DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 18-10-2021 11:21

Labirentteki Peyniri Bulmak

Beş duyumuz içten ve dıştan gelen uyarıları alan bir güçtür. Her canlı dünya hayatında bu duyularla tecrübe edereK bir hayat yaşar. Ancak hayvandaki bu duyular bir yere kadardır. Hayvanda bu duyulardan başka ileri seviye algılama yetisi yoktur. Hayvani anlayış geçim derdinden başka bir maksadı olmayan bir anlayış ve yaşayıştır. Bu anlayış bundan daha fazla ileriye gitmez. Hayvandan zati bu beklenmez. Hayvani anlayış, insandaki akl ediş ,anlayış, hatırda tutuş (hıfs), hayal ediş (tefekkür) vb özellikler ile kıyaslanamaz. Yeni doğan bebek, aklı ermeyen insanda böyledir.

Fakat beş duyudan başka bir yeti olan akıl devreye girince işlerin işleyişi ve seyri değişir. İnsanın gerçekten de hayvandan ayrıldığı yer burasıdır. Anlayışı hayvan anlayışın ötesine geçemeyen insan, ister yaşlı olsun ister genç, çocuk aklına sahibtir yahutta hayvan aklına sahib deyin fark etmez. O gelişmemiş bir akıldır. Olduğu yerde sayan hadiselerden hiç ders ve ibret almayan akla akıl denmez şehvet denir. Akıl baştadır yaşta değil sözü bize bu hakikati remz ve ima eder...

Hz pir Mevlana Mesnevide aklı ve anlayışı istekli alıcı ve dinleyicisine kolay anlaşılması için bir şehir metaforu ile çok güzel tasvir eder. “Öküz, Bağdat’ a geliverir… Bir ucundan öbür ucuna kadar şehri dolaşır. Bütün o yaşayıştan, o güzelliklerden, o lezzetlerden, ancak ve ancak sokaklardaki karpuz kabuğunu görür! Öküzün yâhut eşeğin seyrine lâyık olan şey, sokaklara atılan samanlarla yollarda biten otlardır!” (Mesnevi IV/192).  

Hz pir Mevlana insanla hayvanın ayrıldığı noktayı herkesin rahatlıkla anlayacağı şekilde şöyle izah eder ;  Oğul ''İnsanda öküzün, eşeğin anlayışından ve canından başka bir akıl, can ve anlayış vardır. O deme erişen, o makamda Allah velisi olan kişide de ; insandaki candan, akıldan başka ve ayrı bir can ve akıl vardır. '' Buyurur.. Beş duyunun ötesinde olan akıl ve can mertebeleri buradan sonra başlar. Nihayet insani can ve akıl, akdes akla ve cana, ondan Mukaddes akl ve cana ulaşana dek sürekli yücelir. 

İşte insana verilen bu''CAN ve AKIL'' dan, istadınca, doğru daha doğru, kamil dahada kamil bir anlayış görüş doğar. Hayvani can ve akıldan daha ileri seviye gelişen bir anlayış doğmaz zira bu özellik ona verilememiştir onun bakışı yere doğrudur.. Pirin bu sözü çok önemli bir yol ayrımıdır. Yücelere meyilli can ve akıl, aşağılara yani karbuz kabuğu ve ota meyilli can ve akla benzemez. Sürekli geçim derdi kemendi ile meşgul olmaz.

Bu hususa çok dikkat etmek gerekiyor. Burada beş duyudan çıkılır başka çeşit bir duyu ve anlayışa gelinir. Yani ten bakışının gıdası kesilir başka çeşit bir can ve akıl gıdasına geçilir. Hayvandaki can tabiatın dört unsurlarıyla gelişip yerde hayat yaşarken. İnsandaki can ve akıl, küllü olgunluk olan bilgi denizinden gıdalanır sürekli bilgi, anlayışla, görüşle doğan, doyan, gelişen, büyüyen, değişen aynı yerde kalmayan can ve akıl olur. Gözünü sonsuz olgunluk deryasına (göğüne) diker ondan beslenir.. 

Bu can ve akıl tanede kalmaz yetinmez sonsuz ambarı arar bulur, cüzde karar kılmaz bütüne yani külle odaklanır. İsimlerin, şekillerin,kalıbların, fiillerin çokluğu ve kalıbından çıkar sıfatlara ve semaya oradan müsemmaya ulaşır, kesretten vahdete erişir. 

İnsan bu can ve aklın sürekliliği için gayret göstermelidir. Aslı vatanı olan ilahi kudsi cevhere ulaşması istenir. Yoksa insan, eşeğin hayvanın aklı ve anlayışında ve  yaşayışında kalırsa daha ileri gidemez. Bu halde kalan insan yaşasa bile ölü ve cansız sayılır.

İnsanın, hayvan duyu ve dürtüleriyle algılayan yaşayan can ve aklı bir an önce terk etmesi istenir. Kısaca insanın cahil ve çocuk aklından çıkması tez kurtulması gerekir. Gerçek ayrd ediş anlayış görüş bundan sonra başlar. Bu yer akıllı ile ahmağın ayrıldığı sahadır. Bu saha kör ile göreni, sarhoş ile ayınığı, sihirle gerçeği ayırır ortaya koyar. Safı tortudan eler, kesifi latifin üzerinden soyar , şeytanı melekten ayırır göze gösterir. Kendi aslını bulur.

Bu saha, yalanla doğruyu, hak ile batılı, müminle münafığı ,cennet ile cehennemi, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru gibi görünen  yalanla, yalan gibi gösterilen doğrunun ayırıldığı yerdir. Buyer karanlığın içinden doğan bir aydınlıktır. Yani hakkın insana verdiği  ilahi aydın bir göz ilahi bir ışık yani nurdur..

Alimler bu işığı aklın nuru olarak ifade eder. Bu işığa nurun doğusu ve doğuşu da denir. Bu hal, nur doğusundan övülen aklın doğması halidir. O nur gelişip yüceldikce insanın gözüne çoğu şey gizli kalmaz. Hak dilerse hiç bir şey gizli kalmaz..İşte övülen bu akla ve onun gözüne Cenab-ı Hak ''Mazagal basar'' göz demiştir.

En erken kim anlayabilir yahut kim kavrayabilir tam gerçeği. Ancak Labirentteki peyniri mazagal basar göze sahib bir akıl görür. bulur. Ancak İnsan-i canda birlik vardır. İnsana verilen can ve akıl dan maksad bir bakıp birden görmektir. Bu insani can ve akıldan, pak Kudsi akla ondan Mukaddes olan yüceliklere varır. Hakkın bakışından insana verdiği bir bakıştır.

Bilgi ve anlayışla, dolan, doyan, gelişen büyüyen, can ve akıl kabına sığmaz, yavaşça idrak gözünün önündeki kirpikleri kalkar göz kapaklarını açar doğar. Zannı yahut irfanı derecesi hakikati aşkla ve heyecanla müşahede eder.  Beş duyunun ötesinde başka bir çeşit  görüş, tadış ,işitiş, dokunuş ve koku alış doğar..Hz Mevlana mazagal basar görüşün yüceliğini övgüyle şöyle tarif eder.. 

'O öyle engin bir gözdür ki; iki âlem bile ona bir kıl kadar görünmektedir. Gözüne binlerce gökyüzü görünse kaynağın denizin yanında kayboluşu gibi kaybolur! O göz, bu duygu âlemine ait şeylerden geçti mi gayb âlemini görür de bu kabiliyet yüzünden öpülür durur!''

Bu göz bazan kaf dağının tepesinde yaşayan zümrüdü anka yahut Süleyman peygamberin hüdhüdüne de benzetilerek resm ve remz edilir. Bu kuşu , bedenin beş duyularını aşmayan kimse edinemez. Dünyada aransa bulunmaz.. Bu ancak insani canın ve aklın zahmeti emeği samimiyeti karşılığında insana verilen yüce mukaddes bir gözdür. O gözün anlayış ve bakışıdır. Hayvani cana değil insana verilen bir ödüldür. Bu göz akil, arif, basir ve irfan sahibleri  yani insanı kamilin gözüdür. Bu isim ve sıfatlar Hakkın gizli yüz örtüleridir.

İnsandaki bu cüzi göz, akıl ve can tohumundan sürekli olan küllü göze akla ve cana erişmesi onda yok olması istenir. Ancak külle nispetle insan ;  eşeklikte kaldıkca, cüzi gözü kör sayılır. Yani Akıl gözü, kalb gözü ,can gözü ve gönül gözünün körlüğü bu çeşit körlüktür.

İnsandaki can ve akıl deveranın ardındaki tek kudreti görür iradesiz ona teslim olur bire katılır derviş olur. Aynı olduğu, gözde ve özde  hakikate karar kılar. Yağmur düşer damla göl olur eğer onda karar kılmaz akar ırmağa ondan denize varırsa  denizde kaybolur. Yahud gayb olur de sen ona.. ..

İnsandaki ilahi donanım; Yani Allah ülkesi olan bu şehirde vehimden kurtulmak, tanımak bilmek ve görmek ,bütünü bir görmek içindir. Bu şehir sadece karpuz kabuğu ve ot için değildir. Sürekli geçim derdinde olma ahmaklığından kurtulup insanın başını toprağa değil göğe kaldırması istenir. Kayıt ve endişelerden arınıp kurtulup olgunluğun mülkünde emin olmak mutlak huzurda olmak içindir. Bu gerçekleştimi gelinen yer eminlik yurdudur. Orası tam huzurdur. Tam huzurdan ayrıldık nihayet yine düşe kalka huzura vardık. Ruh mutlak huzurdur. Zati meselede budur.

Labirente atılan iki farenin hikayesi gerçeği anlamak isteyen insana güzel mesajlar verir. Maksad labirentte saklı peynirin bulmaktır. İlk fare içeri girer girmez  aceleyle peyniri labirentin  tünellerinde aramaya koyulur. Sonunda yorgun perişan kalır ancak mümkün değil peyniri bulamaz..

İkinci ı fare ise, acele etmez  derin derin düşünür akabinde peynir aramayı bırakır oturur duvara yaslanır.. Diğer yorgun fare bakar ki, arkadaşı kenarda oturmuş peyniri yemeye koyulmuş..Arkadaşını yanına çağırır . boşuna yorulma peynir bu labirentin ta kendisidir  der''.!'

Hz Mevlana ; hayvani akıl ile insani aklı : Can kırıldı da, çok güzel, latîf  can ortaya çıktı. Bu cihan yok oldu da, başka bir cihan kendini gösterdi. Maddî cihan yok olunca, mana cihanı belirir.

“O (Allah), bir gizli yerde (ruhta) duyulur; ama bu evin duyguları (bedensel duyular) ile duyulmaz. Allah’ın anlaşılacağı, duyulacağı duygu, bu dünyanın duygusu değildir; o duygu, başka bir duygudur.

Hayvan duygusu, o suretleri (ilâhî tecellileri) görseydi, öküzle eşek de vaktin Bâyezîd’i olurdu.” (VI/175).

Hz Mevlana insanın çok gayret ederek bu anlayışa gelmesini ister. Bu anlamlı sözlerle akıllara sunar.. 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA