DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Dursun Ali Tökel
Dursun Ali Tökel
Giriş Tarihi : 19-09-2012 09:39

444

Yeni bir eğitim yılına sancılı, tartışmalı, atışmalı, sataşmalı ve dalaşmalı girmiş bulunuyoruz.

Yukarıdaki kelimeleri, kafiyeli-secili olsun diye seçmedim. Hakikaten, bu eğitim yılımız bayağı kavgalı başladı.

Bilhassa 4+4+4’lük sisteme geçişle yeni ve aynı zamanda da kadim tartışmalar gün yüzüne çıkmış oldu. Yeni seçmeli derslerin müfredata konması, eğitimin üç dörtlük gruplara bölünmesi, İmam-hatip’lerin orta kısmının açılması; derinlerde yatan, yüzeylere çıkmayı bekleyen, bilinçaltında kuluçkaya yatmış pek çok öfkeyi, nefreti gün ışığına çıkarmış oldu.

İmam-hatipleri kapattığı için tarifi imkânsız hazlara, keyiflere ve dahi neşelere gark olanlar, şu aralar karalar ve morlar bağlamış durumdalar: Hatta bazı zevat yeni eğitim sistemiyle bütün okulların ilahiyata çevrilmeye çalışıldığını, dinin ne kadar tehlikeli olduğunu haykırmaya başladı. (bkz: http://www.akasyam.com/haber/3800/bu-cagda-bu-kafa.html)

Onlar için işin kılıfı da hazır: 5 yaşındaki çocuktan öğrenci mi olurmuş, 66 aylık çocuk daha adını söyleyemiyormuş, ayakkabısını giyemiyor, tuvaletini yapamıyormuş. Bu çocuk okuldan, eğitimden ne anlarmış!

Anne babaların haklı kaygıların her türlü eleştirinin üzerindedir, çünkü onlarda asil bir endişe var.

Fakat bu mazeretleri duyunca/okuyunca aklıma geçmiş zamanlarımızın eğitim anlayışı geldi:       “Osmanlı devletinde, ‘sabi’ diye nitelendirilen beş-altı yaşlarındaki erkek ve kız çocuklarına örgün eğitim vermek için açılmış temel eğitim kurumlarına ‘sıbyan mektebi’ denilmektedir.” (Ahmet Cihan, Osmanlı’da Eğitim, 3F yay., İstanbul 2007, s. 329).

Demek ki atalarımız şimdikiler kadar akıllı değillerdi. Henüz beş yaşına gelmemiş çocuklarını mahalle mekteplerine gönderiyorlardı. Asırlar boyu kültürümüzde eğitime başlama yaşı 444 şeklinde uygulanmıştır.

Atalarımızın anlayışında eğitime başlama yaşı şudur: Bir çocuk 4 yıl 4 ay 4 günlük olunca eğitime başlanırdı. Mahalle mektebinde bunun için de çok özel törenler düzenlenir ve buna da âmin alayı denirdi. Şu andaki uygulama aslında eskiye dönüşten ibâret!

Üç yaş Çocuklar İçin İncil

Bir seferinde çocuk edebiyatı sempozyumuna katılmıştım. Orada Amerika’da çocuk edebiyatı kitapları sergisi açılmıştı. Sergiyi hayretle ve ibretle izledik:  İki yaşındaki çocuklar için İncil; üç yaşındaki çocuklar için İncil, dört yaşındaki… böyle gidiyordu.

Amerikalılar her yaş grubu için İncili yorumlamış, bol renkli, desenli ve resimli olarak kitaplar basmışlardı. Şaşırmamak mümkün değil. Bu elin adamının üç yaşındaki çocuğu İncil mi okuyordu?

Sadece bu değil; mesele Noah (Nuh Peygamber) adlı bir kitap vardı. Kitap gemi şeklindeydi ve Nuh’un, Tufan’ın hikâyesi anlatılıyordu. Kitabın tam ortasına geldiğinizde birden bir gemi maketi çıkıyordu. Yunus peygamberi anlatan kitap balık şeklindeydi ve çok büyük bir özenle resmedilmişti. Bu kitapları kim okumaz!

Batı ülkelerinde sadece çocuk kitapları satan kitapçıların varlığını duyunca, “bir gün bize de nasip olur inşallah!” demiştim. Hâlen beklemedeyiz!

Eğitim Yaşı Kaç Olmalı!

“Eğitimin yaşı olmaz”  diye doğrudan meseleye girmek isterim. Eskilerin eğitim yaş ve zamanı için söylenmiş bir sözü var: Mine’l-mehdi İle’l-lahd: Yani eğitim beşikten mezara kadar süren bir süreçtir.

Kadının birisi küçük çocuğunu kucağına almış ve bir bilgeye gitmiş. “Efendim, ben çocuğumu eğitmek istiyorum, ne yapmalıyım?” diye sormuş. Efendinin cevabı şu olmuş: “Kızım, sen geç kalmışsın!” Şaşıran kadına şunu söylemiş: “Bu soruyu bana evlenmeden soracaktın!”

Hayatımızda çocuklarımıza daha iyi bir eğitim veriyor olmaktan daha ciddi bir işimiz olamaz’ Zira onlar için yaptığımız her şey eğitimin içine giriyor! Bunun formal kısmı ne kadar erken başlarsa o kadar iyi.

Bazı rakamlar, güya kendisiyle yarış içerisinde olduğumuz Avrupa ülkeleriyle aramızdaki korkunç uçurumu çok güzel özetliyor: 4 yaş çocuklarda Avrupa’da okullaşma oranı yüzde 86 iken bizde yüze 17 imiş! (bkz: http://www.haberturk.com/yazarlar/ismet-ozkul/776658-turkiye-egitimde-nal-toplamaya-devamediyor) Allah aşkına daha neyin kavgasını yapıyoruz!

Şu anda Milli Eğitim’in getirdiği eğitim yaşı aslında yüzlerce yıl önceye dönüş demek! Öyle bir dönüş ki, modern dünya atalarımızın eğitim yaşına daha yeni yeni ulaşıyorken biz biraz geç uyandık!

Eksiklik, mahrumiyet, yetersizlik, kaynak yoksunluğu, yer, alet-edevat kifayetsizliği insanın daha da iyi şeyler yapmasına imkân vermek için hep var olacaktır. Bu mazeretlere sığınmak sadece kolaycılıktır; bir dünyada yaşıyorsunuz, yarış içinde olmaktan kendinizi kurtaramadığınız başka dünyalılar da var; her gün kendilerine çoluk-çocuğun rızkından kesip milyar dolarlar ödediğiniz.

Rakamlara bakılırsa, bırakın geçmeyi, arayı kapatmak için bile daha pek çok mesafeler kat etmemiz gerekecek! 

NELER SÖYLENDİ?
@
Dursun Ali Tökel

Dursun Ali Tökel

DİĞER YAZILARI Cinnet Buğdayları Âlim Kime Derlermiş Cedel Ve Bedel Bana Geleneğini Söyle... Alâmet Kıyâmeti: Şeysiz Şeyler Üzerine Özgürlük Neyimizdir Kimi Seçelim Samsun Büyüyor, Ya Kütüphanesi? Bu Kadar Aktörü Olan Eğitimden Ne Çıkar? Din Ne Kadar Umûrumuzda? Bu Hastalar Niçin Gülüyor Edilgenliğe Sığınma Yahut Sezai Karakoç Ne Diyor Ki Vefa Bayrağı Gri Alan Münafıkları Bir Süper İnsan Tasarımı Câmilerimiz Ve Kaybolan Rûhâniyetimiz Devletimiz “Akıl”Lanıyor Ben Kendimin Neyi Olurum Balık yemiyormuşuz, peki ama niçin? Tarikat, Cemaat Yoldur Varana da… Aldatanlar kimlerdendir İstemek Türkün Alfabe İle İmtihanı Âkıl Adam Kimdir? Açlıkla Doymak Bir sapma: Ölüm güzellemesi Mandelalar, Harunlar Hayatını Kaybetti De... Sizi Silkeleyenler Var Mı? Ezan deyip geçmeyelim! Bırak (ma) bu hayalleri, bana bir hayal kur! Eğitilmiş İnsan Kimdir? Öğrenci evleri de... TV'lerde Ne Konuşursak Doğru Olur Edepte fukarâ isek hakikate bigâne oluruz BİR UTOPYA: Birlik ve Beraberlik! Ramazan biraz da annedir Ayaklarımız Bize Neyi Hatırlatıyor İbadetin Nihayeti Ne İçindir? İlahi-Yat Gökten Kitaplar Kar Gibi Yağınca… Bu anneler hangi yarışı kaybediyor? Görenedir Görene, Köre Nedir Köre Ne! DersHâne-TestHâne-TesellîHâne Anne-babalık çok mu kolay ki… Öte Dünya Fikri Gerekimizi anlayanlar var! Salâlar kimin için okunuyor/ Çanlar kimin için çalıyor Ruhlardaki Cömertlik Çocuklara sadece isim mi veriyoruz(3) Ahlâka İhtiyacı Olmayan Kim Gençleri Anlamak Meyve Adlarını Da Kaybetmişiz Körsel Vaazdan Görsel Vaaza Dördüncü kişi olmaktan nasıl kurtuluruz? Allah’ın Evleri İçin Layık Gördüğümüz Yerler… Kur’an da tercüme ediliyor da... Bana arşivini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim Güç" Kurdu "Öteki" Ağılına Girerse... Körsel Vaazdan Görsel Vaaza BU ANNELER HANGİ YARIŞI KAYBEDİYOR? ORDULU CANLI BOMBA (LAR) BİR İLACIMIZ BİLE YOKMUŞ! AÇLIK TOKLARDAN, YAZMAK BİLİNÇTEN İSTEMEK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA