DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 20-01-2020 10:52

Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz

Çoğu kimse hayatının son anı hakkında hiç düşünmez.Aklına veya hayaline dahi getirmez.Sanki daha fazla seveceğimize ve hiç ayrılmayacağımıza ''inandırıldığımız'' bir dünya hayatı yaşıyoruz. Buna alışkanlıklarımız neden ve sebeb oluyor. Özetle bedenin alışkanlıkları, toprak tabiatı ve unsurları ile akraba olması aynı cinsten olmasından kaynaklanıyor.Bu bedenin akrabalık bağı ,insanın hakiketle arasındaki imani bağı gittikçe yok eden ferzin bir bend.

 

Ama İnsan,Hak'kın inayetiyle dünyayı ve hayatı tanıdıkça ve daha yakın baktıkça aslında kendinden hızla uzaklaştığını, her dakika ona yabancılaştığını anlıyor ,biliyor ve görüyor. Sadece dünya değil içindeki her şey için bu ölçü böyle. İşte bu anlayış, biliş ve görüş insanı kemalinin başlangıcı olduğu gibi diğer unsurların yani nebatat ve hayvanatın da kemali yani nihayeti oluyor.

 

İnsanın nihayeti ise başka bir şey işte burada durmak biraz düşünmek tahayyül etmek gerek. İnsanın nihayeti diğer yaratılmışların nihayetinden ayrıdır.Bir birine tamamen zıt hakikatler barındırır. Fakat insan nefsi kendini toprak tabiatli sandığından ve ona bağlandığından ona bu hakikatler örtülü kalıyor. İlahi ikaz dan maksad da o örtülerden bir an önce kurtulma hülasasıdır. İnsanın arzda ve semada kimsede olmayan bir özelliği var ki, ''İnsan benim sırrımdır, ben insanın sırrıyım'', kudsi hadisiyle cevabını ve karşılığını buluyor.

 

İşte insanın diğerlerinden üstünlüğü, ona emanet verilen, güzel isimler, huylar ve meziyetler den dolayıdır. Bu husus ayetlerle ve hadislerle defaaten insana bildirilmiş zikredilmiştir. Ama hayvana bildirilmemiştir. Ademin muhatap kılındığı mutlak varlık ancak ve ancak HAK 'tır. Buna nispetle yaratılmış diğer varlıkların muhatab olduğu karşılık ise cevherleridir..

 

İnsanın ta ilk başta yani elest bezm de yaratılan cismi, aklı, ruhu ve canı diğer varlıkların aklı ruhu ve canından çok farklıdır. Bu farklı oluş ilahi ikram gereğidir. Hak ,takdir ettiği bir ölçü ve mikdar da insana kendi özelliğinden özellik vermiş ve bu süretle de onu şereflendirmiştir.Teşbihle insan yani adem alemin nüvesidir. Aynası gibidir. Diğer ifadeyle alemi berzahı dır. Adem süretiyle izafi ve itibari olarak gönderilmiştir.Kıymet bilenlerin gurbette vefalı olması umulur, buna mukabil kıymet bilmeyenlerin vefasızlığıda tabiyetiyle umulur. İnsanın değeri bu mukaddes emanetlere olan nispetine göre olur..

 

HER BİR ASL, KENDİ ASLIYLA KARŞILIK BULUR.

 

Değiş tokuş edilen şey misli ve dengi ile aynı ve tam olursa ancak yani karşılığını bulur.Her bir asl tam manasıyla kendi aslıyla karşılık bulur.Bulduktan sonra artar mertebesi ziya olur. Bu afiyetin ziyadesi ölümsüz ve sonsuz huzur ve tali mutluluktur. Onun cisimlerde ki adı şimdilik ruh tur. Ziyası ise sırdır .Bu sırrın ziyası da sırrın sırrıdır.

 

Demire demirle karşılık verilir. İşiğa da işık ,yahut nura nurla karşılık verilir. Keza ateşin karşılığı ve değeri yine ateşten biçilir ve bilinir.Toprağa karşılık yine toprağın cinsinden olan şeylerle değer verilir, biçilir ve bilinir gibi.Ulvi olan şeyler yine ulvi olan şeylerle,Sufli olan şeylerede sufli olanla karşılık verilir.

 

İşte adaletten maksad bu eşitliktir.Bu eşitlik her iki hayatta hem dünya hemde ahiret hayatında kendi cinsiyle karşılık bulur. Şimdi değer bilmez ve kıymet vermez vefasızlar la ,değer bilen ve kıymet veren vefalılar, insan şeklinde aynı gibi görünebilir.Şimdi isimleri Hasan veya Hüseyin olabilir, Ahmed yada Mehmed olabilir. Şimdi mümin veya kafir ,zalim yada fasık olabilir. Hakikatte ise İnsanın karşılığı ahiret aleminde tam karşılığını bulur.

 

Ulvi olmayan göz algısı aklın yanılgısına neden olur. Yani gözün hayata maddi bakışı,gafletin bakışıdır.Bu maddi bakış ve görüşünün karşılığı esinlendiği kaynak neyse yani cinsi neyse ona dönüşür.Ve insanı alır o kaynağa gafletle götürür. Dünya alışkanlıklarımız da aynı böyledir.Kendini insana sevdirir.Yüce nur, zulümat karanlığına gömülür yani insan cinsi olmadığı toprağa doğru çeker götürür.Alışkanlıkları terk etmek nefsin ölümüdür.

 

SEVDİĞİN VE BAĞLANDIĞIN ŞEYLERE DİKKAT ET

 

Sevdiğin ve bağlandığın şeylere dikkat et Çünkü onlar seni yönlendiriyor. Gönül her şeye meyleder dikkat et. Sen onun meylettiği şeyi birde İlahi olan sonsuz akla sor.Ama nefsine sorma.Sorarsan şu an ki olduğun yerde kendini aynı bulursun.İşte insanın tabiatın alışkanlıkların dan tez kurtulup kendinde olan ilahi emanetlerin tarafına yönelmesi ve sevmesi  hakikatte doğumu gibidir.Buda görüş biliş anlayış perdelerinin insana açılması demektir. Demek ki insanın taraf oluş sevgisi mihengi oluyor.O miheng de onu aslına sevkeden bineği..

 

HAYALİN İÇİNDEYİZ AMA BİZ BAŞKA HAYALLER PEŞİNDEYİZ

 

Her sabah kalktığımızda kendimizi, yani benliğimizi çok şükür yerinde buluyoruz. Elimizin altında ne varsa sonsuza dek bizim sanıyor geçici olduğunu unutuyoruz.Yetmez birde hiç ölmeyecekmiş gibi ölümsüzmüş gibi garib bir hayalimiz var.

 

Biz mukaddes bir hayalin içinde hedef güzel bir hayaliz ama hayalin içinde uyuyoruz .Elçiler bizi sabah namazına uyandırmaya çalışıyor biz bir sağa bir sola dönüyoruz. Biz o hayalin içinde, kendimizi unutmuş başka sihirli göz alıcı cilveli hayallerin seyrine dalmışız peşine düşmüş hayalperest olmuşuz

 

O hayaller uğruna çırpınıp duruyoruz. Hakikatte hayali kuran kim ise ,dilediği an o hayalin içinde başka bir hayal kurabilir. Ona hayat ve can verebilir .Hayali kurulanın ,hayal içinde hayal kurmak hak yetkisi ile olur. Bizim hayalimiz sadece bir ümitten ibarettir.Elçilerin hayali ise kabul edilmiş dualarıdır.O nun hayal etmesi murad etmesi ise hakikatten ibarettir.

 

İNSAN ACİZDİR. VE ACİZ OLARAK YARATILMIŞTIR

 

Parça ,bütünün özelliklerine sahib olsa bile bütün gibi olması mümkün değil. Zira bütün  ekmel olan yani mükemmel olan kendi kendine yetendir. O yüzden yaratılmışların çoğulu aciz denmiş ferlerine ise cüz'i denmiştir.. Külli nefsin ,cüzi nefs dekii tezahürü bunun gibidir.Bu aciz yani cüzi benliğin ,aklı, ruhu, kalbi ve nefsinden ayanı sabitesi gereği kibirli bir zalim insan çıkabileceği gibi tam aksi güzel huylu ahlaklı ve tevazu sahibi bir insan da çıkabiliyor.

 

Bizden ne çıkıyor işte özetle mesele budur.İnsan kendi özetini çıkarmalıdır..Eğer sütsek ne değerler çıkar süzüp görülmesi gerek .Yok  eğer, coca colaysak yinede süzüp görmek gerekiyor... Ömrüne ömür katmaya çalıştığımız bu varlık, geçici bir kalıbdan başka bir şey değil.Büyüklerin senin varlığın zaten cinayetten beter sözünden maksad,hiç bir zaman bizim olmayacak bir varlık derdinde olmamız ve peşine düşmemize kinaye edilmiş...

 

Sınamak için her an felekler devran edip duruyor.Taneleri salmışlar tuzakları saklamışlar.Teenni, tedbir, uyanıklık, yavaşlık, basiret, müracaat edeni olmadığından gaybe yani madenine çekilmiş.Zem edilmiş,tamah hırsı ,iştah, cehalet, ac gözlülük ,şeytan vasıtaları meydan bulmuş,bu an ve boşluktan insanda tane tuzağına dalmış, tuzak bir parçasını yahut hayatını kapmış.İnsan şaşırmış kalmıştır...

 

Olgunlaşan akla bu manalar yani anlamlar ,akıl melekeleri yani melekler halinde verildiği gibi, ilhamlar da his şeklinde sesiz sözler vasıtasıyla kendini gösterir ve insanla karşılıklı konuşur.Uyanık olanlar ağzını gözünü kapar sessiz sözleri ve sesi duyar.. sesin geldiği tarafı arar. Kimdir kim değildir sorar..Dünyanın görünen yüzünün ardında başka olan bu yüzü sonradan ortaya çıkıyor. Kimi zaman bu yüzünü gösteriyor kimi zaman gizliyor. Dünya soğuklaşan ve çirkinleşen hakikat yüzünü kime erken göstermişse, o Hak' dan bir burhan dır insana verilmiştir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA