DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 28-09-2020 08:53

Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl

İnsana verilen ilahi emanetlerden biride akıldır. Her canlının istidat ve kabiliyetine göre bir aklı vardır. Nitekim insana verilen aklın olgunlaşması ''Adem safiyullah'' mertebesine gelmesi umulur, hayvanlara verilen aklın terbiyesi ise ancak bir yere kadardır daha ileri gitmez.!

En iyi ve en doğruyu arayan temyiz kabiliyeti olan akla, akıllı akıl denir. Akılsız akıl hayvan aklına benzer. Yahut da hayvan aklıdır. Akılsız akıl aklını kullanamayan akıldır. Her akıl taşıyan insanda akıllıdır denmez. Her sedefte inci bulunmaz örneği bunun içindir. İnsanı hayvandan ayıran en önemli yer burasıdır. Çünkü insan, hayvanların düştüğü gibi aynı tuzağa tekrar tekrar düşmez yani yem olmaz. Aynı tuzağa ve hataya tekrar düşüyorsa , artık o akla insan aklı denmez, siz ona eşşek aklına sahib deyin ben hayvan aklına sahib tir diyeyim fark etmez..

 

İnsanların kendi aralarında da aklın dereceleri çeşit çeşittir. Hayvanların aklı da bunun gibidir. İnsan yahut hayvan olsun, kabilesi ve atasının tecrübesine, kültürüne, bilgisine göre oluşan akıl derecesi vardır. Örnekle insanlar içinde kiminin aklı maddeye kiminin aklı manaya çalışır. Kiminin meyli fenne, kiminin şiire yani duygulara.. Kimi kimyaya kimi simyaya meyillidir..

Kimi para kazanmakta mahir kimi kalpazanlık yapmakta. Kimi küfre..

Kimi imana istidatli ve meyillidir. Hayvanlarda ise yenen ve yenilen olmak üzere aralarında akıl dereceleri vardır. Her neyse, her kimse, ve her kiminleyse.. Herkes hünerin de zirve yani mükemmelleşmek ister.

 

Tüm akıl mertebelerinin toplandığı sonsuz ve sınırsız yere Aklı kül denir.

Aklı kül bir teşbihle sonsuz sınırsız ve şekilsiz bir deniz gibidir. İnsanlarda ki aklın, tevhid mertebesi olan Aklı külle kadar sayıya sığmaz muhtelif mertebeleri vardır. Ehli sünnet aklı özel ve genel olmak üzere aklı iki kısma ayırır :

 

1- Akl-ı maaş: Dünyaya dönük akıl. Menfaate dönük akıl .En düşük akıl. Avamın aklı. Bu akıl insani ve hayvani olarak ikiye ayrılır.

 

2- Akl-ı mead: Ahiret işlerine daha fazla çalışan ve dönük akıldır.. Gaybe dönük akıl. Hakkın varlık ile bağı vardır. Bu aklın Hakka bağına, Nuri muhammedi, İlk akıl, Küllü akıl da denir. İşte her şey bu akıldan gıda alır ziyalanır. Emirle onun nurundan varlığa sürete bürünür.

 

Aklı maaş, faydalı, faydasız ,iyi ve kötü  amaca göre karşılık bulur. Yeryüzündeki maaş akıl insanların ürettikleri fikir sanat yani hünerleriyle ilgilidir. Çoğu insan bu aklı tabiat ve insandan alır istifade eder. Avam insan aklının dayanağı dünya ilmidir. Akıl veren sınıfına aydın, bilim adamı denir. Ancak akıllı akıl öyle değildir, küllü akıldan istifade eder onunla emel eder. Aklı meade yani akıllı akla, Küllü aklın kainata dönük yüzü de denir. Küllü aklın varlığa ve zata dönük ait iki yönü vardır. Zata mahsus olan akl insan idrakinden uzaktır hadisle men edilmiş yasaklanmıştır. Hak ilk akıl olan Nuri Muhammedi ile yani külli akıl ile aleme zuhur etmiştir.

 

Aklın sufli ve ulvi mertebeleri kendi içinde dereceleri vardır. Kimi siccine alçalırken kimi de illiyyüne yücelir.  Bizim esas bahse konumuz olan akıllı akıl, yani akıl yani mead tır. Dünyada varlık peşine koşmayan ve tesirinde kalmayan akıl, akıllı akıldır. Her aklın kendinden daha  üstün ve olgun akla mutlaka ihtiyacı vardır. Ta ki sonsuz küllü akla ulaşana dek bu muhtaçlık devam eder. Cüzi (küçük) akıl gelişmez ise kendi aklına güvenir ve dayanır onu put edinir kendi bataklığında kalır.

 

Akıllı akıl ezel ile ebedi birleştiren bu hünere sahib tir. Akıllı akıl ''mazagalbasar'' bakışına mazhardır. Mazagal basar, baştan sonu görebilen bir öz ve gözdür. Küllü aklın bakışı ve görüşüdür. Mazagalbasar, küllü aklın feri dir. Basiret ve ferasete sahibi her mümin  kişinin bakışına da denir. Akıllı akla sahib olanlar, varlıkların görünüşüne aldanmayanlar  ziyadesiyse ardındaki suretsiz ve şekilsiz küllü nefse  göze ve bakışa erişenler dir.  Bu akıl insana ilahi nimet ve hibe verilen bir akıldır. Küllü akıl, teşbihle sonsuz sınırsız suretsiz ve şekilsiz bir düşünce denizi gibidir. Tüm akıllar oradan gelmiştir. La taayyün makamından yaratılan ilk akıl, Hakikati Muhammedi dir. Hakikati muhammedi zat tecellisine mazhar olduğundan ona küllü akıl da denir. Tüm akılların zirvesindedir. Akıllı akıllar işte bu ilk yani Küllü aklın ferlerinden mütevellittir.

 

Bu cihan ve varlık abıhayatın, Küllü aklının  bir düşüncesinden ibarettir. Ondan izafi olarak vücuda gelmiştir. Her cüz , küllün özelliklerini içinde taşır. Nihayetinde küllüne varır. Gördüğümüz  bu kainat, abı hayatın aks' lerin den ibarettir. Akıllı akıllar, abıhayatın sönmeyen ve bitmeyen  nurundan yani işığın dan gıdalanırlar. Cüzi akıl sahibi olanlar ise kaynaktan değil bu akslerden ilham alır yaşarlar. Aks ler cüzi akıllar için aldatıcı bir abı hayattır. Cüzi aklın kaynağı akslerdir. Akıllı aklın kaynağı ,abı hayatın Küllü aklıdır.

 

Akıllı akıl dünya hayatı ve onun güneşi ve ışığın dan işık almaz gıdalanmazlar. Çünkü asıl kaynak varken cüze yönelmezler. Dünya mülkü ,güneşi ve ışiğı onlara göre bir aldatmaca ve  ödünçtür. Tam aksine beslenirlerse dünya unsurlarına dönüşürler yani ölürler.

 

Yaratılan her şey abı hayattan gelir ve yine aslına geri döner. Bu ters aks şeklindeki varlık ve ibareler insana ibret içindir. Dünya güneş ve işığı dahi abı hayatın, aks ve gölgelerinden ibaredir. İnsan kainatın özet halidir. Kainatta ki tüm yansımaların benzeri insanda toplanmış dır. Ancak kendini  tanıyan bunu keşf eder.

 

Maksatlar içinde bir maksad gizli ve örtülüdür. Büyük alemin feleklerle örtülü ve dürülü olması gibi. dünyadan başlar arşa değin yücelir. Küçük alem olan insanda aynı bunun gibi feleklere benzeyen perdelerle örtülü ve dürülüdür. İnsan nefsi derecesinden başlar ruhun en yüce pak makamına ulaşır. İnsandaki felekler ve perdeler, kesif ve latif dereceler den ibarettir..

 

Kainatı ve felekleri  büyük bir ağaç gibi farz edersek ki öyledir, o ağaçtan maksad işte o meyvedir. Ancak meyvede yine bir kalıb dır. Buda yaman bir şaşırtmacadır. Maksad meyvede  yani gizli  lezzettedir.  Maddi ve manevi lezzetler, zahir oldukları isimlerin canı gibidir. Bize sunulan maddi ve manevi bu numune lezzetler varlıkta bine kadar olduğu Adem babamızdan insana ''allemelesma''sırrı ile bildirilmiştir.

 

Maddi alemde dahi lezzet ne avuca sığar ne teraziye konur nede tam tarifi yapılabilir. Manevi idrak yani akıllı aklın ,bedeni duyguların ötesindeki  derecesinde yaşadığı lezzetler ise ariflerin gıdasıdır. Bu Lezzet yaşanır ancak avam aklına anlatılamaz. Bu mümkün değildir ile mümkündür arasında dır. O lezzetler ilahi sıfatların varlıktaki itibari ve izafi numuneleridir. .

 

Akıllı akıl ağacın kökünden meyveye doğru bakar. Kimi akıllı akılda meyve den yani yukarıdan aşağıya doğru köke bakar. Üçüncüsü akıllı akılda meyvenin lezzetin den başlar daha ileriye ötelere yani yücelere ağar...! Bakışı ve görüşü bu seviye gelmemiş dünya ve onun güneşinden gıdalananlar eksik görüş bakış sahibidirler. Yani meseleler yüzeysel bakan ve  düşünenlerdir. Yani avare gezen aklın düşüncesinin ayakları bahçeyi ve ağacı bulamamış ,meyveyi görememiştir. Önüne çıkan engellere takılıp kalmıştır.

 

Eğreti varlık bir müddet insanın istifadesine sınama maksatlı sunulmuş sihirli bir tuzaktır. Eğreti dünya güneşi ve işığı, bedenler için nasıl can ve hayatsa. Abı hayatın nuru yani ışığı da, akıllı aklın gıda  kaynağıdır. Akıllı akılların  anlayışları ve bakışları abı hayatın nuruna dayanır. Onun bakışı ve görüşüne göre  görüş sahibi olur hareket ederler. Akıllı akıllar dünya güneşinin bakışına dayanmaz. Ona göre hareket etmezler.

 

Rasyonel aklın dışında daha yüksek akıllı aklın anlayabileceği yüksek bilinçler ve anlayışlar vardır. Akıllı akıllar , mukaddes pak akla ulaşıncaya kadar  abı hayata kavuşuncaya kadar mertebelerden süzülürek  elenerek kısaca tortuları terk edcerek  saf hale gelinceye dek geçer.

 

Abı hayata dayanan akıllı akıllar dünya yı ki bir ağacın gölgesinden anlık dinlenme gibi görür.Daha ötesi şimşek çaktı ve söndü gibi anlar. Derin düşünürler. Dünya hayatını  bir an gibi görürler. Çünkü şimşeğin çakıp sönmesinden ışık olmaz. Şimşek işığına aldanarak yola çıkmazlar.

 

Akıllı akıl insana yiğin için gezin özgürce yaşayın dünyada mutlu olun ve sonrada ölün diyen akıl değildir. Bu normal aklın düşüncesidir. Abı hayatın aks’ leri Allah' ın insan verdiği ip uçlarıdır. Abı hayatın aks leri, küllü bütünü yani tevhidi anlamak ve bulmak için dir. Yani  taneden ambarı aramak gibidir. Yoksa tuzaga düşmek için değildir.

 

İnsana ödünç harçlığı ve bilgiyi vermişler meydanı göstermişlerdir.. İyileri ve kötülüğü elçiler vasıtasıyla uyarmışlardır. Meram burada düğümlenmiştir. Akıllı akıllar bilir ki, düğümü kim bağladıysa, yine o çözer.!? O yüzden akıllı akıllar düğümün küllü aklın elinde olduğunu bilirler.Akıllı Akıllar sermaye olarak verilen akslere değil kaynağa talib olurlar. On dayanır ona güvenirler. kendi akıllarına güvenmezler. Aklın geldiği yere kalbleri dönüktür. Ona iman ederler.

 

Abı hayat , yaratılan herşeyin gıdasını ve ismini aldığı, sıfatların tam ekmel ve sonsuz lezzet madenidir. Abıhayat şu gördüğümüz malum kalıblar içine muayyen miktar ve numunelerle ondan aks etmiştir. Akıllı akıl sahibleri akslere değil Küllü akla yani aklın kaynağına tabidir. Bu aksler yine aslına döner, Gayb gözü açınca, kainat gözünü kapar. İnsan gözü açık olunca kalb gözü kapanır. Ama gözü kapanınca kalb ve gayb gözünü açar..

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA