DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Orhan SARIKAYA
Orhan SARIKAYA
Giriş Tarihi : 07-06-2018 16:00

Yeni Dünya Düzeninde G(S)Eçim…

Öncelikle, sizi Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Cemal Zehir’in  açıklamaları ile baş başa bırakıyorum ki sonra anlatacaklarıma zemin oluştursun…

Aziz Dostlar,

Bana ekonomi dersi verecek kadar ileri gittiniz. Ben sizin gittiğiniz yoldan geleli çok oldu. Benim yazdığım saha araştırmalı 125 ten fazla makaleyi okumaya ömrünüz yeter mi bilmem. Doktora öğrencilerim benim İşletme ilmine katkılarımı makalelerim üzerinden yaptıkları araştırmaları 3 haftada özetleye bildiler. Ben Türkiye’de 2.800’de fazla işletme üzerinde ondan fazla araştırma yapmış, Sakarya’dan Edirne’ye kadar girmediğim fabrika neredeyse yok gibidir.

1997’da Gebze Organize Sanayide faal 16 tane İşletme vardı. Şimdi yüzlerce fabrika vardır. Sakarya’dan Edirne’ye kadar binlerce fabrika var ve hepsi çalışıyor. Bunlar sadece inşaat malzemesi üretmiyor. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın önde gelen ülkelerine yan ve ana sanayi ürünü üretiyorlar.

Türkiye’ye yabancı sermaye girmiyor diyenler bu bölgeyi gezerler ise dünyanın bilinen markalarının burada üretim yaptığını görürler. Masa başı yazmayı bırakın bu sanayi bölgelerini bir gezin. Ben 24 yıldır geziyorum onun için bazı dostlardan farklı düşünüyorum. Tüm ekonomik veriler cari açık dahil Türkiye ekonomik olarak iyi durumdadır. Buna inanın, inanmayanlara uygun bir vakitte canlı yayından değerlendirme yapacağım.

İyi bir yatırımcı, siyasetçi veya ekonomist ise okuluma davet edip uluslararası kuruluşları verileri ile gerçeği tartışmaya davet edeceğim. Bana ders vermeye çalışanlar hiç olmaz ise Google academic’e girerek kime akıl verdiklerini makalelerimi okuyarak bir baksınlar.2.000’den fazla saygın akademisyenden atıf almış bir akademisyenle karşı karşıyadırlar. Masa başı yazmak kolaydır.

Size diyeceğim odur ki,

Uluslararası yatırımcılar ve fonlar Türkiye iyi yönetilemiyor algısı oluşturarak Türk işletmelerini zora sokmak, TL’nin değerini düşürmek ve sonrada Türk işletmelerini ucuza kapmak istiyorlar. Bu manipülatörlerin oyununa gelmeyin. Herkesin siyasi görüşüne saygı duyarım. Fakat ülkeme yapılan haksız ithamlara asla… Benim yaptığım budur.

Değerli Dostlar,

Devlet borcu 250 milyar dolar civarındadır. Bu borç gayrı safi milli hasılanın yaklaşık %30’unu oluşturuyor. Diğer 200 milyar dolarlık borç özel sektöründür. Bu borç da öyle korkulacak borç değildir. Mastrict kriterlerine göre gayrı safi hasılanın milli gelire oranı %60’ın altında ise bu iyi bir durumdur. Türkiye’ye baktığımızda bu oran %50-55 bandındadır. Ki bu orana özel sektörde dahildir. Özel Sektörü çıkarırsak bu oran %30’un altındadır. Türkiye’nin bu oranından daha iyi Avrupa ülkesi yoktur. İnternet’ten her yıl IMF, OECD veya Dünya Bankası verilerini bir indirin. Sonra Türkiye’nin durumunu bir yorumlayın.

Aziz Dostlar, Bu hükümetin Türkiye’yi iyi yönetemediğini düşünüyorsunuz. Ben size bir iki örnek vereyim. Yıl 2007 dolar 1.17 TL ye düşmüştü. Ne oldu Ak parti kapatma davası geldi. Tüm demokratik düzenlemeler oldu. Yıl 2013 Mayıs ayı Dolar 1.76’da Ne  oldu Gezi Parkı olayları ile Cumhuriyet tarihinin en çok ağaç diken iktidarı ağaçları kesiyor diye sokak eylemleri ile alaşağı edilmeye çalışıldı. O da olmadı 15 Temmuz darbe girişimi ile halkı sindirmeye iktidarı teslim almaya ülkeyi işgal etmeye çalıştılar. Yani bu kadar badireye rağmen Türkiye ayakta duruyor ise müthiş başarılıdır denebilir.

Aziz Dostlar, Biz bulunduğumuz coğrafyanın bir parçasıyız. Coğrafya ve tarih bir kaderdir. Bu kaderin yükledikleri sorumluluklarımız vardır. Bizim, Suriye’de fiili savaşan bir ülke olduğumuz gerçeğini asla göz ardı etmeyin. Bu savaşın maddi bedeli ne kadardır bir düşünün. Bütçe açıkları bu savaşın finansmanı sonucu olduğunu da bir düşünün. En iyimser tahmin sadece PKK’nın ülkeye maliyeti 500 milyar dolardır. Bu savaşın hem maddi hem de manevi boyutu vardır. Bugünkü OHAL ve demokratik kısıtlamalar geçicidir.

Merak etmeyin, Türkiye sağlam zemine oturduğunda ,üzerine oynanan oyunları bertaraf ettiğinde bu şikayet ettiğiniz her şey düzeltecektir. Selam ve dualarımla…

Prof. Dr. Cemal Zehir

****

Sayın Zehir’in açıklamaları ışığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk seçim beyanatlarını hatırlayın! 24 Haziran sonrası döviz kurunun aşağıya doğru ineceğini ve faizlerde de ciddi düşüşler olacağını söylemişti. Bu açıklamaları ise İngiltere seyahati sonrası idi. Ancak o dönemde ne demek istediği pek anlaşılamadı. Ya da anlaşılmak istenmedi. Döviz kurlarının sürekli ani ve anlamsız bir şekilde yukarı tırmanması için Türkiye’de çok olağanüstü bir durumda söz konusu değildi. Sayın Zahir ise dövizin anormal artışının ardında aslında yabancı sermayedarın mevcut firmaları ucuza kapatmak gibi bir hedefinin olduğunu söylüyor.

İngiltere seyahati sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kraliçe önünde eğildi vs. gibi magazinsel şovlarla yıpratmaya çalışıladursun Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere seyahati sonrası tekrar yeniden İngiltere’ye gitti ve ardı ardına bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi ve Türkiye ekonomisi için finans ve yatırım çevrelerinin pozitif bakış açılarını ortaya koydu. Bir çok medya ise bu konuyu her zamanki gibi es geçti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere seyahati sonrası önce Merkez Bankası faizleri 3 puan artırarak döviz kurunda frene bastı. Ardında da bir dizi önlemler daha alındı. Ancak bu faizlerin artışını geçici olarak sadece seçim bitene kadar süre olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü hedeflenen döviz kur baskısını faizlerle değil, yatırımlarla ve sıcak para aşağıya çekmek planladı. Peki bu nasıl olacak?

Öncelikle hep yeni dünya düzeni diyoruz ve Yahudi sermayesinin sürekli olarak Çin’e kaydığını ifade ediyoruz. Ancak Çin’in en büyük handikabı yeraltı kaynakları yok denecek kadar az. Hammaddeyi yurt dışında ithal etmedikleri takdirde Çin’in 1,5 Milyarlık nüfusunu doyurabilmeleri mümkün değil. Ayrıca Çin uluslararası pazarlara oldukça uzak bir ülke. Bu bağlamda yenidünya düzeninde yeni ortaklara ihtiyaç var. Hem hammadde hem de pazar konusunda ayrıca ulaşım yolları noktasında kilit olan ülkelere ihtiyaç var.

Yeni dünya düzenini okurken hep, Türkiye’nin parçalanması senaryoları üzerine hesaplar yapıldı. Ancak son 16-17 yıllık Ak Parti iktidarı ile Türkiye kabuğunu kırdı. Özellikle Savunma Sanayindeki yatırımları ile de rüşdünü her geçen gün biraz daha kanıtlamaya devam etti.

Peki bunlar ne demek?

Bulunduğu coğrafyada etrafı kan denizine dönmüş, ama hem yurt içinde hem de bölgesindeki her türlü terör unsuruna anında müdahale eden, bu müdahaleleri ederken de vatandaşını ve yatırımcılarını koruyan bir devlet görüntüsü çiziyor artık Türkiye.

Konuyu gelin biraz daha açayım!

Dünya tarihini yönlendiren kimi tarihçilere göre üç, kimi tarihçilere göre de dört tane Başkent var. Bu başkentler ise Roma(Vatikan),Rusya(Ortodoksların başkenti),İstanbul ve Kudüs’tür.

Bu bağlamda gerek Dinler tarihi olarak gerekse Jeopolitik konum olarak tartışmasız tek Başkent vardır o da İstanbul’dur. Dikkatinizi çekiyorum! Pekin’den, Washington’dan yada Londra’dan bahsetmiyorum. Direk söylüyorum Hedef İstanbul diyorum.

İstanbul’un özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından finans merkezi olarak ta seçilmesi tesadüf değildir. Aynı keza 3 Havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri de sadece Türkiye’yi değil, Dünya Başkenti olarak İstanbul’u tek ve tartışmasız şehir olarak ortaya çıkartmakta ve daha da üst seviyeye çıkartacak projelerdir.

İstanbul aynı zamanda Müslümanlar açısından olduğu kadar Hristiyanlar açısından da önemli bir yere sahiptir. Haliyle İstanbul’a sahip olan Dünya’ya sahip olur sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere seyahatine dönecek olursak eğer, Londra’da bir dizi lobi görüşmeleri ve olumlu sonuçlar alınması da tesadüf değildir. Özellikle yıl sonu açılacak olan 3.Havalimanı Türkiye’nin uluslararası arenada elini daha da güçlendiriyor.

Çin’i uzak pazar olarak gören sermayedarlar ise yeni partnerler arıyor. Hem ulaşım olarak hemde hammaddeye yakınlık olarak Türkiye/İstanbul işte bu noktada sivriliyor. 24 Haziran seçimleri sonrası Türkiye’ye ciddi anlamda yabancı sermaye akışı olacak ve bu sermaye akışı paranın maliyetini aşağı doğru çekecek, Aynı keza gelen bu para döviz cinsinden geleceği içinde döviz kurlarının aşağıya doğru inmesini sağlayacak. Döviz kurunun ve faizlerinin aşağıya doğru düşmesi ise Türkiye’nin en büyük maliyeti olan Petrol ve Doğalgaz maliyetlerini aşağıya çekecek. Tüm maliyetlerde ucuzlama meydana gelecek, bu da halka yansıyacak…

Peki, bu gelen sıcak para ne sadece IMKB’de hisse senedi mi alıp satacak?

HAYIR!

Bu defa gelen sıcak para IMKB için değil, Uzun vadeli yatırımlar için Türkiye’ye akacak. Bakmayın o, köprüler, Tüneller, Otoyollar, Havalimanları israftır diyenlere! Bakmayın o 3 Havalimanına ve Kanal İstanbul projesine karşı çıkanlara. Yabancı sermaye tamamen bu yatırımları gördüğü için ve uzun vadeli olarak daha çok kazanmak ve KALMAK için geliyor. Buna mukabil, Genç iş gücümüzde yabancı sermayedarlar için bir başka avantaj.

Haliyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere seyahatine ve döviz ile ilgili açıklamalarına bu gözle bakmamız gerekiyor…

Orhan Sarıkaya

NELER SÖYLENDİ?
@
Orhan SARIKAYA

Orhan SARIKAYA

DİĞER YAZILARI Direk Tehdit! Reis, demir soğumuyor! Adı ders mi yoksa ödev mi? Bu Çocuk Okumaz! 2 Başkan, 2 Erdoğan… Ulusalcı Türkiye mi küreselci Türkiye mi? Tek Dil, Tek Para, Tek Din… The İmam! Son damla plastik poşet! Hz. Musa (a.s) ve sarı inek... Ar damarı çatlamış troller... Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir at kurtarır... Fitneciyiz, fitneci... Güvenmek ve inanmak... Türk malı direniş... Trump Papazı Buldu Kaos’un Algı Operasyonu… Yalnızım Nerde kalmıştık? Erdoğansız Türkiye… Seçmen… Cumhurbaşkanı Ve Cumhurbaşkanları… 30 Dakika! Ekonomik İhtilal Ve Erken Seçim… Şaban değil, hasta adam! Aydın Doğan Ve Satış… Sarı Taksi’nin Uber İle Savaşı… Ücretli Öğretmenler… Adalet Bakanlığı’nın FETÖ ile imtihanı! İhale+AKP=FETÖ Trend! Konut dolandırıcılığı… Türkiye’nin yönetim ya da rejim! Sorunu… İdam Yoksa Cennet Bahçesi Verelim… Küçük Cihat’tan Büyük Cihat’a… Mor beyin zokasını nasıl yedik! CHP ve HDP’nin Afrin Rahatsızlığının Nedenleri… Afrin, Mümbiç derken Türkiye’den umdukları! Taşeron’un taşeronluğu! Ah belediyeler ah!.. CIA’nın Derin Adamı Henri Barkey… Son Hafta… ABD’nin Türkiye’siz BOP Projesi… İsrail’in Suudi Krallığı… ABD’li Evangelistler için Kudüs Reza zarrab ve NATO eliyle özgürlük! #15 Temmuz ve Gazi’si Kaptan… Çiçeği burnunda, Yeni CHP’li Yarbay Mehmet Alkan… Suudi değişim! Yerli Otomobil… Tesadüf Tahliyeler ve İYİ Parti… Bir Gece Ansızın… İstifa,İstifa,İstifa… Harita Yeniden Masada… Adları Varlık Şirketi, Uygulamalar ise; Tefeci Üstü… MTV diye yazılır! Rantiyeci Torba Yasa diye okunur! Milli eğitim mi? FETÖ eğitimi mi? IKBY Referandum sonuçları ve Büyük İsrail CHP’NİN SİHA Alerjisinin Sebebi… Komplo Teorisyenlerinin Kıyamet Senaryosu: 23 Eylül 2017 Dar/Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Adil Öksüz Ve Kartepe Sakın Cumhurbaşkanımız @RT_Erdogan’a anlatmayın! Esad Hoca Ve Fetö… Metin2 oyun mu? Kumar mı? Tutku mu? Pelikan Dosyası-3 Tahir-ül Kadri Dosyası… Kimdir bu henri barkey? Adalet Yürüyüşü… Kod adı: “Murat” Adı :”muhammet uslu” Ramazan, Lgbt, 15 Temmuz… Darbe Beklentili Türkiye’nin Ateş Çemberi… Neden katar? Brüksel Zirvesinden Türkiye’ye… Yeni mkyk taltif mi, azil mi? Pelikan Dosyası-2 Bir İhtirasın Anatomisi pelikan dosyası… Siyasi Denetim… Sulh Dönemi… Kaybedenler Kulübü… Mısır Kiliselerinin Gölgesindeki Türkiye… Bardak Taşıyor… 16 Nisan Öncesi mi? Sonrası mı? Nazi, Haydut… Referandum Gerçekleri-3 Referandum Gerçekleri-2 Referandum Gerçekleri-1 Erdoğan’ın Hayatına Mal Olacak Yeni Darbe Geliyor… referandum ve algı operasyonları… Gereksiz Müttefik Türkiye… Temizlik İdamdan Gelir… Erdoğan ölünce görürsünüz! Diyenler… Sessizce Nöbetteyiz… Dikkatimizi hiç çekmeyen kıbrıs!.. 20 Ocak Sonrası Ve Erdoğan… Durum ciddi beyler!.. Yurtta Sulh Reina mı Râina mı? Dil Son 3 Hafta… Patlama+suikast=?! Her Şey 5 Ocak’a Kadar Sıkıntılı Sözüyle Başladı… Milli Feraset… ABD doları niçin artıyor ve ABD dolar fiyatı ne olmalı? Ekonomi patladı! Kurtuluş Savaşı… En Büyük Hayalim Başbakan Olmak Filistin Seyyahı-4 Abd’nin Gezi İsyanları Ve George Soros ABD Darbesi 21 Ocak 2017 Trump 10’dan Sonra… veee başkanlık… Usul usul Musul-2 Usul Usul Musul-1 Altın Nesil… Filistin Seyyahı-3 Irak’ta Ki Irak… Filistin Seyyahı-2 Ben erdoğancı değilim! Sayın Cumhurbaşkanımız @RT_Erdogan’a Açık Mektup! Geçim İçin Erken Seçim Kayyum Ve Fetö Affı… Hamaset Dolmuşu… Kan Denizi, Akdeniz… Türkiye Ve Emperyalizm… Kapatın İmam Hatipleri… Türkiye’nin Ortadoğu’ya Giriş Kapısı Suriye… 4 8 Kasım 2016’ya Kadar Türkiye… 15 Temmuz Sonrası Erdoğan’a Külliye’de Suikast Girişimi… 15 Temmuz’un Algı Operasyonları… Kod Adı:15 Temmuz Erdoğanıfobia Ve 15 Temmuz’un Finansörü… 15 Temmuz’un F-16’ları… Trollenen Hocıa&Cıa Darbesi Filistin Seyyahı (I) Ankara Patlamaları
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA