DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 02-02-2023 11:34

Nacizane Tefekkürhane

Elin üstünde nasıl bir el varsa, her kuvvetin üstünde bir kuvvet her hünerin üstünde de bir hüner mutlaka vardır. Örnekleri çoktur.

Bir bir saymaya misal getirmeye zamanda yoktur gerekte.

Kısaca biz verilmek istenen maksada bakalım. Her anlayışın üstünde bir anlayış olduğu gibi her aklın üstünde başka bir akıl, nefsin üstünde bir nefs, kalbin üstünde bir kalb, canın üstünde bir can ve gönlün üstünde bir gönül mutlaka vardır.

 

İnsan maddi unsurlardan yaratıldığı  gibi manevi unsurlardan mütevellit bir varlıktır. Varlık yani Alem; dünya ve ahiret gibi zıd iki özellikle yaratılmıştır. Her insan bu iki özelliği barındırır. Alem nasılsa insanın mevcudiyeti de böyledir. Büyüklerin Adem alemin özüdür sözü bu manadadır... Bu kabiliyet ve istidat her insanda mevcuttur. Ancak insanın bunu keşf etmesi talebine merakına ve gayretine bağlıdır. Diğeri ise hak vergisidir.

 

Bu üstünlükler nihayet ferşten arşa kadar hicablar içindedir. İdrak ehli, eksik cüzi anlayışıtan olgun külli anlayışa dek varlık dairesini anlamaya çalışır. En nihaye bunlarında üstünde ,hepsinden ve her şeyden üstün herşeyden münezzeh olan Hak cc vardır. '' O'' keyfiyetsiz bir hüviyettir.

 

Böylece insan arşa kadar hepsinin ve herşeyin üstünde ve üzerinde bir görüş ve görünüş olduğunu kuvvet ve kudret olduğunu ve göründüğünü anlar. Arştan ferşe (nüzul i) olduğu gibi ferşden Arşa (uruç) değin bu üstünlükler derecelenmiş hazretler halindedir. Alimler buna Tenezzül mertebeleri olarak ifade eder.

 

Özetle her nefsin aklın kalbin ruhun ve gönlünün üstünde külli nefs ,akıl, kalb, ruh ve gönül vardır.. Bu kavramların  açıklamaları kitaplarda ayrıca mevcuttur. Merak edenler bu kavramların tarifleri ne bakabilir. İşte insan-ı Kamil işte bunun cem haline denir. Buraya vasıl olan her nefs, akıl, ruh ve gönül mukaddesleşir tevhidleşir. Oraya aid olan nefse ,akla, ruha ve gönle hakiki mümin denir. Hakiki gaye insan-i canın ulvi olan o aidiyete kavuşmasıdır insandan bu istenir. Müminlerin aslı ondan gelmiştir. ''İnna lillahi ve inna ileyhi raciuun'' Ayeti bunu izhardır.

 

Varlıkdaki en olgun nefs akıl kalb ve gönül insanı kamilin aklı kalbi ve gönlüdür. Oradan varlığa ayanı sabitesine derrcesine göre dağilır durur .. İnsanı kamilin gönlü Hakkın gönlünün gölgesinin (Nur-i muhammedinin ) gölgesidir. Bu dünyada gölgenin gölgesi kolay kolay gösterilemez ancak kusurlu misalle ; zahiri bir misal verilecek olursa '' Bulutsuz bir gecede görünmeyen güneş ışıklarının aya vurması ayın parlayan yönünün dünyaya aksetmesi gibi anlayışlara misalle sunulur.

 

Anne karnından çocukluğa ,ondanda yetişkinliğe ve ihtiyarlığa kadar her safhada anlayışlar olduğu gibi yeryüzü ve göklerinden yüksek göklere değin üstüne üstün başlar bakışlar anlayışlar görüşler var. İnsanın kendi anlayışı görüşüyle övünmesi emin olması kadar ahmaklık yoktur. Eminlik ancak vahy ile desteklenen elçilere mahsustur. Elçileri vasıtası ile gelen Kur’an bize bu üstüne üstün bir bakış ve görüştür. Bizden O ileri görüşe ulaşmamızı ister..En doğru bakışın ve görüşün olduğu yönsüz yer din makamıdır. Peygamberler o din makamından insanlara vazife ile gönderilmiştir.

O görüşe o bakışa erenlere ve dayananlara ise yepyeni sonsuz dirilik ve can verilir.

 

Varlığın dayandığı bir baş vardır .Ta ki ilk başa varıncaya dek bu can (ruh) anlayışla bilgiyle imanla ihlasla durmaz süreta yükselir.. Her mertebede anlayışlar ve görüşler mertebesine göre değişir gelişir yücelir vahdete ulaşır.. Aklın bu yeryüzünde başını toprağa dönmesi yeter bulması bağlanması dağilması parçalanması kadar daha beter bir afet yoktur. Halbuki varlığın ilk başı yani bir ana kaynağı vardır. Ama bu baş o başa benzemez bu bir misaldir misli değil.

 

Şekle bürünmüş beden elbisesi giymiş canlı cansız herşey hep o varlıkdaki bir külli başdan aks eder. Fakat bu külli başda keyfiyetsiz başka bir ilk başa yani Vahdaniyete dayanır. O ise yüce sıfatlar madenidir. Vahdaniyet varlığın her şeyin başıdır. Vahdaniyet Asıldır eserlere benzemez. .Allah cc ın isim ve sıfatlarının insan ve varlıkda görünen yansıyan izafi isim ve sıfatlar burada birbirinden keyfiyetsiz ayrılır yani gölge mesabesinde kalır. Herşey ondan ve o manadan zuhur eder ve yok olur.. Yaratılmış herşeyin yani alemin bir başı ve sonu vardır. Ancak alemlerin rabbi olan Allahın başı ve sonu yoktur. O Bakidir. O evveldir ve ahirdir.

 

Herkes ve herşey yine vahdet yani abı hayat denizinden yeryüzüne takdir edilen miktarca gelir akseder yine onun denizine isteyerekte istemeyerekte olsa geriye aslına döner.. aksler yıldırımdan dahada hızlı aslına döner. Ama bu yldırımın ışığı sana ve bana mevsimler içinde bir ömür gibi gelir. An içinde zaman kesilir. Bizde gafletle yatıp uyuruz..

 

Varlık, tek olan sonsuz ehadiyetden vahidiyete (külli tecelliyata) dönüşür ondan (cüzi ferdiyyete yani cüzi tecelliyatlara) damlalara dağılır. .Nihayet sonunda damlalar geldiği vahdet denizine geri dönerler. Yüce emir la mekan aleminden varlık mertebelerinden geçer mekan alemine tenezzül eder. Bu devran aklın alamayacağı hayranlık ve istiğrak derecesinde olan hızlı bir devir yani devrandır. ''O her an başka bir şe'n dedir'' hükmü bunun delilidir. Buda şenler yani suunat bilgisiyle ilgilidir.( Ayrıca Şe'n ve şuunat bilgisi için kitablara bakılabilir. )

 

Müminden maksad henüz dünyada iken o külle ulaşan ilahi devranı anlayan gören kişiye denir..Devran her anda kıyamettin kopma hali gibidir. Anda yaşanır. Mümin kişi işlerin aslı olan ana kaynağı hakikatteki aklın ve gönlün devranını birliğini bilen bulan ona inanan kişi demektir... Mümin devranın sahibine inanır Onu birleyen ''LA İLAHE İLLALLAH'' diyen kişidir.

 

Küll-i Adem (İnsan-ı kamilde) olduğu gibi tam aksi henüz gelişmemiş Cüz-i insanda da sır işleyiş böyledir. Gönül isterse insana ilham ederse nefsde ve akılda oluş başlar. Eğer İstemezse el ayak ve akıl bir yönde hareket etmez çalışmaz.. Gönül isterse o zaman akıl ve nefs hemen devreye girer fikir üretmeye düşünmeye başlar. Nasıl olacağı nefsin ve aklın kararlarına bağlıdır. Doğru yahut yanlış kararlarla insana yön verir ..Derken fikirler düşünceler insandan fiillere yani devre yani devrana dönüşür.

 

Hakiki Adem olan kişi devranı anlar tanır.. Sır işleyişi ve oluşu anlayan akıl o zaman arif olur. Arif olan ihtiyarı bırakır edebe riayet eder bu manada susar.. İlahi irade ile gelişen ve oluşan hadiselere karışmaz karıştırmaz ibret alır irade buyurmaz seyr eder. Binlerce gaflet ehlinin bakışı işleyişe vakıf olan arifin bakışına varamaz. İşlerin gidişatını bilenler sır vermez. Bir önceki oluşu bir sonraki yeni oluş yeniler, her geçen oluş ise fanidir...ama yinede adem atamız gibi geçmiş oluşlardaki her hata ve günahlarımıza suçu kendimizde görerek inad etmeden itiraf ederek candan gönülden tövbe ederek sürekli Rabbimizden mağfiret yani bağişlanma dileriz.. Bu yüzden Allah anlayışımızı imanımızı inancımızı ziyadeleştirsin isteriz..

 

Adem ve oğulları şeytanın aksine geçmişindeki her oluşa kendinde kusur ve noksan bulan, estağfirillah zikrini sürekli dilinden kalbinden düşürmeyen, gelen her yeni (kevne ) oluşa razı olan hamd eden bilgili inanmış bir varlığın adıdır. Adem, halka yani mahluka göre en bilgili olduğu gibi Hakka nispetlede çok noksandır. Bu yüzden hakkıyla kulluk edemediğinin şuurunda her an hakka karşı aciz ve mahcub durumdadır. O yeryüzüne istiğfar ve hamdi dilinden zikrinden bırakmaz..

 

Adem-i mana, yeryüzüne tevhid ve tenzih için sürekli istiğfar ve hamd için gelmiş yeryüzünde tevazuyla yürüyen varlığa denir. Bu hakikatten gafil olan kişi adem değildir. Kişi günahkar olsa bile hakdan gafil olmaya bilir.. Fakat gafil olan günah işlemese bile Hakdan gafil olabilir. Hakikatten gafil olmayan kişi hüviyet bulmaya başlamış ademliğe doğmuş demektir..

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA