DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 11-02-2021 10:56

Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına

Öğrenmenin ve anlayışın sonu ve yaşı yoktur. Anlayışı arttırmak her insana farzdır. Anladığıyla yetinmek ve öğünmek insanın ahmaklığı ve kibrinden başka bir şey değildir. Arzdan arşa değin anlayış, sınırlı bir halden sınırsız hale gelinceye dek büyür. Varlığın suret ve siretinde, isim ve manasında, lugat ve istılahında zıtlarda gizli ilahi anlamları çıkarmak yüce bir anlayıştır. Cahil anlayışı yüce bir anlayış haline getirmesi her insandan istenir. Kur'anda varlığın parçalarını birleştirip, işlerin sonun görmek ve verdiği anlamı bulmak üstün ve övülen bir meziyettir. Bu meziyete  marifet de denir.

 

İlim sonsuz oldukça aklın anlayışının da sonu yoktur. Anlayışın noksan halden tam hale, cehaletten kemale doğru;  kesif, latif, kudsi, nur ve sır hazretleri (makamları)  vardır. Bunlara suretsiz ilahi lezzet kuvveleri yani kudretleri de denir. Ayın hilalden dolunaya dek olan safhaları, insana bunu ısrarla remz ve resm eder. Dünyadaki mevsimler dahi başka bir beşinci bir mevsimin yahut mevsimlerin olduğunun varlığının habercisidir yahut nişanını taşır. Zira mevsimler anlayışın yüceliğinin mekanları ve cennetleridir.

 

Bu kudsi anlayış yolunun başı nedir sorusuna Hz pir Abdulkadir Geylani ks '' uyanıklıktır '' cevabını vermiştir.  Üstün olan anlayış inanç ve imanla şeref bulur.! insanın nereden geldim nereye gidiyorum ne olacağım sorusunu kendine sorması uyanıklığının ilk nişanıdır..

 

Öğrenmek sadece kalıbı bilmeye benzer onunla bilirsin. Anlamak  içteki özü görmektir yani onunla görürsün. İman ise özün lezzeti gibidir onunla tadar yaşayış halini alırsın.. Anlayış da, akla ezelde  verilen istidatlere bağlıdır. İlahi mana ve anlam insanın kabına göre dağilir. İstidatlerin artışı ise gayrete ve talebe  yahut bir rehbere yani kamil bir ustaya bağlıdır.

 

Ruhun anlayış ve aldığı tad ile beden uzuvlarının aldığı tad ve anlayış birbirinden çok farklıdır. Biri ilahi diğeri ise beşeridir. İnsan bu her iki vasfa cami bir varlıktır. Diğer varlıklarda verilmeyen  bu üstün özellik sadece insana verilmiştir. İnsandan istenen beşeri anlayış ve yaşayışından çıkıp ruhun anlayış ve yaşayış haline gelmesidir. Ki bu  hakikatteki insanın tarifidir.

 

Bu yüzden insanın dünyevi ve ilahi olan lezzetleri iyi bilmesi tanıması anlaması ve birbirinden iyi ayırması gerek. Geçici olan beden anlayışını terk etmesi kemale erişmesi istenir. O tadı, bu kudsi ve baki  tada değişmek yahut kıyaslamak ahmaklıktır. Ruh, yokluktaki gizli evin sofrasından mukaddes rızıklarla gıdalanır. Beden yani nefs ise varlıktaki toprak sofrasıyla ..

 

Toprak sofrasından yahut safhasından ,gayb sofrasına yahut safhasına doğru anlayışlar ve alışkanlıklar değişir gelişir yücelir. Burada işler başka çeşittir. Maksat yemek yemek değildir o artık bir yere kadar yemek, hava, su, toprak ve  dünya vasıtadır. Bunlara fazla yapışıp kalmamak aldanmamak gerekir.Ki yapışıp kalmak çocuk aklın işidir isterse yaşı yüz olsun. Maksad suret sofrasında gizli olan ilahi mahmudelerin mana ve anlamın kaynağına ışığına ulaşmaktır. Marifet ve hüner hakikatte budur.

 

Vasıta maksat olursa o zaman put olur. Anladın mı, öğrenmek artık geride kaldı demektir yer sofrasından artık yavaş yavaş el çekilir. Tam ve olgun anlamlarla hayata ve yaşayışa  bakılır Çocuk büyüdü mü anne sütünden keser. Artık yeter denir. Başka çeşit gıdayla geçilir. Buda bir yere kadardır onunda bir sonu vardır. Zira başka bir yaşayış alemi insana önceden haber verilmiştir. O alemin yaşayışına şimdi bu alemden alışkanlık kazanmak islam ahlakıdır. Deve kuşu gibi başı kuma gömerek bunda ısrar ve inad etmek mümin bir bakış olamaz. Olsa olsa bu anlayış şeytani veya nefsani bir bakıştır.

 

O yaşayış alemine bu kaba süretle varılmaz. Kaba sireti ve süreti inceltmek latifleştirmek gerekir ki ,buda ilahi ahlakı huy edinmek yani Resulullahın ahlakı ile ahlaklanmakla olur. Güzel amellerle niyetlerle dünya ve içindekileri terk etmekle olur. Maddi gıdadan yavaş yavaş el çekip manevi gıdaya doğru anlayış ve yaşayış haline gelmesi insanın yakin imana geldiğinin işaretidir.  

 

Maksad hakiki mananın kendisidir yahut onun nurudur. Hakiki aydınlık denizinin önünden kelime bulutlarının yani anlayış engellerinin kaldırmak için insanın mücadele etmesi emredilmiştir. O zaman yer sofrasının sihri kalkar kalkar. Gayb sofrası hakikati ortaya çıkar gözüne görünür. Nur olan nur la gıdalanır. Toprak olan toprakla..

 

Küçük akıl bir yere kadar insana lazım daha üstün bir aklın yanına gelince insanın onu terk etmeyi anlaması  yerinde ve olgun bir davranıştır. Orada susulur edeb edilir teslim olunur.. Akıllı adam bunu iyi bilir. Hakkın izniyle idrak kulakları ile can gözleri o zaman açılır. Bir başka çeşit göz ve gıda yani ulvi alışlkanlıklar insana verilir veya önü açılır. Ona hikmet verirlir.

 

Sen ve bedeki bu küçük aklın anlayışı ve gücü ancak bizi atmosfere çıkarmaya yarayan vasıta yani bir roket gibidir. Ama atmosfersiz yani havasız ortama geçince artık akıl roketimizin  aparatları yani anlayışlarıbir işe yaramaz  bize yük olur. Havasız boşlukta yani fezada ise başka üstün fonksiyonlar ve anlayışlar devreye girer yahut verilir. Orada işleyiş ve anlayış başkalaşır. Eski noksan anlayışlar gider yerine başka üstün ve olgun anlayışlar bakışlar devreye girer. Zati onlar hep devrededir fakat insan farkında değildir. Üstün anlam ve anlayış  küllü aklın anlayışıdır.

 

Her şeyin fezası ve içinde felekleri ,melekeleri,mertebeleri vardır. Zerreden kürreye hazretler olduğu gibi yahut kürreden zerreye de tenezzül meretebeleri vardır. İnsan bir ve en üstün anlamı bulmaya doğru anlayışlar yücelir.

 

Uzay fezasının felekleri olduğu gibi, insanın da fezasının felekleri melekeleri vardır. Tüm bunların üzerinde de varlığı kapsayan büyük arş ve içinde felekler mevcuttur. Hepsinin üzerinde ise olan Hakkın kabzı vardır. Hak her şeyden münezzehtir. Yani bu varlık keyfiyetsiz ve cihetsizlik denizi olan can ve gönül aması ihatası içindedir.

 

Bu varlığı bir gayb ,onuda başka bir gayb, onuda başka bir gayb keyfiyetsiz bir halde kuşatmıştır. Bu gayblerin her fezasında kudsi anlayışın fonksiyonları devreye girer. Ancak bu anlayış fezasında insana lazım olan bir rehber edinmesidir. O kimselere  insan kamil yahut halk dilinde kaptanı deryada denir. Yoksa kudsi ve yüce anlayış semaları aşamaz insan.

 

izafi varlık suretleriden ,isim ve kelimelerin içinde saklı bulunan suretsiz ilahi manayı anlamak için harf kabuklarını ve yığınlarını kaldırıp atmakla yahut özüne doğru derin tefekkürle anlayış olgun hale gelir. Bu varlığın sınırları içindeki numunelerde saklı mana örneklerindeki ilahi emir ve sünnetin yüklü olduğu ahlakı, ilahi lezzet olan manalarını tadmak bulmak yüce bir anlayıştır.

 

Yüzbinlerce kelime, isim ve suretlere dağilmış bu sır mana ve anlam insana aşikar olunca ,cevab bulumuş olur. O cevab tevhidin kendisidir. Öyle bir cevab  anlam bul ki artık ne soru nede bir merak kalmasın. İçinde sende olmasın,seni senden alsın. Cevabın ta kendisi olsun..

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA