdurun!' çağrısı yaparken hükümete yakın kaç tane iş adamı, Milletvekili, Bakan döviz bozdurdu? Medyaya bir kare bile yansımadı. Vatandaş bunu da not etti. Bilinsin istedim.

Şimdilerde ise bana göre göstermelik olarak birkaç belediye, zabıtalarını marketlere göndererek denetim yaptırıyor. Tabii ki malum TV kanallarının kameraları eşliğinde! Belediyelerimiz stokçulara ve yerli üretim yapan firmalara, marketlere göz açtırmıyor! Komedinin daniskası. Çünkü İmalatçı tamamen yerli malzeme ile bile üretim yapsa da maliyetleri arttı. Kimse bunu görmek istemiyor. Her akşam 3-5 market ziyareti tv ekranlarına getirilerek fahiş fiyat uygulayanlarla mücadele ediyoruz komedisi servis ediliyor. Doğalgaza, Elektriğe ve yakıta zammı yapacaksınız ama vatandaşa diyeceksiniz ki hayır sen zam yapma seni cezalandırırım. Bunun hiçbir izahı yok! Esnafta kendisini korumak isteyecektir. Döviz kurlarının tekrar geriye geleceğine inansa esnaf zaten zam yapmaz ama geriye dönüşün olmayacağını esnafta vatandaşta biliyor, bir tek her şey eski haline geri gelecek diyen goygoy medyası hariç.

Ekonomik göstergeler pek iç açıcı değil derken daha önce bakanlıkta yapmış bir Kayserili milletvekilimizin FETÖ Terör örgütü ve üyeleri için neredeyse olan oldu boş verin artık önümüze bakalım demediği kaldı. 81 Milyonun hangisi FETÖ'ye bulaşmamış ki! Ve bu söyleme FETÖ orijinli şimdilerde sıkı Reisçi bir gazeteci de destek verdi. Herkes bir şekilde FETÖ ile iktisatlıymış. Artık önümüze bakma zamanıymış. Toplum FETÖ'nün siyasi ayağına hala dokunmadınız diye bas bas bağırırken, Gerek Siyasi! gerekse Gazeteci! 'Aman boş verin, zamanında hangimiz FETÖCÜ değildik ki?' diyerek toplumun zaten gerilmiş olan sinir katsayısını biraz daha yükseltiyor. Kedi ne sütü dökmüş nede süt mundar olmuş! Geldiğimiz duruma bakar mısınız! Ama sorsanız FETÖ ile mücadele son sürat devam ediyor!

15 Temmuz darbe girişimi sonrası halkın 'İdam isteriz' söylemine Cumhurbaşkanı Erdoğan önüme gelirse imzalarım dediğinde hepimiz umutlanmıştık ancak daha sonraki süreçte Türkiye'ye İdamın gelmeyeceğini yüzlerce defa söyledim. Hatta badem kurusu tek tip elbise gündeme geldiğinde de bunları giydiremeyeceklerini söyledim. Tek tip kıyafet konusu toplumun idam talepleri pik yaptığı için toplumun gazını almak için ortaya atıldı. Herhangi bir alt yapısı araştırılmadan. Netice de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geçirdiğimiz iki yıl boyunca ne idam yasa tasarısı meclise geldi, ne de tek tip kıyafet. Yineliyorum, Her iki uygulamanın da Türkiye'de hayata geçirilmesi mümkün değil çünkü imzaladığımız AB uyum yasalarına aykırı ve biz bu yasaları ihlal ettiğimizde çok ağır yükümlülüklerle karşı karşıya kalırız. Bunu da tüm siyasiler biliyor ama toplumun hassasiyeti yüzünden bunu dile getiremiyorlar.

Halkın İdam ve Tek Tip Kıyafet talebi devam ederken MHP Lideri Devlet Bahçelinin Af yasa tasarısı ise toplumu biraz daha gerdi. Çünkü kimisine göre kader mahkumu, Canı yanana göre de Can almış, Yağma talan yapmış, Uyuşturucuya bulaşmış, Tecavüz etmiş yapmışta yapmış....

Halkın gündemi ekonomik kriz, şişmeye başlayan faturalar ve mutfak iken siyasiler ise şimdiden yerel seçim derdinde. Yerel seçimlerde ki adaylar ve kriterleri onların en önemli mevzusu!

Halkın gündemi ile Siyasetin gündemi aynı çizgide gitmiyor ve bizler bunu AK Partinin 2002 yılında ilk seçime girdiği dönem öncesinde de yaşadık. O dönemde 3'lü koalisyon parti üyelerinin gündemi ile sokağın gündemi çok farklıydı. Şimdilerde de aynı senaryo yeniden gündemde. Halktan koparak, Ekonomiyi düzlüğe çıkartmadan insanların ekonomik sıkıntılarını görmeden, çözmeden dünyanın en büyük havalimanını da yapsanız, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan otoyolda yapsanız sizi kimse dikkate almaz. Çünkü günde 3 öğün tüketen bir mide ve barınma, ısınma sorunu olan kimseye siz laf anlatamazsınız. Her akşam çorba içmek Aç değilsiniz demek değildir.

Mevcut bu süreç içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hükümete ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye toplumun giderek azalan siyasi desteği ve yeni yüzler yeni söylemler arayan bir toplum ile karşı karşıyayız. Umarım ki toplumun bu güven ve inanç sorununu acil olarak çözerler aksi takdirde 24 Haziran’da ki Cumhur İttifakının toplamda aldığı oy oranından çok daha az bir oy oranına razı gelmek zorunda kalacaklar ve bir çok Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediye seçimlerinde hüsran ile karşılaşacaklar. Çünkü 24 Haziran seçimlerinde Milletin beklentilerinin taleplerinin dışında adaylar belirlendi, Millete rağmen denilerek adaylar ortaya kondu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hatırına oylar Cumhur İttifakına verildi. Umarım bu defa da aynı hatayı yapmazlar ve siyasi temizlik ile birlikte güven ve inancı yeniden tazelerler. Zira bu seçimlerde halk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a değil, Adaya oy verecek!

Orhan Sarıkaya

NELER SÖYLENDİ?
@
Orhan SARIKAYA

Orhan SARIKAYA

DİĞER YAZILARI Direk Tehdit! Reis, demir soğumuyor! Adı ders mi yoksa ödev mi? Bu Çocuk Okumaz! 2 Başkan, 2 Erdoğan… Ulusalcı Türkiye mi küreselci Türkiye mi? Tek Dil, Tek Para, Tek Din… The İmam! Son damla plastik poşet! Hz. Musa (a.s) ve sarı inek... Ar damarı çatlamış troller... Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir at kurtarır... Fitneciyiz, fitneci... Türk malı direniş... Trump Papazı Buldu Kaos’un Algı Operasyonu… Yalnızım Yeni Dünya Düzeninde G(S)Eçim… Nerde kalmıştık? Erdoğansız Türkiye… Seçmen… Cumhurbaşkanı Ve Cumhurbaşkanları… 30 Dakika! Ekonomik İhtilal Ve Erken Seçim… Şaban değil, hasta adam! Aydın Doğan Ve Satış… Sarı Taksi’nin Uber İle Savaşı… Ücretli Öğretmenler… Adalet Bakanlığı’nın FETÖ ile imtihanı! İhale+AKP=FETÖ Trend! Konut dolandırıcılığı… Türkiye’nin yönetim ya da rejim! Sorunu… İdam Yoksa Cennet Bahçesi Verelim… Küçük Cihat’tan Büyük Cihat’a… Mor beyin zokasını nasıl yedik! CHP ve HDP’nin Afrin Rahatsızlığının Nedenleri… Afrin, Mümbiç derken Türkiye’den umdukları! Taşeron’un taşeronluğu! Ah belediyeler ah!.. CIA’nın Derin Adamı Henri Barkey… Son Hafta… ABD’nin Türkiye’siz BOP Projesi… İsrail’in Suudi Krallığı… ABD’li Evangelistler için Kudüs Reza zarrab ve NATO eliyle özgürlük! #15 Temmuz ve Gazi’si Kaptan… Çiçeği burnunda, Yeni CHP’li Yarbay Mehmet Alkan… Suudi değişim! Yerli Otomobil… Tesadüf Tahliyeler ve İYİ Parti… Bir Gece Ansızın… İstifa,İstifa,İstifa… Harita Yeniden Masada… Adları Varlık Şirketi, Uygulamalar ise; Tefeci Üstü… MTV diye yazılır! Rantiyeci Torba Yasa diye okunur! Milli eğitim mi? FETÖ eğitimi mi? IKBY Referandum sonuçları ve Büyük İsrail CHP’NİN SİHA Alerjisinin Sebebi… Komplo Teorisyenlerinin Kıyamet Senaryosu: 23 Eylül 2017 Dar/Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Adil Öksüz Ve Kartepe Sakın Cumhurbaşkanımız @RT_Erdogan’a anlatmayın! Esad Hoca Ve Fetö… Metin2 oyun mu? Kumar mı? Tutku mu? Pelikan Dosyası-3 Tahir-ül Kadri Dosyası… Kimdir bu henri barkey? Adalet Yürüyüşü… Kod adı: “Murat” Adı :”muhammet uslu” Ramazan, Lgbt, 15 Temmuz… Darbe Beklentili Türkiye’nin Ateş Çemberi… Neden katar? Brüksel Zirvesinden Türkiye’ye… Yeni mkyk taltif mi, azil mi? Pelikan Dosyası-2 Bir İhtirasın Anatomisi pelikan dosyası… Siyasi Denetim… Sulh Dönemi… Kaybedenler Kulübü… Mısır Kiliselerinin Gölgesindeki Türkiye… Bardak Taşıyor… 16 Nisan Öncesi mi? Sonrası mı? Nazi, Haydut… Referandum Gerçekleri-3 Referandum Gerçekleri-2 Referandum Gerçekleri-1 Erdoğan’ın Hayatına Mal Olacak Yeni Darbe Geliyor… referandum ve algı operasyonları… Gereksiz Müttefik Türkiye… Temizlik İdamdan Gelir… Erdoğan ölünce görürsünüz! Diyenler… Sessizce Nöbetteyiz… Dikkatimizi hiç çekmeyen kıbrıs!.. 20 Ocak Sonrası Ve Erdoğan… Durum ciddi beyler!.. Yurtta Sulh Reina mı Râina mı? Dil Son 3 Hafta… Patlama+suikast=?! Her Şey 5 Ocak’a Kadar Sıkıntılı Sözüyle Başladı… Milli Feraset… ABD doları niçin artıyor ve ABD dolar fiyatı ne olmalı? Ekonomi patladı! Kurtuluş Savaşı… En Büyük Hayalim Başbakan Olmak Filistin Seyyahı-4 Abd’nin Gezi İsyanları Ve George Soros ABD Darbesi 21 Ocak 2017 Trump 10’dan Sonra… veee başkanlık… Usul usul Musul-2 Usul Usul Musul-1 Altın Nesil… Filistin Seyyahı-3 Irak’ta Ki Irak… Filistin Seyyahı-2 Ben erdoğancı değilim! Sayın Cumhurbaşkanımız @RT_Erdogan’a Açık Mektup! Geçim İçin Erken Seçim Kayyum Ve Fetö Affı… Hamaset Dolmuşu… Kan Denizi, Akdeniz… Türkiye Ve Emperyalizm… Kapatın İmam Hatipleri… Türkiye’nin Ortadoğu’ya Giriş Kapısı Suriye… 4 8 Kasım 2016’ya Kadar Türkiye… 15 Temmuz Sonrası Erdoğan’a Külliye’de Suikast Girişimi… 15 Temmuz’un Algı Operasyonları… Kod Adı:15 Temmuz Erdoğanıfobia Ve 15 Temmuz’un Finansörü… 15 Temmuz’un F-16’ları… Trollenen Hocıa&Cıa Darbesi Filistin Seyyahı (I) Ankara Patlamaları
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA