DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Dursun Ali Tökel
Dursun Ali Tökel
Giriş Tarihi : 13-12-1901 23:45

Ruhlardaki Cömertlik

Ramazan okumalarımız, ramazanın genel bereketi gibi pek çok zengin inşirahlara yol açıyor.

Çoğu zaman “o kadar övülen bir haslet olmasına rağmen insan neden cömert olamaz?” diye bir soru aklıma takılırdı.

Bir ayetin meali bu sorunun cevabına giden hakikate yol açtı!

Cömertlik üzerine yazılan her söz eksik, cömertliği anlatan her vecize yavan, cömertliğe düzülmüş her methiye kurudur.

Allah'ın kutsal kitaplarda nihayetsiz övdüğü bir hali insan ne kadar da yüceltmeye kalksa kutsal sözün derinliğine inemeyecek demektir.

Bir zamanlar okuduğum, beni derinden etkilemiş bir sözü paylaşmak istiyorum:

Bir bilgeye sormuşlar "İnsan tanrı olabilir mi?" diye. O da " Yaratılan ve muhtaç olan yaratan olamaz. Fakat eğer olma imkânı olsaydı ancak vererek (cömertlikle) olurdu." Demiş.

Cömertlik herkesin gıpta ettiği, cimrilik de kimsenin sevmediği bir huy olduğuna göre -imkanı varsa- bir insan gıpta edilen cömertliği neden tercih etmez?

 

Niye Cömert Olamıyoruz?

 

"Allah'ın rızasını kazanmak ve ruhlardaki cömertliği kuvvetlendirmek için mallarını hayra sarf edenler..." (Bakara 265)

Bu ayeti okuyunca cömert olamayanları çok daha iyi anladım.

Allah, ruhlardaki cömertliği kuvvetlendirmekten bahsediyor. Demek ki cömertlik ruhlarda kök salmış bir ulu ağaç.

Demek ki cimriler, ruhlarında cömertlik ağacı kurumuş bahtsızlar.

Bu cimriler neden veremiyorlar? Ruhlarında cömertlik yer almadığı için.

 Neden veremiyorlar? Tükenir, eksilir diye.

Bunlar Müslüman bile olsalar şu ilahi ikazdan nasipsizler:

"Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği telkin eder. Allah ise size katından bir mağfiret ve lütuf vadeder." Bakara 268.

Bir Müslüman bu ayeti okur da nasıl cimri olabilir? Nasıl olur da şeytanın oyuncağı olduğunun farkına varmaz! Nasıl olur da "verirsen azalır, malın tükenir" diye kendini korkutanın sessiz şeytanın sahtekâr fısıltısı olduğunu idrak edemez?

Veremeyen bir Müslüman Allah'ın şu apaçık vaadine de mi inanmaz, güvenmez:

"Hayır olarak harcadığınız kendi iyiliğiniz içindir... Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak verilir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız." Bakara-272.

"Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık hayra sarf edenler var ya, onların mükâfatı Allah katındadır. Onlara korku yoktur, üzüntü de çekmezler." Bakara-274.

Kutsal metinlerdeki anlatılar, kullanılan metaforlar, alışılmadık benzetmeler, keskin ve derin varlık tasvirleri metafizik algılama mekanizmamıza yeni kapılar açıyor.

Yukarıdaki ayetten anlaşılıyor ki cömertlik ruhlarda yer alan bir duygudur. Ama bunun kuvvetlenmesi, pekişmesi lazım. Peki, bunun için ne yapmak gerekiyor?

Ayet bunun da cevabını vermiş: Ruhlardaki cömertlik hissini kavileştirmek içim vermek gerekiyor.

Oysa insan her zaman alma taraftarıdır. Harcama değil, biriktirme taraftarıdır.

Bu taraftarlıktaki bencillik bizi şeytanın vehimleriyle esir alır.

Okuyup anlayanlar için kutsal metin her türlü insani zaafı ayrıntılı tarif ediyor.

“Cömert olamıyorsunuz, çünkü şeytan sizi fakirlikle korkutur” diyor.

Biz sanki bu ayeti duymamış gibi cömertliği değil de vermemeyi yüceltiyoruz. Verenleri iğneliyor onları, kerizlikle itham ediyoruz.

 

Zekat Malın kaçta kaçı?

 

Kutsal anlatılarda kullanılan benzetmeler, ruhani kişilerin anlatılarındaki alışılmadık anlatım teknikleri, beş duyu ile algıladığımız gerçek dünyanın algı yollarına yepyeni arklar açıyor.

Zengin ama cimri adamın birisi şeyh efendiye gelerek “Hocam malımın yüzde kaçını zekât olarak vereceğim?” diye bir soru sormuş.

Adamın cevabı çok iyi bildiğini bilen şeyh efendi, “senin şeriatına göre şu kadar versen olur!” diye geçiştiren bir cevap vermiş.

Bunun üzerine adam “fesuphanallah hoca efendi, senin şeriatın benim şeriatım diye bir şey mi olur. Peki o zaman sana göre bir malın kaçta kaçı zekat olarak verilmeli?” diye tekrar sormuş.,

Bu sefer şeyh efendi “bize göre malın tamamı zekat olarak verilir” deyince bu sefer öfkelenen adam “Allah Allah bu kimin şeriatı bakalım” deyince şeyh efendi “Ebu Bekir şeriatı!” cevabını vermiş.

Şeyh efendinin bu sözünde Hz. Ebubekir’in Allah için yardım istendiği bir sefer de elde avuçta neyi varsa Allah yolunda vermesi, “Eve ne bıraktın?” diye sorulunca da “Allah ve Resulünü!” cevabı vermesine gönderme var!

İnsanlardaki nihai cömertlik Hz. Ebubekir’in seviyesine çıkmalı, ideal olan bu!

Onda Allah’a olan sonsuz güvenin itminanı var. Demek ki bizlerde bu güvenden eser kalmamış ki Allah’ın kesin vaadi bile bizi cömert olmaya sevk edemiyor!

Oysa; hayrın, iyiliğin zirvesi, Allah’ın rahmeti, rızası ve cenneti anlamlarına gelen Birr’e ermek için ne yapmamız gerektiği Allah o kadar açık söylemiş ki. Birr’e ermenin yolu harcamaktan geçiyor:

“Sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça Birr’e eremezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.” Al-i İmran 92.

 

İçsel Deneyim Pratikle Desteklenmezse

 

 Kutsal izah ve yorum içsel deneyimi taşkın bir hale getirmeyi hedefliyor. İçsel deneyim imanı, dışa yansıyan ameli görünür kılıyor. Bu ikisinin birliktesizliği de doğrudan ikircikliği ve güvensizliği doğuruyor.

Demek ki amelin ve pratiğin desteklemediği bir içsel döngü fasit bir döngü olmanın ötesine gidemiyor.

İlahi hitapla hararetle tavsiye edilen bu haller bedensel akıla düşünüldüğünde zor geliyor, makul gelmiyor!

Oysa bedensel akla zor gelen bu haller özünde kişiyi baskıcı dünyanın cenderesinden bir an olsun kurtarmakta, ruhun özgürleşmesine katkılar sunmakta ve gönül âlemine ilahi nefesler bahşetmektedir. 

Bu hali de ancak yaşayanlar biliyor olacak ki, deneyimlerini içtenlikle tavsiye etmekten geri kalmıyorlar.

Ama bilmenin, anlamanın, anlatmanın bütün yollarını kullansak bile bazen Mevlana’nın dediği şu hal muhatapta en etkin konum haline gelir ve bizi çaresiz bırakır:

"Okumayanlar için hiç bir kitap yazılmamış, dinlemeyenler için hiç bir söz söylenmemiştir."

Bazen bu hal okuyanlar ve hatta dinleyenler için bile böyledir.

O zaman ne yapmalı?

Bizi ideal bir insan olma yoluna çağıran ve biz uygulamasak bile bu yolun şifrelerini bahşedenden bize özel lütuflar ihsan etmesini dilemeliyiz.

Özlü bir şekilde denildiği gibi:

Vermek istemediklerine istemeyi vermez.

Ruhlardaki cömertliği muhkem kılmak için önce;

Bize istemeyi vermesini istemek düşüyor.

 

 

 

 

  

NELER SÖYLENDİ?
@
Dursun Ali Tökel

Dursun Ali Tökel

DİĞER YAZILARI Cinnet Buğdayları Âlim Kime Derlermiş Cedel Ve Bedel Bana Geleneğini Söyle... Alâmet Kıyâmeti: Şeysiz Şeyler Üzerine Özgürlük Neyimizdir Kimi Seçelim Samsun Büyüyor, Ya Kütüphanesi? Bu Kadar Aktörü Olan Eğitimden Ne Çıkar? Din Ne Kadar Umûrumuzda? Bu Hastalar Niçin Gülüyor Edilgenliğe Sığınma Yahut Sezai Karakoç Ne Diyor Ki Vefa Bayrağı Gri Alan Münafıkları Bir Süper İnsan Tasarımı Câmilerimiz Ve Kaybolan Rûhâniyetimiz Devletimiz “Akıl”Lanıyor Ben Kendimin Neyi Olurum Balık yemiyormuşuz, peki ama niçin? Tarikat, Cemaat Yoldur Varana da… Aldatanlar kimlerdendir İstemek Türkün Alfabe İle İmtihanı Âkıl Adam Kimdir? Açlıkla Doymak Bir sapma: Ölüm güzellemesi Mandelalar, Harunlar Hayatını Kaybetti De... Sizi Silkeleyenler Var Mı? Ezan deyip geçmeyelim! Bırak (ma) bu hayalleri, bana bir hayal kur! Eğitilmiş İnsan Kimdir? Öğrenci evleri de... TV'lerde Ne Konuşursak Doğru Olur Edepte fukarâ isek hakikate bigâne oluruz BİR UTOPYA: Birlik ve Beraberlik! Ramazan biraz da annedir Ayaklarımız Bize Neyi Hatırlatıyor İbadetin Nihayeti Ne İçindir? İlahi-Yat Gökten Kitaplar Kar Gibi Yağınca… 444 Bu anneler hangi yarışı kaybediyor? Görenedir Görene, Köre Nedir Köre Ne! DersHâne-TestHâne-TesellîHâne Anne-babalık çok mu kolay ki… Öte Dünya Fikri Gerekimizi anlayanlar var! Salâlar kimin için okunuyor/ Çanlar kimin için çalıyor Çocuklara sadece isim mi veriyoruz(3) Ahlâka İhtiyacı Olmayan Kim Gençleri Anlamak Meyve Adlarını Da Kaybetmişiz Körsel Vaazdan Görsel Vaaza Dördüncü kişi olmaktan nasıl kurtuluruz? Allah’ın Evleri İçin Layık Gördüğümüz Yerler… Kur’an da tercüme ediliyor da... Bana arşivini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim Güç" Kurdu "Öteki" Ağılına Girerse... Körsel Vaazdan Görsel Vaaza BU ANNELER HANGİ YARIŞI KAYBEDİYOR? ORDULU CANLI BOMBA (LAR) BİR İLACIMIZ BİLE YOKMUŞ! AÇLIK TOKLARDAN, YAZMAK BİLİNÇTEN İSTEMEK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA