DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 30-06-2021 10:31

Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak

Yunus Emre ve Niyazi Mısrı Hazretlerinin hayatı ve eserleri ile tanınan Mustafa Tatcı hocamız son kırk yıllık çalışmaları hayatı gerek şahsiyeti ile verdiği mücadele takdire şayandır. Asrımıza ve insanımıza anadolunun bağrından çıkıp gelen Allah vergisi bir alperen gibidir. Hocamız Hz Harakani den Ahmet yeseviye, Mevlana, Arabi, Yunus Emre, Abdulkerim Ceyli ve Niyazi mısrı hz lerinden günümüze  kadar gelen zatların özet dili ve anlatımıdır. Ecdadın tozlu raflar arasında kaybolan anlayışı irfanı ve inancının günümüz insanına öz Türkçe ile herkesin kolayca yeniden anlayacağı dil ve mana haline getiren kuşağımıza aktaran ve antaran derin bir bilgiye sahib.

 

Son bir sene içinde tesadüfen tanıma ve dinleme fırsatı bulduğum Mustafa Tatcı hocamızı birçok sanal sohbetlerinde bulundum. Hayretler içinde kaldım. Hocamızı tanıdıkça beni ısrarla kendine çeken görünmez bir his yakamı bırakmadı hala daha bırakmıyor. Acizane mutlaka tanınması bilgisinden istifade edilmesi eserlerinin okunması gerekiyor diye düşünüyorum.. Özellikle bir Samsunlu olarak hocamızı büyükşehir belediye başkanlığı tarafından samsuna  daved edilmesi konferans talebimi iletiyorum..

 

Mustafa Tatcı hocamız  tanınması ve bilinmesi anlaşılması birikimlerinden istifa edilmesi gereken gizli bir hazine gibi. Ortada ancak gözler onu henüz görmüyor. Müthiş birikimi ile engin bir bakış ve görüşe  sahib olan hocamızı mutlaka ve mutlaka genc kuşağa, fikirlerini ,eserlerini uslubunu ve mesajını iletmek tanıtmak gerekiyor.

 

Akademik çevrede tatmin edici derecede bilinmesine ve tanınmasına rağmen  kamu oyunda halk tarafından yeterince  bilinmiyor. Halkın içinde ve bir halk insanı..

 

Sohbetleri düşünceleri ve fikirleri,' izah ustalığı, kıyas keskinliği arifane kısa ve öz anlatımı iki eliniz kanda dahi olsa sizi bıktırmadan dinlettiriyor. Seviyorsunuz kızsanız bile hocamızı, kendini sevdiren  kendine has üslubu var. Gerçekten de tanıdıkça insanı kendine çeken ve getiren tevazu sahibi bir gönül insanı..

 

Son dönem yetişmiş onun gibi değerli hüviyelerin gerçekten ülkemizin her yöresinde yasayan insanımızın tanıması gerekiyor. Rahatsızlığına rağmen yorulmadan bıkmadan yoğun bir tempo ile çalışmalarına  hala devam ediyor.

 

Yunus emre hakkında yaptığı son çalışmaları ve daha başka çalışmaları onu dünyada kabul gören bir otorite haline  getirmiş. Olgunlaşan son dönem eseri olan piyasaya yeni çıkan ''YUNUS EMRE DiVANI her evde olması ve kesinlikle okunması gereken  tasavvufi ve lugat bir şaheser.

 

Ülkemizin her ilinde valiliklerce, kütüphane, okul ve üniversitelerde eserlerine kesinlikle yer verilmesi gerekiyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından halka açık konferanslar düzenleyerek davet edilmesi çok ama çok önemli. Hocamız büyük bir boşluğu dolduruyor ..

 

Özellikle genç kuşağa ithafen yazdığı ve H yayınları tarafından yayınlanan ''Her Genç Bir Yûnus''  adlı eserinin okunması için dağıtımının mutlaka sağlanması için gönüllü hayırseverler bulunmalı diye düşünüyorum.    ,   

 

İsa çolaker hocamızında ifade ettiği gibi, Mustafa Hocamız son dönem Abdulbaki Gölpınarlı,Rıza Tevfik, Fuat Köprülü,  Necib Fazıl, Mustafa Necati Bursalı , İsmet Özel , Sezai Karakoç , Cevdet Kudret , Cahit Öztelli , Ahmet Kabaklı, Nezihe Araz gibi kuşaktan sonra yetişen son halkalarından biri.  İrfani ve halveti bir anadolu meşreb.

.

Hocamızın çalışmaları Türkiye'de ilk ve son dönem Anadolu da yaşamış müslüman türk tarihinin unutulmuş tanınmamış yahutta kaybolan bir çok arif ve erenlerin ismini kapsıyor.  Hocamızın çalışmaları gerçekten de cemaat ve mezhep çatışmasına sebebiyet vermeyen hatta bilakis irfanı bakışı arttıran birleştirici ve  uzlaştırıcı islamı bir bakış açısı sunuyor.

 

Üniversitelerde okumakla evliya olunmaz diyen hocamız yök'ten değil yoktan evliya olur sözleri kendini aydın gören imtiyazlı sınıf ve anlayışa vurulan bir mühür gibi ..Daha nice sözleriyle eleştirel bakış açısı ile anlayışları silkeliyor yeniliyor. Taklitten tahkike kadar olan süreci öz olarak olgun anlayışlara sunuyor. Dervişlik demir gibiyken hamur gibi olan.. Hamur gibiyken demir gibi olan kişidir.Sözleriyle ifade ediyor.

 

Ayrıca hocamız ülkücülük hakkında yaptığı izah önemli. Ülkücülüğün bir adım ötesi Tapduk kapısında Yunus olmaktır sözü manidardır . Kudüs'ün kapısında Selahaddin olmaktır.Gönülde Kızılelma, Viyana kapısında Sarı Saltuk olmaktır. Laboratuvar kapısında mikrobu tanımlayan Akşemseddin aşıyı bulan kişi  olmaktır. Ülkücülük, insan-ı kamil olmaktır sözleriyle ifade eder. ..

 

Hocamız Türk dili iki devrede incelenmek durumundadır der. Yunus’tan önce ve Yûnus’ tan sonra. Türkçe’nin Yunus’tan önceki evresi halk dilidir. Sonrası Hakk’a aittir. Yunus emreyi Türkceyi halk dilinden Hak dili ve irfan dili haline gelmesine vesile olan biri olarak addeder.

 

Hocamızın her devletten bir yunus çıkarsa dilleri hak diline dönüşür ifadesi gerçekten de  irdelenmesi gereken önemli bir konudur..Her dilden konuşan odur. Ancak Yunus Türkçe söylemiş... ifadeleriyle inananlara aydınlatıcı bir çerağ sunar fark ediş verir. Öz anlatımıyla uyuyan insanı uyandırıyor. Hocamızın kendi anlatımıyla ;

 

Bir pazara geldik ki, ya ver yahut al onun

Bu pazarda gördüğün turşu onun bal onun

Bir varmış bir yokmuşla oyalanma, birde ol

Yokluğu var zannetme, her nefeste nûrda ol

Bir çerâğ yak gönlünde, kul ol, kül ol,hurda ol

Eşyâ sandığın odur, gayrısı muhal onun

Kendi mülküdür zirâ, mülk onun mahal onun

Hak'tır şey, içten içe, ona örtüdür esmâ

Birle bak, bir ile duy, aldanma renge, resme

Dedi, demiş, derlermiş, Mustafa kulak asma

Dudaklarda kelâm o, kudret onun, kâl onun

Birine mi soracak, meydân onun mâl onun

 

Yine hocamızın başka bir hayatıyla ilgili anlatımlarında hakikatin anlaşılması için yaptığı örnek vurgulamalar çokca mevcud : Bu mısralarda anladığımı sandığım kesin bir kelime vard kiı:  Aşk! Aşksız olunmazdı. Soluklandı. Sonra devam etti.

 

Kuş dilidir dilimiz her Süleyman anlamaz

Rumûzât-ı işaretle söyleriz akvâlimiz

 

Böyle derdi Yakup Efendi. Anlar gideriz, oğlum dedi. Yakupzâde’nin bilahire Aziz hazretlerinin mürşidi olduğunu anlayacak ve daha sonraları onun seyr ü sülûkundan nice sırlı menkıbeler dinleyecektim.

 

“Ah azizim, ah. Sen yaşasaydın da ben de sana bin yıl daha hizmet etseydim.”Dedidikten sonra yine soluklandı

 

ve “Kuş dili!  Mânâya uçanların dili” buyurdu. Hocamız uyanması için akıllara ve anlayışlara mesajını veriyor.

 

Sevgi dinine ,barış dinine düşman olan aslında kendine düşmandır ..Hakkı gerçek sevenlere cümle alem kardeş gelir..! Diyen Mustafa tatcı hocamız  eksikliği hissettiğimiz birçok konuda objektif kırıcı olmayan ,ehlibeyt  ve sünniliği bir gören bakışla meselelere bakıyor. Hocamıza gereken önemin verilmesi yerini bulması bihakkın iade edilmesi gerekiyor. Hocamız böyle iltifatları pek paye vermesede bizim üzerimize düşen görev bu..Kıymet bilinmesi ve sahib çıkılması gereken bir değer .Allah bizi hocamızdan istifade edenlerden kılsın.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA