DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 13-05-2020 13:29

Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana

Kâinat manaların tabii suretlerinden ibarettir.

Birçok sır mana ile suret arasındaki münasebette mahfuzdur.

Mana ile suret arasındaki münasebet ne kadar anlaşılırsa hakikate o kadar yaklaşılır, anlayış ne kadar net olursa hakikat arayışı o kadar kolaylaşır.

Küçük âlem (insan) ve büyük âlem (Kainat), Allah Teâlâ’nın isimlerinin ve sıfatlarının aynalarıdır.

Yaratılmış her varlığın bir manası vardır.

Hepsi de bir birinin özelliğini taşır.

Özetle alemler manaların kalıplaşmış halidir.

Maddi ve manevi alemler, mukaddes manaların latif yahut kesif suretleridir. Mevcudun mücessem hale gelmesi Hakkın ilminin emri ile tenezzülünden ibarettir.

Yüce Allah cc, alemlerin ilm halinden mağlum hale gelmesini dilemesi ile söz veya kelimeye, süret veya şekle, fiillere dönüşmesiyle ortaya çıkar. Ama hak tüm yaradılmıştan mustağnidir. Manaların yaradılış tertib ve terkibi levh mahfuzda ilahi bir ölçü ve sünnetullah üzeredir. Ehli sünnetin görüşü budur. Âlem, Allah ın ,fani ve izafi olarak yarattığı tüm varlıklara denir. Varlığın taşıdığı mana, onda görünmez olan gücü ve ruhudur.

 

İNSAN VE MANA

Varlıkta ki mana ne ise insanda ki mana yani düşüncede onun gibidir. İnsana kainat kitabının bu sebeble özüdür denir. İnsan tüm varlığın özünü barındıran küçük bir numunedir. İnsan dan alemler bilindiği gibi alemlerden de insan tanınır. İnsan manasıyla, ya yücelir yahut alçalır. Zati bütün işlerin aslı yücelmek ve alçalmaktan ibarettir. İnsan hakikatin cüzlerine cami olduğu gibi yüce ilahi nefha yani mukaddes emaneti taşıyan bir varlıktır. Yani hakikati anlayacak istidat ve kaabiliyet sadece insana verilmiştir. Başka hiç bir varlığa verilmemiştir. İnsanın manası onu çok yüce kılar. Onun gücü ve ruhunu oluşturur.

 

İLMİ SURET (FİKR) NEDİR

Varlığa veya kelimelere henüz dönüşmemiş her mana, Hak indinde teayyün halinde yani ilmi süret halindedir. Tüm bu eşya ve varlıklar yaratılmadan önce Hak indinde ilmi süret halindedir. Buna ayanı sabite denir.İlmi süretler, Hakkın gaybinde imkan verilmiş lakin henüz şehadet aleminde mekan verilmemiş latif bir halde mahfuzdur. Emri ilahi ile ancak zahir olur. Bir teşbihle gerçekleşmeden önce akıl veya kalbteki bir fikir, niyet ,murad yahut kasd halinde olan mana gibidir. Şehadet aleminde yaratılmış her şeyin kesif veya latif muhakkak bir kalıbı ve ismi vardır.

 

İNSANDAKİ DÜŞÜNCE (FİKR)

İşte insanda bunun gibidir. İnsandaki düşüncelerde gerçekleşmeden önce akılda ve kalbte ilmi süret halinde mahfuzdur. Ancak bu fikirlerin geldiği sonsuz bir deniz vardır. Bu fikirler emir ile mütevekkel bir melek vasıtasıyla insanın aklına veya kalbine gelir. Akabinde düşünceye yahut bir fiile veya kelimelere bürünür eyleme dönüşür. Bu sebeble kalıblar, manaları ile anlam kazanır isimlenirler. Mahlukun içinde manasız hiç kalıb yoktur. Mekansızlık alemi için dahi böyledir. Çünkü mekansızlık alemi isimlenmiştir.

 

İNSANDAKİ GAYB

İnsanın cismine nispetle, düşünce dünyasıda kendi içinde ki yokluk alemine yani gaybe bir remzdir.  Gösterilmeyen ve biçimlenmeyen yer insanın gaybıdır. Elle tutulamaz tarif edilemez .Ancak bir ima, sima veyahutta eserle ortaya cıkar. Esmalar, isimlerin tam ekmel halidir.Oluşlar işte esmaların tecellisi ile gaybten, istidatlere uygun isimlere  ve simalara dönüşür. İnsanın alemden tabiatın tesirlerinden uzaklaşıp sukunete bürünmesi yani fakrı nisbetinde kendine yönelmesi  bir nevi gayb tır.

 

DİĞER ALEMLERİN UNSURLARI

En alçağından en yücesine (arşa )dek alem mertebelerinin unsurları farklı farklıdır. Mahiyeti bilinmeyen alemler hakkında ayet ve hadislerle izah edilmiş, hepsinin kendi şartları içinde ayrı unsurlardan yaratıldığı belirtilmiştir.

Bu ayrıca uzun babtır. Her alemin içindeki varlıklar, bu alemin unsurlarına göre, kendine has ruhu, nuru, aklı ,dili ,şekli ve sureti vardır. Bulunduğumuz yeryüzü ve içinde yaşayan varlıklarda öyledir.

 

ESMA VE SIFAT DENİZİ

İsimlerin ana kaynağı hakkın itibari sıfat denizleridir. Hakkın sıfat denizleri varlığın ilk cevherini ve arazının kaynağıdır. Varlık , o nun ilmi ve izni ile bu sıfat denizinden şehadet alemine sayısız isim, bilgi , eşya ve fiil mevcuda gelir baş gösterir. Hak varlığına zati tecelli ettiği gibi sıfatlarıyla da tecelli eder. Alem işte bu sıfat tecellisinden ibarettir. İsimlerin ruhu onda bulunan iradedir.

 

HER ANLAYIŞIN GÖĞÜ ,SEMASI VE ARŞI VARDIR.

Manayı, kim doğru bir temel üzerine bina eder, maksatdan ayrılmadan izini sürerse kurduğu binanın yani anlayışın sağlamlığı yüksekliği (yüceliği), güzelliği ona göre olur. Her anlayış samimi taleb ve tefekkürle büyür ve genişler. Her düşünce ve anlayış kendi içinde arz dan arşa değin bu bina gibidir.Anlayış bu mertebelerde  farklara ve hayrete dönüşür. İnsanda alemlerin nispetleri nasıl mevcutsa anlayışında yerden gökyüzü ve semasına değin mana aleminde nispetleri vardır. Yani her doğru anlayışın kendi içinde gökyüzü,ayı, yıldızı, güneşi, seması nihayet arşı vardır.

Anlayışta bu nispetler den hangi eksikse o bilgi o derce noksandır.Doğru olan bilginin kemali ,bu nispetlerin teyidi iledir. O zaman külli aklın bakışına ve görüşüne mazhar olur insan. İnsan bilgiyi, bu nispetlerle olan ünsiyeti , kurbiyeti derecesinde elde eder. Bilginin noksanlıktan ekmel ve kemal hale gelmesi, ayın hilal halinden dolunaya dönüşmesine benzer.

 

BEDEN VE RUH

Rûh ile cesed, her bakımdan, birbirinin aksi, zıddı tır. Rûh, her şeyden dahâ latîf, olduğundan, madde  olmadığından, her ne ile birleşirse onun hâline, şekline ve rengine  izinle girer. Ruhun bir özelliği de budur..İnsan ile alem arasında maddi yani unsurlara nasıl bağı varsa manevi yönden (kayıtsız) bir bağıda ruhuyladır. Genel olarak  alemin insan ruhu ile ,insanın ruhunun  da insan kamil ile ,insanı kamilin ruhunun da hakikati Muhammedi ile ve nihayetinde onunda Mutlak zat ile bağı vardır. Ancak bu bağın keyfiyeti sır dır.

 

İNSANIN ve KAİNATIN İÇİNDEKİ KUVVELER.

Kuvvelere kuvvetler de denir.İnsanın  ruh ile cesed arasında görünmeyen ancak hissedilen kuvveleri mevcuttur. Bunlar insana tesir eden çesitli his ve duygulardır.Alimler bu kuvvelere hayvani ve ulvi his duyguları der. Bu kuvveler şeytani, nefsi olabildiği gibi,akli meleki ,kalbi ,rahmani dir .Bunların vucudda tesir ettiği bir de mahalli vardır. Bu mahaller insanın iç organlarındadır.

Bu kuvveler gaybin varlığına da ayrıca bir örnektir. Nefse, akla ve kalbe gelen her düşünce yahut mana, bu kuvvelere iyi yada kötü tesir edicilerin tesirlerine göre yön bulur.İnsan vucudun da ki her organın ,yerden dokuz kat semaya ve içindekilerle  bir nisbeti bağı varsa, kainatında emrine ram olduğu bir bağı vardır. Yerden semaya yani arşa dek sorumlu melekler tarafından iadre edilirler.Ancak  insan irade ve ihtiyarı ile  kainattan ayrıdır..

 

BEDEN İLE RUHUN ANLAYIŞI

Her iki varlığın anlayışı taban taban zıttır.Şeriat bu zıtlığın sulhudur. Bedenin anlayışı tabiata doğru bir çekiştir ruhun anlayışı ise tabiatın unsurlarından tamamen uzaktır yani manevidir.Beden duygularıyla ruhun anlayışı anlaşılamaz kavranamaz. Burada anlayış,aksin görünüşüne doğru oluştuğu gibi görünüşünde aksine doğru oluşur.Yücelerin anlayışı ile alçakların anlayışı bir biriyle kıyaslanmaz.

Beden ile ruhun anlayışını İyi anlamak gerekirse tersine çakılı nal izlerinin örneği gibidir. Güneş ve gölgenin her birini ayrı bulunduğu konaktan birbirine bakışı ve görüşü gibidir. Doğru anlayışlar nefsin tezkiyesi ile başlar kalbe gelir oradan pak olan ruha ve sırra, yücelir aslına varır.

 

MUHABBET VE İSTEMEK

İnsanın  hareketine sebeb olan her şey, bir şeye olan muhabbetinden,onu istemesinden, murad etmesinden başlar. İsteksiz muratsız hiç bir şey yapmaz insan. Hakkın Kainatı yaratmasındaki sır da bur da gizdir.Bu da anlayan  insana bir remizdir.

Yüce Hakkı anlamanın duygusu bu cihanın ve halkın anlayışının ötesinde ancak ilahi duyguyla olur. Yani hakikat bilgisi, beser ve tabiattan kaynaklanan ve tesirinde kalan bir görüş ve anlayışla olmaz. Zira Allah cc beşeri, tabiati duyguların ötesinde olduğu gibi içli duyguların da çok ötesindedir. O aliyyül ala dır. .

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Beden Gözü İle Can Gözü Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA