DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 26-10-2020 07:39

Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1

İnsana verilen en büyük nimetlerden biride anlayış ve ayırdediş kabiliyetidir. Allah vergisi bu kuvveler külli akıldan doğarlar. Cüzi akıllara doğru istidatlerine göre dağılırlar. Bu kabiliyete sahib olan bir insan, nihayetinde doğru ve isabetli kararlar verir. Doğruyu yanlıştan, faydalıyı faydasızdan, çirkini güzelden, iyiyi kötüden tam anlamıyla ayırd eder. Ayırd ediş kabiliyeti kimde varsa büyüyü gerçekten ayırd eden kişidir. Bu hassaya imanda denir. Her anlamın şekille bir görünmez bağı vardır. İnsan bu şekillerdeki anlam bağınıancak bu kabiliyetle çözer.

Hakkı bilir haddi aşmaz. İnsana daha ileri terece temyiz ve görüş kabiliyeti kazandırır. Yani insan daha iyisini en iyisini yahut en iyi ve  doğrusunu bulana dek hiç durmaz. Ta ki ,  geldiği yahut oluştuğu pak ve latif nura varana dek bu anlayış gittikçe incelir. Geldiği veya oluştuğu hakiki sıfatlarına doğru seyr ederek seyahat eder. Kimi insanda az kiminde çok bu kabiliyetin gelişmesi büyümesi daha latif hale gelmesi umulur. Kılı kırk yaran, kırkın da her parçasını ele alan bu kabiliyetlerin imanın yakine gelmesi ve ilme katkısı çoktur.

Kimde anlayış ve ayırdediş kabiliyeti yoksa, o kaybeder zarar eder. Kimde varsa kazanır. Aslında her insanda bu kabiliyet vardır. O yüzden her insanın bu kabiliyetleri geliştirmesi istenir. Ancak çoğu insan bu anlayışı hak ile batılı ayırdetmek ten ziyade kendi nefsi menfaatleri ve çıkarlarına uygun tarafta zayi eder. Yani ruhunun gönlünün tarafına kullanacağı yerde nefsinin tarafında kullanır. Bu da çocuğun bulduğu değerli bir incinin kıymetini bilmemesine benzer. Gider onu bir ekmek fiyatına midesi için ucuza bir kalpazana satar. Elinde altınları olan insanın bunları nerede ve nasıl ne amaçla kullanacağı harcayacağını bilmemesine benzer. Nihayetinde o böyle durdukça yaman bir hırsızın ona dost olması kaçınılmaz olur. Bir gaflet anında onu aldatır ve dolandırır. Sermayesi yiter.

Ayırdediş ve anlayış kabiliyeti çocuk anlayıştan başlar ergenliğe erene kadar gelişir. Artık ergenlik çağına gelince insan oyunu bıraktırır. Çocukça düşünmeyi ve anlamayı terk eder soğur. Dört mevsim hayatın işlerin tekrarına aldanmayanlar ile aldananlar arasındaki o ince cizgi yani anlayış ve ayırdediş farkı burada başlar. İrtifa kat eder terakki eder. Yahut aksine terakki eder. İnsan aklının yetmediğini anladığı yerde kendinden daha akıllı insanı arar. Kendi aklından daha değerli aklı arayan kişi akıllı adamdır.

Güç ileri atmaktır gitmektir. Anlayış ve ayırd edişte daha da ileri gitmek insanı melekelerden  alır melekliğe kadar götürür. Ayırd ediş ve anlayış özetle iman etmek demektir. Küfürse ayırd edemeyişten kaynaklanır. Adem atamızdan günümüze insanlık işte bu kabiliyetlerin azlığı ve çokluğu sebebiyle bir savaş içinde ola gelmiştir. Gaflet yaman bir bağdır zıddı olan uyanıklık hali ise  varlığın ayakta durması ve olması için bu iki kahya ya bağlıdır. İşte bu uyanıkta, ayırediş ve anlayıştır.

Anlayış ve ayırd edişin bedenle ilgisi yoktur akılla ilgisi vardır. Bu kabliyete sahib aklın, yaşının ve bedenin önemi yoktur. İster çocuk olsun ister genç ,ister ihtiyar, bu kabiliyet kimde varsa o daha uyanık ve akıllıdır. Kimde az veya yoksa, çocuk ve cahil odur. Yani insan inatçı ve anlayışsız olur. Akabinde bu inatçılığı ve anlayışsızlığı onu tağut ve gülyabanilerin yemi yapar.

Bu anlayış ve ayırd ediş kuvvelerine sahib her insan akıl ihtiyarına sahibtir. Bu uyanıklık hale gelen insan tüm hayatın safhalarını tekrarla ciddi ciddi gözden geçirir. Kendine soru sorar yeni cevablar bulur. Hayatın içindeki gizli pusuları görür tuzakları etkisiz hale getirir. Sihri ve büyüleri görür düğümlerini yavaş yavaş çözer. Hakikati hayalden,  sihri gerçekten, Hakkı batıldan, yalanı doğrudan, iyiyi kötüden ,mümini kafirden  sarsılmaz şekilde ayırır. Hâsılı ayırdediş, anlayış pek büyük bir nîmettir.

Ayırd ediş ve anlayışın madeni Külli akıldır. Bu mukaddes hassayı hak külli akla vermiş varlıklara bu kaynaktan dağılmıştır.İlk akıl olan yani külli akılın sahibi peygamber efendimiz dir .Bu külli aklın sözleri cevheri aslında nurdur. Bu nur ancak onun bedeninde ve sözlerindedir. Ondan da   kelime ve varlık şekline bürünür ve aleme görünür. İnanan inanmayan herkese yüce edebi bir uslub ve ahlakla sunulur .

Yüce Allah insanlara anlayış ve ayırd ediş kabiliyetini kullanmaları arttırmaları için yüz binlerce peygamber göndermiş vasıta kılmıştır. Yeryüzündeki en büyük ayırd ediş ve anlayış sahibleri ilk önce peygamberlerdir onların içinde dahi dereceler mevcuttur. Ziyadesi ,   sadıklar ve erenler yani Hakkın dostlarının anlayışı ve ayırd edişleri gelir. Sonrasında yüksek de alçak derecelere kadar dağılır iner.

Bu yüce ve yüksek hüviyetler ; anlayış ve ayır ediş kabiliyetinin ustaları yani en ehil kişileridir. Sözleri halen daha insanlığa işik tutmaya umud vermeye devam etmektedir. Onlardan istifade etmek her inana farzdır. Bu sözleri karatmaya çalışanlar ise kördür. Anlayış ve ayırd ediş kabiliyetinden yoksun insanlar karanlıktaki yarasa misali gibidir. Hayatı anlayışı o karanlık yer zan ederler. Karanlıkta, karanlıkla savaşır dururlar. Akıl insanı daha güzel bir akla götürürse güzeldir. Ayırd ediş ve anlayış  insanı küllü akla ulaştırırsa güzeldir. Anlayış ve ayırd ediş sanıları insanda ne kadar daha temiz olursa o kadar ileri geçirir; ama ne kadar noksanı varsa o kadarda geri safa konurlar..

İnsanda ki Hak vergisi ilahi ayırd ediş ve anlayış hassası, manevi ve maddi alemde, latif olsun kesif olsun bulunduğu her kalıb içinde kendi aralarında dahi dereceleri ve safları mevcuttur. Buda maddi ve manevi kalıbların karakterini yani ahlak derecelerini oluşturur. Özetle taraflarını meydana çıkarır. Yani taraflarınulvilik ve suflilik itibari ile bu sebeble doğar.

Yani ayırd ediş ve anlayışlar burada farklara bölünür. Bu farklardan bakışlara yansır, bakışlardan da görüşler ve fikirler kelimelerle ortaya çıkar. İlim ve bilgi buradan doğar cemiyetini yahut cemaatini kurar. Kimi bilgi insanı yorar kimi yormaz. Kimi faydadır kimi zarar . İçinde ki ışığa göre yön bulur. Ya zahmettir yada rahmet içinde bablara bürünür. Bu fikir ve görüşler,  faydalı faydasız yahut iyi kötü şekil ve kelimeler içinde ulvi ve sufli canlarını yani manalarını saklarlar. Alıcısını yani taliblisini beklerler.

Bu anlayışa bir örnek verecek olursak ilahi akıl ve anlayış dan doğan kişi yine onun verdiği ayırd ediş ve anlayış sayesinde onu tanır ve bulur.

Hz pir kuzu, nasıl olur da sütünü emdiği koyunu tanımaz? Akıldan, anlayıştan doğmuştur o’’ sözüyle bunu misallendirir. Cinslerin akılda  nasıl anlayış ve ayırd ediş birliği var ise bedenlerde de bu çeşit anlayış ve ayır ediş birliği vardır. Bir birlerini çeker tanırlar ünsiyet ve ülfet yahut set kurarlar.

Ayırd ediş ve anlayış kuvvesine sahib insan , acı ve tatlı iki denizin bir birine karışmaması gibi anlamları da birbirine karıştırmaz. Münafıkça fikirler üretmez. Fitne ve fesad yapmaz. Yalandan uzaktır. Bu sınıflar insan güzel ve gerçek sanıların sahibidir. Zan sahibi değildir. Zan başka ‘’Sanı’’ başkadır. Sanı, doğruya yakın sanı, doğruya daha da yakın sanı; böylece gider işte. Sanı, ne kadar arık olursa inanca o kadar yakındır, yalandan yalanlamadan  da o kadar uzak. Çünkü güzel ve gerçek  sanı  inanç haline geldi mi, sanı kalmaz inanç olur İman olur. Sanıların en son durağı inançtır. Allah bizleri doğru sanı ve ayırd ediş sahibi kılsın.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA