DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Halil KÖPRÜCÜOĞLU
Halil KÖPRÜCÜOĞLU
Giriş Tarihi : 14-04-2021 07:14

Nurlu Bir Tefsirden Mübarek Ramazana Farklı Bir Bakış

"O Ramazan ayı ki, insanlara doğru yolu gösteren, ap açık hidayet delillerini taşıyan ve hak ile bâtılın arasını ayıran Kur'ân, o ayda indirilmiştir." (Bakara Sûresi, 2:185)

BİRİNCİ NÜKTE

Ramazan-ı Şerifteki ORUÇ, İslâmiyet’in beş esasının birincilerindendir. Hem İslâmiyet’in sembol olmuş işaretlerinin, şeairlerinden en önemlilerindendir. Onu ızdıraplı bir açlık olarak görmek büyük hatadır.

Ramazan-ı Şerifteki orucun çok hikmetleri, hem Cenâb-ı Hakkın Rububiyetine, terbiyeciliğine; hem insanın sosyal hayatına; hem şahsî hayatına, hem nefsin terbiyesine, hem bütün rızıkları veren Allah’ın nimetlerinin şükrüne bakar hikmetleri, maslahatları, faydaları vardır.

Cenâb-ı Hakkın RUBUBİYETİterbiyeciliği noktasında orucun çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki: Cenâb-ı Hak, zemin yüzünü bir nimet sofrası suretinde halk ettiği, yarattığı ve bütün nimet çeşitlerini o sofrada "Umulmadık yerlerden." (Talâk Sûresi, 65:3) o sofraya dizdiği cihetle,  Rububiyetinin, Rahmâniyetinin ve Rahîmiyetinin kemalini  o vaziyetle ifade ediyor, ortaya koyuyor. Odunlardan, otlardan, tohum ve yumurtalardan mucizane gıdalar; kanla fışkı ortasından sütler, içine biraz bakteri atınca o sütten yoğur ve peynirler veren, okyanuslardan milyonlarca ton suyu havaya bindirip semadan suyu bize damla damla zarar vermeden indiren, arılara bal, ipek böceğine ipek yaptıran hep O Allah’tır.

İnsanlar, gaflet perdesi altında ve sebeplerin zahiren hâkim olduğu bir zeminde, o vaziyetin ifade ettiği hakikati tam göremiyor, bazen unutuyor. Ramazan-ı Şerifte ise, ehl-i iman, birden muntazam, nizama uyan bir topluluk hükmüne geçer. Sultan-ı Ezelî olan Allah’ın ziyafetine davet edilmiş bir surette, akşama yakın "Buyurunuz" emrini bekliyorlar gibi yüksek bir kulluk tavrı göstermeleri, o şefkatli ve haşmetli ve külliyetli, çok kapsamlı Rahmâniyete karşı, vüs'atli, geniş ve azametli ve intizamlı bir ubûdiyetle, kullukla mukabele ediyorlar. Acaba böyle ulvî ubûdiyete iştirak etmeyen insanlar, ne kadar zarar ederler?

İKİNCİ NÜKTE

Ramazan-ı Mübareğin Savmı, Orucu, Cenâb-ı Hakkın verdiği nimetlerinin ŞÜKRÜNE baktığı cihetle, çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki:

Bir padişahın mutfağından bir tablacının, aracının, hizmetkarının getirdiği taamlar, yiyecekler bir fiyat ister. O hizmetkara bahşiş verildiği halde, çok kıymettar olan o nimetleri kıymetsiz zannedip onu in'âm edeni, nimet olarak göndereni tanımamak nihayet derecede bir idraksizlik olduğu gibi; Cenâb-ı Hak, hadsiz  nimet türlerini beşere zemin yüzünde neşretmiş, ona mukàbil, onlara karşı o nimetlerin fiyatı olarak şükür istiyor. O nimetlerin zâhirî esbabı, sebepleri ve vermiş gibi sahibi gibi görünenler, sahibi değiller, tablacı, hizmetkardırlar, vesile, aracı hükmündedirler. O tablacılara bir fiyat veriyoruz, onlara minnettar oluyoruz. Hattâ, müstehak olmadıkları pek çok fazla hürmet ve teşekkürü ediyoruz. Halbuki, Mün'im-i Hakikî, olan Rızıklarımızı tam zamanında veren Allah’ımız o sebeplerden hadsiz derecede, çok yüksek tarzda o nimetler vasıtasıyla şükre lâyıktır. Odun elma veremez, arı bal yapamaz, bitkiler kandi ilimleriyle fotosentezi asla bilemez. Bir damla sudan, bir çekirdek veya yumurtadan hiçbir kimse veya sebep kendi annesine benzer varlıkları yaratamaz İşte Ona teşekkür etmek, o nimetleri doğrudan doğruya Ondan bilmek KULLUĞUN en anlamlı ifadesidir., Ve bu da o nimetlerin kıymetinin farkına varmak, mucizane yapıldığını idrak etmek, takdir etmek ve o nimetlere kendi ihtiyacını hissetmekle olur.

İşte, Ramazan-ı Şerifteki ORUÇ, hakikî ve hâlis, azametli ve umumî bir şükrün anahtarıdır. Çünkü, diğer vakitlerde mecburiyet tahtında olmayan insanların çoğu, hakikî açlık hissetmedikleri zaman, çok nimetlerin kıymetini derk edemiyor, idrak edemiyorlar... Kuru bir parça ekmek, tok olan adamlara, hususan zengin olsa, ondaki derece-i nimet anlaşılmıyor. Halbuki, iftar vaktinde, o kuru ekmek, bir mü'minin nazarında  çok kıymettar bir nimet-i İlâhiye olduğuna kuvve-i zâikası, tad alma duyusu olan dili şehadet eder. Padişahtan tâ en fukaraya kadar herkes, Ramazan-ı Şerifte o nimetlerin kıymetlerini anlamakla bir şükr-ü mânevîye mazhar olur.

Hem gündüzdeki yemekten memnûiyeti, yasaklanması cihetiyle, "O nimetler benim mülküm değil. Ben bunların tenâvülünde, yiyip içmekte hür değilim. Demek başkasının malıdır ve in'âmıdır; Onun emrini bekliyorum" diye, nimeti nimet bilir, bir şükr-ü mânevî eder.

İşte, bu suretle oruç çok cihetlerle hakikî vazife-i insaniye olan şükrün anahtarı hükmüne geçer.

NELER SÖYLENDİ?
@
Halil KÖPRÜCÜOĞLU

Halil KÖPRÜCÜOĞLU

DİĞER YAZILARI İslamiyet ile Tıb arasında problem var mıdır! Hayret, Heyecan Ve Lezzetli Bir Kulluk Milli Eğitim Şurasına Açık Mektuptur 2 Milli Eğitim Şurasına Açık Mektuptur 1 Destanlar, Yaratılış, İlimler Ve Kur’an… En Bereketli Ay Ramazan Ramazan Orucu nelere tesir eder! Kıyamet Kopabilir mi, Öldükten Sonra Dirilmek Mümkün mü! Risale-i Nur Müminleri, Kur’an, Sünnet ve İslâm’ın Temel Eserlerine Bağlar! (1) Kâinat Kitabında Varlığın Temelinde Esrarlı Yolculuk Kainatta Tesadüf Olabilir mi? Sosyal Hayattaki Kargaşalara En Tesirli Çare Nedir? Fiyatlar İle Ücretler Neden Adaletle Ayarlanamıyor (1) Depremlere İnce Hikmetli Bir Bakış! Rahman ve Rahim Olan Rabbimizi Görmek, İster Misiniz? (2) Rahman ve Rahim Olan Rabbimizi Görmek, İster Misiniz! 1 Nurlu Bir Müminin Bir Günü Kâinattaki Teceddüt Ve Tegayyür (2) Kâinattaki Teceddüt Ve Tegayyür (1) Dertsiz ve mesut bir garibi dinlemek ister misiniz? Sultanlığımızın Farkına Varmalıyız! Dinler Değiştirilebilir Mi, Dinler Birleşebilir Mi? Son Anımda Yanıma Gelecek Bir Rahibin Olacağını Sanmıyorum! Tanrı (!) Var mı, yok mu (6) Tanrı (!)Var mı, yok mu? -5 Tanrı(!) Var mı, yok mu (4) Tanrı (!) Var mı; yok mu? (3) Tanrı Var mı, Yok Mu -2 Tanrı var mı, yok mu! Yeni Eğitim-Öğretim Yılında evlatlarımızın Verimli çalışmasını engelleyen şeyler! Sen Çoktan Büyümüşsün Farklı Bir Aşûre Günü Değerlendirmesi Ve Önemi (2) Farklı Bir Aşûre Günü Değerlendirmesi Ve Önemi (1) Ekip Zamanı Ve Şuranın Önemi -2 Bizler de böyle miyiz? Ekip Zamanı Ve Şuranın Önemi -1 Kurban Ve Düşündürdükleri -2 Kurban ve düşündürdükleri! -1 İnsanca yaşamak - 2 İnsanca Yaşamak - 1 Zamanımızdaki ergenlik! Bizler de böyle miyiz? Müthiş Defile Ve Harika Sempozyum Dünyanızı Karartmayın; Stresten Uzak Durun-3- Dünyanızı Karartmayın; Stresten Uzak Durun-2 Dünyanızı Karartmayın; Stresten Uzak Durun -1 Haklı gururun önemi ve seviyesi!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA