Varlık Ve Yokluğu Anlamak

Ahmet DÜZGÜN

12-10-2020 06:49

Allah (cc ) zıdlar dan müstağnidir. Maksada bakıldığında ikilik kalmaz. İkilik parça buçuklarda yani varlıklarda olur.

Ancak temel yani asıl ise birdir. Alemlerin yahut ademin halk edilmesi bu ikilikle başlamıştır. Halk edilen bu ademi yahut alemi genel olarak alimler, varlık ve yokluk sıfatları ile iki özellikte tarif etmişlerdir. Bu iki tema, Küllü akl ve küllü nefs olarak, nispet edilir. Yani bu alemler bir birine zıd yaratılmışlardır. Ama uyumludur. Biri görünür biri ise şimdilik insana görünmez. İlahi emirle yaratılan alemler tenezzul mertebesi itibari ile kendi içinde ayrıca yine zıd alem yani cins ve şekillere  açılırlar. Kesrete doğru nuzul eder dağılırlar.

Alimler, bu alemleri izafi veya itibari varlık ve yokluk alemi olarak nitelendirir. Alemler yüce Allah (cc) ın murad etmesi ile kevn olmuştur. Sahih olan rivayetler ''küntü kenzen mahfiyyen sırrı'' ve ilahi muhabbetten sebeb mütevellid tir. Bir başka kabil görüşle, Alemler Hakkın mukaddes bir hayalidir. Onun hayali ise işte bu yaşadığımız maddi varlık ve ardındaki yokluk alemidir. Bu alemler Allah'ın isim ve sıfatlarının tecellisinden ibarettir. Ama nihayetinde hepsi yaratılmıştır. Bu asla unutulmamalıdır.

Şehadet alemi, dünya ve ahiret hayatı olmak üzere iki kısma ayrılır. Yani şehadet alemi olarak nitelenen alemlerde yine birbirine zıd alemlerdir. İndi ilahide yaratılmadan önceki ilmi ve suret haldeki ,varlık ve yokluk alemi ile sonra yaratılan varlık ve yokluk alemi yani şehadet alemi olan dünya ve ahiret alemi bir birine karıştırılmamalıdır. Mutlak Yokluk yani mutlak gayb , erişilmez olandır. Bu varlık ise zuhur alemi yani şehadet alemini barındırır .Bu yokluk, varlığın ruhu gibidir. Yaradılan her alemden sonraki mertebe önceki aleme göre gayb tir.

Yani dikkatle anlarsak şehadet alemi dediğimiz varlık alemindeki, dünya ve ahiret alemi ile yokluk aleminde ki dünya ve ahiret alemi birbirine zıttır. Bu konu tenezzül mertebelerindeki az ve pak latiflik ile ilgilidir. Yani bu varlık ve yokluk, henüz yaratılmadan önceki İlmi ilahideki akdes mana ve bu mananın sureti ile ilgilidir. Genel anlamda, her mertebede alemler birbirine yine zıttır. Varlık ve hayat zıtlıkların çoğaltılmış halidir. Zıtlıklar inişte kesrete yani parçalanmaya bölünmeye doğru giderken ,yükselişte ise zıtlıklar vahdete doğrudur. İnananların görevi zıtları daim birlemektir.

Dünya ve ahiret alemi dediğimiz alem rüya gibidir. Zira Hz Peygamberimiz dünya için rüya gibidir demiştir. İşte hakikat bu izafi dünyada yani rüya halindeyken vahiyle  hakkı bulması uyanması istenmiştir. Bu uyanıklar müminlerdir gaybe inanan kişilerdir. Varlık alemi şimdi görünür ancak ahiret alemi şimdilik insana izafi gayb gibidir. Geçici olarak yok gibidir. Buda bir nevi yokluk mesabesindedir. Yani ahiret alemi  yaşadığımız aleme nispetle zıt gibidir. Yokmuş gibi görünür ama vardır. İnsanda can yahut  akıl vardır ama gösteremezsin gibidir.

Varlık ve yokluk olarak ifade edilen alemler hakkında Ehli sünnet alimleri, genel anlamdaki yokluk alemi dediğimiz alemleri söyle tarif eder. Varlığın, Hak indinde mağlum ancak henüz taayyün yani zuhur etmemiş ilmi süret halinde ki mertebesidir. İlahi Akıl ve ruhdaki ahali gibidir. İhsanın içindeki akl ve düşüncesinin görünmeyen yüzü gibidir.

 

Görünmez bağla ihata edilmiştir. Bu izafi yokluk sonra var olucak varlığın aynından yani heyulasından ibarettir. Varlık dediğimiz, dünya ve ahiret alemi işte bu mertebede iken ,izafi yokluk alemi olarak tabir edilmiştir. Öz olarak ahadiyyetin (Mutlak zattan), vahdaniyete teayyün halidir. Dünya ve ahiret alemi olarak adlandırdığımız bu varlık alemleri, Vahdaniyet teki ,ilmi, ruhi, ayni süretlilerin, latif ve kesif sınırlı ve kalıblara ve şekillere yani varlığa dönüşmesi halidir.

Ehli sünnet alimleri, Adem-i izafiden, vücud-u hakikiye doğru olan etmeyi tasavvuf mertebeleri ve tenezzül ( yucud yani varlık ) mertebeleri ile  aslı 5 ana konuda izah eder. Bu ayrıca uzun bir konudur. Bizim ifade etmek istediğimiz izafi yokluk ve varlık ne anlama gelmektedir konusudur. Bu konuda özet bir bilgi sunmak için, Abdulkerim Ceyli ks ve İbni Arabi ks den aldığımız notları paylaşma gereği duydum. Bu konu her inanan kişi için bulunmaz bir yitik dir.

Madde, hayat, ruh, itibari varlıklardır. Mutlak varlık sadece Allah dır. Ehli sünnet alimleri ,itibari ve izafi varlıklar ,yok olan varlıklar demek değildir şeklinde ifade eder. Yani bunlar varlıklarını mutlak varlığa borçlu olan bağıntılı varlıklar olarak belirtir. Çünkü onunla vardırlar. Onun sayesinde ve varlıkta durmaktadırlar .İzafi ve itibari varlıklar ne hiç tirler nede hep tirler. Onlar sıfırda olamaz ,sonsuzda olamaz.

Mutlak kavramı iki türlüdür ve iki anlamı vardır. Birincisi mutlak varlık ikinci ise mutlak yokluktur. Mutlak varlık Allah' dır . Mutlak yokluk ise Yoktur. Yani mutlak yokluk diye bir şey yoktur. Çünkü Allah cc zıddı olmayan mutlak bir varlıktır. Mutlak varlık sonsuz ve tükenmez bir varlıktır. Onun yarattığı varlık yahut yokluk olsun ,insan alemi ve ahiret alemi dahi sınırlıdır. İnsan ancak tek Allah'a inanmakla ,mutlak varlık şuuruna ulaşabilir. Çelişkisiz sonsuz varlık kavramını edinebilir. Mutlak varlık olan Allah varlığı ve sonsuzluğu ifade ettiğinden  yokluğuda imkansız kılmaktadır. Bunu  iyi anlayalım ,Allah cc zat ve sıfatlarıyla tükenmeyen yegane varlıktır.

Allah sonsuz varlık olduğundan bir tanedir. Ondan gayrı hiç bir şey yoktur. Yani ondan başka külli irade yoktur. Birden başka sonsuz varlık olursa birbirini sınırlandırmış olur. Allah, ahad tır. Bu hassa dinin ve inananların vazgeçilmez prensibidir. Olmazsa olmaz  şartıdır. İman gaybe yani gizli olan bu mutlak tek varlığadır.

İbni arabi hazretlerine göre mutlak yokluk yoktur hakkında konuşabileceğimiz bir yokluk konusu varsa oda izafi yokluk olabilir. Zira arabiye göre mutlak yokluk ne zihnen idrak edilebilir nede tahakkuk yani oluşabilir . Ahiret ve bu varlık aleminde  yani yaratılmışlarda görünen yaşanan hadiselerdeki yokluk işte bu izafi yokluktur. 

Allah'ın rahmeti gazabından üstündür. Arabi'ye göre mutlak varlık sırf hayırdır sırf iyiliktir. Arabiye göre mutlak anlamda kötülük yoktur. Bu sebeple kötülük dahi izafidir. Yani kötülük zem edilir. Ancak sırf iyilik ve hayr ise mutlak ve sonsuzdur. Arabi'ye göre ademin yaratılışı ayniyyet tir. Yokluktan yaratılmıştır. Ancak, yukarıda anlatılan ''MUTLAK YOKLUK '' gibi bir olmayan bir yokluktan yaratıldığı şeklinde algılanmamalıdır. Zira arabiye göre mutlak yokluk zati imkansızdır. Burada ademin yokluğu mutlak yoklukla izah edilemez. İşte  izafi bir yoklukta, burada ortaya çıkıyor ve mümkün olur.

Allah her şeyden münezzehtir. Arabi , ''yokluğun yokluğunu'' varlık olarak ifade eder. (yokluğun olmadığı kalmadığı yer) Gerçek varlık sahasının olduğu yerdir. Yani varlık, yokluğun yokluğudur. İşte izafi yokluk ve varlık , bu anlamda ifade edilmiştir. Özetle ''(yani yokluğun yokluğu olan ) varlık ile yokluk bu anlamdadır.!

Arabiye göre paradoks işte burada başlar. Yani bir şeyin veya durumun adı aynı zamanda hem var hem yok olması insanın aklına takılır kalır.  İşte alemdeki bu paradokslar gibi insanında böyle paradoksal bir varlık olarak yaratıldığını açıklar. Zira insan cemal ve celal isimleri arasında yok iken var edilen bir varlıktır. Bu yüzden insan tüm ilahi isimlere mazhar kılınmış bir cami ismi verilir. Zıdları içinde, barındıran bir varlık olarak yaratılmıştır. İşte bu sebeple tüm kainatın ve varlığın özüdür. İnsana küçük alem yahut alem-i sağir de denir.

İnsan, iyilik kötülük ,meleklik şeytanlık, vb özellikleri barındırdığı gibi ilahi isimlerine özellikleri, nefhasını toprak beden içinde barındıran varlıktır. Bu özelliklerde insan filleriyle göstermediği müddetçe ortaya çıkmaz yahut da bu özellikler onda yoktur anlamına gelmez. İnsandaki meleki duygular, güzel hasletler, huylara dönüşmedikçe  dışa aks etmedikçe bu ortaya çıkmaz görünmez. Ama göstermedi görünmedi diye insanda kötülükte iyilikte yoktur denemez. İçinde yok değildir bilakis vardır. İşte insan bu özellikte bir varlıktır. Hem ''var ,hem yok'' berzah paradoksu yani imkanlarını içinde toplar. Özetle insan alemi berzahtır. 

Ancak insan kendindeki zıdların sulhunu, iman ve şeriatle düzene kor yani ahlak- ı muhammediyye ile ahlaklanmak la , ilahi ahengi ve dengeyi korur. Vasat ümmet olur. Taşkınlık azgınlık yapmaz .Mümin olur. İnancını ve anlayışını  hakkı üstün tutma prensibini edinir. Kendini yaradana dayar ona güvenir, halife olmaya namzet bir varlık olur.

Varlıklar, Allah'ın isimlerinin tecellî ettiği mazhar lardan ibarettir. Hak Teâlâ, bütün varlıkların fiillerini kendi vasfı olarak ifade etmiştir. Ehli sünnet alimleri  Hakk’ın zıd sebepleri yaratan müsebbib olduğuna dikkat çekerek insanın bu zıd sebepler dünyasında kaybolmaması istenmiştir. Sebeplerden müsebbibi  bulmak maksadı anlamak En yüce iştir marifettir.

DİĞER YAZILARI Akıllı Yolcuya Notlar 01-01-1970 03:00 Büyük Resmi Görmek 01-01-1970 03:00 İlkeli Duruş 01-01-1970 03:00 Emeklilerin Zammına Farklı Bakış 01-01-1970 03:00 Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen 01-01-1970 03:00 İstikamet Sahiblerinin Yolu 01-01-1970 03:00 Tefrika 01-01-1970 03:00 Ak Partiye Navtex İlan Etmek 01-01-1970 03:00 Biz Dönmeyiz Yolumuzdan 01-01-1970 03:00 Kim Dönerse Dönsün 01-01-1970 03:00 Bağımsız Adaylar Hakkında 01-01-1970 03:00 Dar Anlayış 01-01-1970 03:00 Ahde Vefana Ne Oldu 01-01-1970 03:00 İhtiyaç ve İnanç 01-01-1970 03:00 Sosyal Medya ve Modern Selefilik 01-01-1970 03:00 İnsanlık Gazzede Sıkıştı 01-01-1970 03:00 Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak 01-01-1970 03:00 Hatırlamak ve Hatırlatmak 01-01-1970 03:00 Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi 01-01-1970 03:00 İnananlar orta yolda birleşir 01-01-1970 03:00 Tarafını Seçmelisin 01-01-1970 03:00 Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın 01-01-1970 03:00 Sen Önce Kendi Yüzünü Gör 01-01-1970 03:00 Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 01-01-1970 03:00 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak 01-01-1970 03:00 Nacizane Tefekkürhane 01-01-1970 03:00 Duygu Kalpazanları 01-01-1970 03:00 Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler 01-01-1970 03:00 Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir 01-01-1970 03:00 Cumhur Abi 01-01-1970 03:00 Kısmet Görenedir 01-01-1970 03:00 Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer 01-01-1970 03:00 Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi 01-01-1970 03:00 Şehvet Sarhoşluğu 01-01-1970 03:00 İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır 01-01-1970 03:00 İnsanın İhtiyaç Anlayışı 01-01-1970 03:00 Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak 01-01-1970 03:00 İyilikle Anmak ve Anılmak 01-01-1970 03:00 Dalgınlık ve Dirilik Alemi 01-01-1970 03:00 Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi 01-01-1970 03:00 Aczimizi Bilmek 01-01-1970 03:00 Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir 01-01-1970 03:00 İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil 01-01-1970 03:00 Dünyada İkinci Kez Doğmak 01-01-1970 03:00 Yem Ve Tuzak 01-01-1970 03:00 Akıl Ve Ziya 01-01-1970 03:00 Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! 01-01-1970 03:00 Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü 01-01-1970 03:00 Ahmaklığın Karanlığı 01-01-1970 03:00 Labirentteki Peyniri Bulmak 01-01-1970 03:00 Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! 01-01-1970 03:00 Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! 01-01-1970 03:00 His Nuru İle Hak Nuru 01-01-1970 03:00 Ey hüznüm! Nedir senin derdin 01-01-1970 03:00 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları 01-01-1970 03:00 Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak 01-01-1970 03:00 Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 01-01-1970 03:00 Eşyalar da Konuşur 01-01-1970 03:00 Lokma’dan Lokman’a 01-01-1970 03:00 İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! 01-01-1970 03:00 Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! 01-01-1970 03:00 Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak 01-01-1970 03:00 Odaklanmak 01-01-1970 03:00 Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına 01-01-1970 03:00 Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı 01-01-1970 03:00 Huzur ve Hazret Hakkında 01-01-1970 03:00 Aklın Başa Gelmesi! 01-01-1970 03:00 Biraz da Canımızı Tanıyalım 01-01-1970 03:00 İnsaflı Olmak 01-01-1970 03:00 Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 01-01-1970 03:00 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 01-01-1970 03:00 Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! 01-01-1970 03:00 Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl 01-01-1970 03:00 Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden 01-01-1970 03:00 Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 01-01-1970 03:00 Ödünç Bir Hayatımız Var 01-01-1970 03:00 İlahi Akıl İle İnsani Akıl 01-01-1970 03:00 Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak 01-01-1970 03:00 Savaş Türklerin İşidir! 01-01-1970 03:00 Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! 01-01-1970 03:00 Dürüstlük Kazanır 01-01-1970 03:00 Cennette Hayal Tablonuz Olsun 01-01-1970 03:00 Yol Gulyabanileri 01-01-1970 03:00 İnayet Ve İhsan Beklemek 01-01-1970 03:00 Beden Gözü İle Can Gözü 01-01-1970 03:00 Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler 01-01-1970 03:00 Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir 01-01-1970 03:00 Huzursuz İnsan 01-01-1970 03:00 Arif Olana Bir İşaret Yeter 01-01-1970 03:00 Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana 01-01-1970 03:00 İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! 01-01-1970 03:00 Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! 01-01-1970 03:00 Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak 01-01-1970 03:00 Noksanlarımız ve Dualarımız 01-01-1970 03:00 Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! 01-01-1970 03:00 Maddi Ve Manevi Sebebler 01-01-1970 03:00 Krizi Fırsata Çevirmek 01-01-1970 03:00 Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz 01-01-1970 03:00 İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! 01-01-1970 03:00 Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! 01-01-1970 03:00 Attığın Zaman Sen Atmadın 01-01-1970 03:00 Bakış, Görüş Ve Anlayış 01-01-1970 03:00 Düşünmek Ve İbret Almak 01-01-1970 03:00 İnsani Huy Ve Hayvani Huy 01-01-1970 03:00 Yetemanın Hakkını Verin! 01-01-1970 03:00 Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa 01-01-1970 03:00 Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz 01-01-1970 03:00 Ruhun Garip Yolculuğu 01-01-1970 03:00 Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle 01-01-1970 03:00 Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü 01-01-1970 03:00 Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı 01-01-1970 03:00 Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! 01-01-1970 03:00 Cennette bir hayal tablon olsun! 01-01-1970 03:00 Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! 01-01-1970 03:00 Mana Ve Surete Bakış 01-01-1970 03:00 Tesir Ve Eser 01-01-1970 03:00 Karmaşa Ve Hakikat 01-01-1970 03:00 Mecnun Ve Devesi 01-01-1970 03:00 Düşünmek ve İstidat 01-01-1970 03:00 Bakış Açısı 01-01-1970 03:00 “Kıssa, mesel” ve “maksad” 01-01-1970 03:00 Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu 01-01-1970 03:00 Görünmeyeni Görmek! 01-01-1970 03:00 Uyanık Olmak! 01-01-1970 03:00 Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş 01-01-1970 03:00 Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği 01-01-1970 03:00 Gönül Ve Nefsin Farkı 01-01-1970 03:00 Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! 01-01-1970 03:00 Kendi kendine kasd etmek! 01-01-1970 03:00 Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan 01-01-1970 03:00 Eyüb'ün Tavukları 01-01-1970 03:00 Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! 01-01-1970 03:00 İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir 01-01-1970 03:00 Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü 01-01-1970 03:00 İyi İle Kötü Huyların Savaşı 01-01-1970 03:00 Bakış ve görüş 01-01-1970 03:00 Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! 01-01-1970 03:00 Adı Hasan huyu da hasendi! 01-01-1970 03:00 ''Gönül'' Belediyeciliği 01-01-1970 03:00 Aslın neyse seni çeken odur! 01-01-1970 03:00 Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur 01-01-1970 03:00 Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri 01-01-1970 03:00 Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ 01-01-1970 03:00 Emanete hıyanet etmek! 01-01-1970 03:00 Teamül Ve Temayül 01-01-1970 03:00 Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi 01-01-1970 03:00 Maksadı Ve Meramı Anlamak 01-01-1970 03:00 Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor 01-01-1970 03:00 Cins Oluş ve Cinsiyet 01-01-1970 03:00 İdeal bir belediye başkanı! 01-01-1970 03:00 Sabredenleri Müjdele! 01-01-1970 03:00 Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır 01-01-1970 03:00 Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır 01-01-1970 03:00 İnananların İmtihanı 01-01-1970 03:00 Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur 01-01-1970 03:00 Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu 01-01-1970 03:00 Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok 01-01-1970 03:00 Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar 01-01-1970 03:00 Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! 01-01-1970 03:00 Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster 01-01-1970 03:00 Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi 01-01-1970 03:00 İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! 01-01-1970 03:00 Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar 01-01-1970 03:00 Kalblerinde Maraz Olanlar 01-01-1970 03:00 İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır 01-01-1970 03:00 Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik 01-01-1970 03:00 Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir 01-01-1970 03:00 Hak ölümsüzdür! 01-01-1970 03:00 Zorlaştırmayın Kolaylaştırın 01-01-1970 03:00 İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! 01-01-1970 03:00 Yolun Yalancıları Ve Yabancıları 01-01-1970 03:00 İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! 01-01-1970 03:00 Neseb Bağını Yeniden Kurmak 01-01-1970 03:00 Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında 01-01-1970 03:00 Belediyelerin Kat Adaletsizliği 01-01-1970 03:00 Değişmekte Zorlanıyoruz 01-01-1970 03:00 İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri 01-01-1970 03:00 Davasının Ve Milletin Adamı Olmak 01-01-1970 03:00 Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı 01-01-1970 03:00 Hazımsızlık Çekenlere 01-01-1970 03:00 İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır 01-01-1970 03:00 Değişimin Zil Sesleri.. 01-01-1970 03:00 Uyarıyoruz! 01-01-1970 03:00 Yarının Molla Kasımları 01-01-1970 03:00 Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz 01-01-1970 03:00 Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler 01-01-1970 03:00 İdeal Belediye Başkanı 01-01-1970 03:00 Sırdan Surete 01-01-1970 03:00 Her Şey Dürüst Olmakla Başlar 01-01-1970 03:00 Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri 01-01-1970 03:00 Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! 01-01-1970 03:00 İstikamet Ve Handikap 01-01-1970 03:00 Milletin Zaferi 01-01-1970 03:00 Timsah Gözyaşları 01-01-1970 03:00 Sahte Kahramanlar 01-01-1970 03:00 Hayal Kırıklığı 01-01-1970 03:00 Kanadı Kırık Kuş 01-01-1970 03:00 El İnsaf Nuri Hocam! 01-01-1970 03:00 Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz 01-01-1970 03:00