DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 17-05-2021 07:48

Lokma’dan Lokman’a

Bu lokmadan geçmedikçe asla lokman olamaz insan. Lokmayı bırakmayan ona bağlı kalan her insan lokma için ekmek için yaşayan biri olarak kalacaktır. İnsanın hayvandan ayrıldığı nokta tamda burasıdır. Bu ayrımda ancak temyizle olur. Temyiz ; güzeli çirkinden, gerçeği yalandan, hırsızı masumdan, haklıyı haksızdan, Hakkı batıldan ayırd edebilmek demektir. Kimde bu temyiz kabiliyeti varsa o kardadır. Kimde yoksa o zarardadır. Lokmadan lokmana sözünden özet ;  insan neyi çok seviyorsa ona benzer. Yahut neyi çok istiyor neyin peşinden koşuyorsa  kıblesi odur gerçeğini ifade eder.

Lokmanlık istersen güzel bir mana ol yahut bul... Lokman suretsiz güzel manalarla doyar lezzet alır yücelir. Lokman olmayan ise mukayyet süret yer. Ondan lezzet ve gıda alır öyle yaşar. Lokman demek ''lokma'' nın tesirinden kurtulmuş çıkmış kişi demektir. Diğer bir kıyasla benlik ve varlıktan kurtulan yahut geçen, yaratıldığı unsurlara geri dönüşen insanı hakikiyi remz eder. O zaman insan hakikaten hür olur. Lokma ile lokman arasındaki fark; varlıkla yokluk arasındaki farka benzer. Biri maddi diğeri manevi olan unsurlardan oluşur. Akabinde biri fani diğeri baki bir özelliğe dönüşür. Lokma, maddi olan dört unsurdan oluşur yine ona döner. Lokmanın gıdası ise hayale ve rüyaya benzeyen ilahi latif unsurlardan meydana gelir ve yine ona döner. Bu hayal ve rüya ile sana verilmek istenen mana, Hakkın nuru ile isim sıfatlarıdır.

 

Kimi lokman olmak ister kimi lokma.. İnsan, maddi lokma olursa yalancı dostlara ve bu maddi aleme yem olur yani cansızlaşır gerçekten yaşasa bile sen ona ölü de.. Kimde manevi lokma olmak isterse manevi aleme yani hakiki dosta yem olur. İşte o zaman lokman olur. Hakiki can bulur. Ona katılır. Çünkü aslı odur. Ondan gelmiştir. Herkes kendini ve ettiğini bulur. Yahut her şey yerli yerine oturur. Hakikatte sır işleyiş budur. Akıllı olan ibret alır yahut burada yolu bulur.!

Lokma karadan yani topraktandır, lokman ise deryadandır .O ondan, buda bundan gelişir beslenir büyür. Lokma mukayyet bir damlaya benzer, lokman ,manevi sınırsız ummanın unsurlarından oluşan ve yaşayan bir balık demektir. Lokma dört unsurdan mütevellittir. Lokman ise ; İlahi sıfatlar ummanından. Bu ummanda olanlar, Hakkın sonsuz ve sınırsız isim ve sıfat denizlerinden beslenir. Bu beşleniş ; bedenin beslenmesine benzemez. Bu denizler pak güzel isimler ve manalar deryasıdır.Oraya ancak ve ancak pak manalarla erişilir. Zira orası mukaddeslik yurdudur. Oraya bu dünya gıdası ve onun tesirlerinden kurtulabilenler erişebilir.

 

İnsan yönlerle ve bir kalıpla mukayyettir yani sınırlıdır. Bu varlık Maddi cihetle, diğer alem ise manevi cihetle ihata edilmiştir. Manevi cihet, beşerin beş duygu ve altı yönünün dışındadır. Ruhun ilahi algılayış, anlayış ve yaşayış alemidir. Belirli bir kalıb yada sınırla mukayyet değildir. Hak (cc ) ahir aleme verdiği özellik, yaşadığımız dünya özelliğinin üzerinde başka bir özellik verilmiş ve yaratılmıştır.

Kuran ve hadisler bu hususu inananlara süreli ikaz eder.Cennetler ve cehennem,meleklerin varlığı bunlara örnektir. İnsan vefatından sonra o aleminin unsurları ve tabiatına göre sürete yani yaşayışa bürünür. Ancak bunu hak bilir. Bilinmeli ki, Dünya ve ahiret yinede yaratılmıştır. İkisi de şehadet alemidir. Bu husus asla unutulmamalıdır. Ahir alem, burada gizli olan iç alemimizin adaletli karşılığıdır, Karşılığımız orada ortaya çıkar dışa dönüşür. Ulviliği yahut sufliliği ile bir başka edindiğimiz gözle bize gözükür.

Hak ise tüm bu maddi ve manevi cihetlerden uzaktır. İlmel, aynel ve hakkal yakin olarak tasnif eder. Ama bu görüşler Hak' dan dır. Ancak Zat her şeyden münezzehtir. ZAT HER TÜRLÜ KAYITTAN MÜNEZZEHTİR. Zira o özel ve sır bir hüviyettir.  Hak ile olan bağ ancak vahiyle kurulur. Hz Mevlana bu hususu ''yönsüz yön'' olarak ifade eder. insanda bu öze yönelişi ise, dıştan içe yani gönle doğru olan bir yön olarak ''tabir'' eder. Zira gönlün yeri yönü ve yüzü olmaz.! Onun özelliği Hak dandır yahut ondandır.

 

LOKMAN' DAN SÜLEYMAN'A

Lokman olmak isteyenler sonunda Süleymanlık taçı ile taçlanır. İşte hakiki anlamda süleymanlık budur. Yani varlık, Hz süleymanın emrinde olduğu gibi onun emrinde hizmet eder. Tutan eli gören gözü olur. Lokmadan lokmana , Lokman'dan Süleyman'a kadar olan mana bize şu hakikati sembolize eder; Oda suretten ilme, ilm den manaya, manadan da külli akla ulaşmaktır. Ama bu yinede nihayet değildir.

Külli akıldan kinaye, ilk yaratılan akıl olan peygamberimiz ve onun nurudur. Ondan ancak vahdete ulaşılır. Zira Hatem-ül enbiya odur. Yani Allah'ın yarattığı, bu varlık ve yokluktaki en yüce mertebe ona lutf edilmiştir. Hakkı ondan daha iyi tanıyan ve bilen kimse yoktur. Zat sırrı onda tecelli etmiştir. Ve yine ondan insanların anlayış mertebelerine göre tenezzül etmiştir ve eder.

İnsanın, lokmadan lokmana gelinceye değin geçirdiği bu sürecin, hangi safha ve mertebeler halinde olduğu husularını alim ve mutasavvıflar tasniflere ayırmış uzunca izah etmiş lerdir. Ayrıca bu konu başlı başına bir ilim konusudur. Biz kısaca konu başlıkları ile ele aldık. Örnek gerekirse Abdulkerim ceyli, insanı kamil ve Erzurumlu ibrahim Hakkı hazretleri Marifetnamesi, Muhyiddin ibni arabi, Fusus ve Futuhatta ,Hz Mevlana, mesnevisinde ,Yunus Emre ve Niyazi Mısri'nin divanlarında, son dönem Osman kemali vb gibi büyük zatlar nutku şeriflerinde bu konu defalarca zikredilir. Bunlardan en önemlisi ;

Mevlana Celalettin Rumi ;

''İnsan göbek bağı kopup da kanla beslenmekten kesilince gıdası süt olur; sütten kesilince gıdası lokma olur;lokmadan da kesilince Lokman olur,hikmete ve hakikate acıkır gerçek sevgiliyi aramaya koyulur.''

Hz Mevlana'nın bu sözünü tefekkür etmek gerçekten de insanı çok derin düşündürür.Bu söz çok manidar ve hikmetli bir sözdür. Paha biçilmez bir inci gibidir. Arif olana ise bir işaret yeter. Akıllı insan bu sözün kıymetini iyi anlar bulur. Bu örnek taneden ambarı, izden eseri bulmak gibidir. Bu söz; henüz çocuk anlayışında kalmış insana, bir bakıştır bir görüştür, bir başka gıdadır, bir yöndür ve bir yoldur verir.!

Hz pir ; '' Ana karnındaki çocuğa birisi dese ki: Dışarıda pek güzel bir alem var, nice nimetler, dağlar, denizler, ovalar, bostanlar, bağlar, çayırlar, ışıldayan bir gökyüzü, güneş, ay ışığı, yüzlerce süha yıldızı... Bağlar bahçeler gelin gibi süslenmek te, bezenmek te , o alemdeki şaşılacak şeyler anlatılamaz ki, sen neden bu kapkaranlık yerde mihnetler içindesin? Bu daracık yerde kan ile beslenmektesin. Çocuk kendi haline bakıp bunları reddeder; bu elçilikten yüz çevirir, inkara düşer.''

İşte dünyadaki insanların çoğunun anlayışı bu çocuk aklının anlayışına benzer. Ancak bu izafi kalıbların dışına çıkabilmek bir marifettir. O yüzden insanın kabiliyetini geliştirmesi istenir. Buda ancak anlayış ve ayırt edişlerle olur. Kabiliyetler ise anlayışlarla artar. İnsana Allah bu hassayı vermiştir. İnsan yeterki talep etsin istesin... Anlayışlar aydınlık gibidir. Cahili karanlıktan çıkarır. Bir bakış ve görüşe insanı getirir.

 

Yine Hz pir ; ''Bir Hak dostu öbür alemden bahsetse deseki bu dünya kapkaranlık, dapdaracık bir kuyudur, bu kuyunun dışında hakiki bir alem var dedi mi, bu söz onların hiç birinin kulağına girmez; çünkü bu dünya tamahı, kuvvetli ve büyük bir perdedir.( O kuyuya inanmış dalmıştır ) Hırs, kulağa bir şey duyurmaz. Garez gözü kapar; insana bir şey anlatmaz. Tamah o aleme ait sözleri ona duyurmaz.!''

Lokman olmak daha dünyada iken mana alemini görmek yaşamaktır. Gayba inanmaktır. Bir umman olan Lokmanlıktan, bir damlaya talipse insan ; güzel mana bulması yahut güzel mana olması ondan istenir. İşte buda lokman olmak demektir. Şimdi anlayışı görüşü ve yaşayışı lokmadan lokmana gelmiş Ariflerin sözleri; gözlüye gizli kalmaz mış. Ancak körlere gizli kalır:

Nazİminin ;

Kimseyi dil-teng-i âzâr etme, sultanlık budur

 

Kalb-i mürri tahtgâh eyle Süleyman' lık budur

 

Gerçi her bir derde vardır bir tabîb-i çâresâz

 

Nabz-gîr-i kalb-i mahzûn ol ki, lokman' lık budur'

 

Ṣâir Nazîm ks

 

AÇIKLAMA: Gönlü dertli, sıkıntılı kimseyi azarlayıp kırma sultanlık budur. Bir karıncanın kalbine kur tahtını Süleymanlık budur. Gerçi her dert için çare olacak bir tabip bulunabilir ama ,Sen kalbi mahzun kişilere nasıl davranacağını bil, onlara deva ol ki Lokmanlık budur.)

Niyazi Mısri ks den ;

Kesret‐i emvâca bakma cümle bir deryâ dürür,

Her ne mevci kim görürsün bahr‐ı ummân andadır.

Vahdeti kesrette bulmak,kesreti vahdette hem,

Bir ilimdir ol ki kamu ilm‐ü irfân andadır.

Niyazi Mısri ks

ŞERH: Çokluğun dalgalarına bakma hepsi bir deryâdır. Her ne dalga görürsen okyanus ondadır.

Birliği çoklukta bulmak, çokluğu birlikte beraber, Bir ilimdir ki bu ; bütün ilim ve irfân ondadır.!

 

Her şeye mahlûk gözüyle baksan ol mahlûk olur,

Hak gözüyle bak ki bî-şek nûr-i Yezdân andadır.

 

 Niyazi Mısri ks

AÇIKLAMA: Hakk gözüyle bak ki şüphesiz Allah Teâlâ’nın nûru ondadır. Eğer göz nuru basirete tâbi olursa “Nûr-i Yezdan ondadır.” Murat edilen eşyada olanlar ilâhî isimlerdir. Gözlüye gizli olmaz dedikleri budur. Yani göz, basirete tabi ve basireti Allah Teâlâ’nın nuru ile münevver olan basiret sahipleri varlıklara tayin olan ilâhî isimleri görür.” Allah, göklerin ve yerin nurudur…”

Hz Yunus şöyle ifade eder.

Az bakmağıl sen çoğa

 

çün dost içinden doğa

 

Varluğın saygıl yoğa

 

bunca ne haber gerek

 

Yunus Emre ks

 

AÇIKLAMA: Çoğa bakma, çokluğu hiç görme ki içinden sevgili görünsün. Uzun sözün kısası, varlığını yok say ki gerçeğe eresin.

 

Sen seni elden bırak,dost yüzine sensüz bak

 

Mansûr'layın Ene'l-Hak ,dahi sebükbar gerek

 

 İşit işit key işit ,dost katına sensüz git

 

Dosta gidene önden ,kendüsüz sefer gerek

 

Yunus Emre ks

 

AÇIKLAMA : Kendini aradan çıkar, Sevgiliye sensiz bak. “Ben Hakk’ım”diyen Mansûr gibi benlik yükünü atıp Hakk’a gitmek gerek. Hakk’ın katına sensiz git. Dosta ancak kendinsiz gidilebilir.Kendini atmadıkça Dosta eremezsin. Allah anlayışımızı arttırsın . Amin

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA