DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet DÜZGÜN
Ahmet DÜZGÜN
Giriş Tarihi : 13-06-2020 13:00

Beden Gözü İle Can Gözü

Hiç bir zaman işitme, görmeye benzemez. Görmeye göre işitmek eksiktir. İşitmeye nispetle  görmek ise tam ve doğrudur. Akıl burada karar kılar. Kimse görmek varken dinlemekle yetinmez. Kimi insan bilmekten kimi görmekten huzur bulur. .

Nihayetinde bu görmek ve işitmekte insandaki uzuvların varlığı ve vesilesi ile olur. Gerçek o zaman ortaya çıkar.

Bu iki örnek  yani görmek ve işitmek, kişinin hangi uzvuyla meseleye baktığına göre değişik halk arz eder. Buda kişinin mertebesini gösterir. Yani kişinin beden gözü ve can gözü ile bakışına görüşüne göre değişir.

Anlatılmak istenen başımızın üzerinde nasıl ki görünen kesif uzuvlar mevcutsa latif olan canda dahi görünmez latif uzuvlar mevcuttur. Her ikisinin uzuvları kendi bulundukları alem  unsurların dan yaratıldığı gibi gıdası, görüşü ve hayatı vardır.

Bu uzuvların birbiri ile görünmez bağı vardır. Birinin tarifi yapılır gösterilir lakin diğerinin yapılamaz gösterilemez. İnsandaki  kulağın, göz tabiatını kazması kulakların, göz kesilmesi buna benzer.

İşte her iki varlığın uzuvlarının anlayışları, duyuşları, görüşleri unsurları yani madenine göre olur. Canın gözü, kulağı, aklı ile başın gözü, kulağı ve aklının, görmesi, bilmesi işitmesi farklı farklıdır. Buna farkı fark da denir. Farklar burada başlar. Baş gözüyle görünene dünya gözüyle görünen denildiği gibi .,duyulana da, dünya kulağıyla duyulan denir.Bunun gibi Can gözüyle, görünene de gayb gözüyle görünen ve duyulanda denir.

İnsandan istenen ,can gözüyle görmesi, can kulağıyla duyması ve aklıyla bilmesi meselelere öyle bakması kısaca her tarafının göz ve gönül haline gelmesidir. Bu emanet, Allahın  istidatince herkese  verdiği ancak insanın bir türlü fark edemediği varlığımızın mukaddes bir özelliğidir. İnsan isterse çabalarsa dünyada iken bu bilgiye ve görüşe sahib olur. İnanan  inanmayan herkes ölümden sonraki hayatta, Allah'ın insana verdiği bu mukaddes özelikte olan uzuvları ile alemlerin unsurlarında yaratılmış vaadlere göre  ölümsüz hayat yaşar.

Bu baş gözü ile can gözünün mücadelesi, görüşler şeklinde olduğu gibi, başta ki akl ile candaki aklın savaşı da anlayışlar içinde olur. Diğer uzuvlarında savaşı özelliklerine göredir. Kesif ve latif olan uzuvların kendi içlerinde ve aralarında dahi bu farklılıklar devam eder. Bu farklılar ulvi ve suflilik yönündendir. Tüm mesele alçalmak ve yükselmekle ilgilidir.

 

Can ve beden uzuvlarının anlayışları birbirine zıttır. Ancak bu zıtlığın sulhu imanla olur. İmansa dışarıda gayesiz boş gezen aklın  bir emr veya memur bir melekle  ait olduğu başa yani yere yeniden gelmesiyle veya getirilmesi ile başlar. Bu savaşın galibi en nihaye can aklı ve gözüdür. Can gözü ile görmek insanı bulunduğu alemin arifi yaptığı gibi bilgisi ilede marifet sahibi yapar, o marifette  insanı asla yani kaynağa çeker götürür. Baş gözü de aynı böyledir insanı kendi kaynağına tabiatına çeker götürür.

Yani baş gözü insanı tabiat bilgisine sahib kılar..

İnsan hangi alemde ve şekilde olursa olsun var oldukça onda kaybolmayacak tek şeyi can gözü yani ruh gözüdür. O göz devamlı süretsiz gelişir ve büyür. Ve ona ait bilmediğimiz görmediğimiz  diğer mukaddes asli uzuvları da öyledir.

Ademdeki  uzuvların unsurları, zati o özün, gözün sözünden ibaret olduğu gibi onun nişanlarını taşır.  Herkes bedeni görür ama kendinde bulunan emaneti yani canı ve aklını göremez gösteremez. Ancak can ve akıl, eserleri ile görünür varlığı anlaşılır. İnsan ve alem de ki var oluşlar hep böyledir. Sende eserinle tanınırsın . Her iki göz, kendine tesir edenin esiridir. Tesirlerine göre yön bulur  hareket eder. Sen sana tesir edenin kim olduğunu ara bul bil ..

 

Baş gözü ile can gözü arasında yol ayrımı burada başlar. İnkar ve iman burada doğar. Çünkü her ikisi kendi gördüğüne inanır. Biri gördüğü tabiata …diğeri doğduğu veya doğacak olduğu rahime yani gaybe . Gayb bi nevi gelecek demektir. Gaybe, varlığı akıl gibi can gibi şüphe edilmeyen ama gözle görünmeyen  mechul de denir.

Şimdilik sana bu mechul  yani gayb dünyada hayal gibi görünür, yani bu hal bir meselle anne karnında doğmadan önceki bebeğin doğduktan sonra dünyadaki durumu gibidir. Burada görüş can gözünün görüşüdür Anlayışı canın anlayışıdır. her anlayış kendi gaybin de irtifa alır sürer gider.

Terakki eder. Yarın doğmadan önceki günü bugün görmek  gibidir.

Baş gözü doğduğu dünya günü ve güneşini görür..

Can gözü ise hakiki günü ve güneşini görür.

Baş gözü ile can gözü arasındaki fark, eserleri veya aklı görmekle başlar. Eseri görmek başka aklı görmek başka bir şeydir. Aklı görebilme hassası marifettir. Aklı görenler ,canı, cananı ruhu manayı maksadı arar anlar hakkın inayetiyle görürler. Biri atomun alt parçacıklarını bulur diğeri kudreti ve onu yaratanı bulur...

Baş gözüyle görünenler ,artık gözle görünmeyecek bir sınıra geldiğinde artık daha göremez. Çünkü bu son nokta gaybin başladığı yer yani sınırdır. Baş gözü burada biter. Can gözü devreye girer  çünkü can gözünün bidayeti burada başlar. Nasıl başlamasın onun tabiatı oradadır gıdası hayatı unsurları oradan yaratılmıştır, oradan gelmiş yurduna dönmüştür. Ancak gözü can gözü haline gelmiş olan, her iki alemi de görür. Can gözü hakkın emriyle maddeyi ve manayı da alemleri de aşar geçer.

 

Sevgilin kimse neyse vasıflarını kulaktan duymak güzeldir ama sevgiliyi görmek bambaşka bir şey demişlerdir. O bambaşka şey ise aklın şaştığı bilmediği bir hal ve heyecanla olur, dile gelmez hayranlıkla artar. O an baş gözü kimseyi görmez yani gayb olur, ortaya hakikat  aşk yada ateş gibi ortaya çıkar. Sonrada hangisinden  geldiyse insan oraya kavuşur. İyiysen, ebedi huzur, tali mutluluğun unsurların yani nur sıfatların olduğu denizine geri dönersin. Yani halk tabiriyle ruh gibi olursun…

Yahut da tam aksi olursun.

Hani övgüyle vasıfları anlatılan güzel sevgiliyi duyunca hayal eder durursun ..Sadece sevgili için mi bu hayal böyle.. hayır her şey için bu ölçü böyle.. Ama tüm bu bilgilerden maksad gerceğe yani vahdete birlik kaynağına ermektir. Sevdiğin neyse o şeye kavuşmak senin amacındır. Neysen ona kavuşursun. Senin bir varlığa, paraya mala mülke  kavuşma hayalinden bile elin ayağın titriyor heyecanlanıyorsun  buda ona karşı iştiyakin yani o güzele dünürcü olman, mizancılığındır senin. Debelen, ellerini çırp, ayaklarını yere vur… ağla sızla birazda sana o sütten versinler . Mizancın oluşsun.

Olur, olmaz deme hayaldeki sevgili aniden görünürse, aklın başından çıktı gitti vesselam. Halin o andaki tavrın , istidadın, karakterin yani senin hakikatindir. Orasını bana sorma kendine sor. Yaşayan sensin gören sen. Biz ne bilelim o ikinizin arasında mahrem bir sır vesselam. Bilgiye sayıya yazıya sürete sığmayan yüce ve pak olan o ilahi mananın tarifi anlatılmaz yaşanır. Bunu ancak külli olan can gözüne ve aklına sahib olunca  tadarsın.

 

Ama senin bu baş gözün benim gibi enek oynar. Ekmek arar, ziraat yapar, bir o yana bir buyana bakar oyalanır peşinden koşar. Akşam olunca da dünya olan annen seni yanına şefkatle cağırır gel oğlum gel der ,akşam oldu yemek yemen uyuman lazım yarın işe gideceksin der. Annenin ninnisiyle uyursun..İyice uyursun..

Sonrada annenin ninnisiyle uyurken gördüğün bu rüyadan uyanırsın can gözün o zaman doğar senin..

Baş gözü ve can gözünün görüşü , düşkün olduğu şeye göre oluşur. Baş gözü sürekli düşkün olduğu tarafı görür , can gözü ise düşkünlüğün içindeki maksadın kötümü iyimi olduğunu anlar. Kabuğun içindeki özü yani mana incilerini yakalar, biriktirir zenginleşir. Herkes düşkün olduğu şeye nispetle anılır, tanınır, bilinir. Sen neye düşkünsün baş gözün can gözün neyi arar bi kendine sor.

Baş gözünün can gözü haline gelmesi Allah vergisi lutuf ve inayet bil. Baş gözüne göre, canda, canın gözü de bir hayaldir. Can gözüne göre ise bu baş gözü is tamamen bir afettir görüşe perdedir. Can gözü bu gaflete ve cehalete eyvah der feryad eder , çocuk olan baş gözü ise can gözüne ise aman der gölge etme başka ihsan istemez der. Ama bilmez ki kendi baş gözü, canının gözüne gölgedir perdedir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet DÜZGÜN

Ahmet DÜZGÜN

DİĞER YAZILARI İlkeli Duruş Emeklilerin Zammına Farklı Bakış Çarşambada Sandığa Gelmeyen Seçmen İstikamet Sahiblerinin Yolu Tefrika Ak Partiye Navtex İlan Etmek Biz Dönmeyiz Yolumuzdan Kim Dönerse Dönsün Bağımsız Adaylar Hakkında Dar Anlayış Ahde Vefana Ne Oldu İhtiyaç ve İnanç Sosyal Medya ve Modern Selefilik İnsanlık Gazzede Sıkıştı Berrak Göze ve Görüş'e Sahib Olmak Hatırlamak ve Hatırlatmak Ahmaklık İlleti ve Seba Kavmi İnananlar orta yolda birleşir Tarafını Seçmelisin Dünya İhtiyaçlarımız Putlaşmasın Sen Önce Kendi Yüzünü Gör Hz Mevlanaya Göre Görüş Sahibi Olmak-2 Hz Mevlana'ya Göre Görüş Sahibi Olmak Nacizane Tefekkürhane Duygu Kalpazanları Hz Mevlânâ Celâleddîn-İ Rûmî hikmet dolu sözler Piyasada Şok Etkisi Yapacak Bir Ücret Tespiti Elzemdir Cumhur Abi Kısmet Görenedir Fikir ve Düşüncelerimizin Doğduğu Yer Milli öngörü ve veri bankacılığı sistemi Şehvet Sarhoşluğu İnsan Noksanını Tamamlayan Varlıktır İnsanın İhtiyaç Anlayışı Seviyesiz Ortamlardan Kaçmak İyilikle Anmak ve Anılmak Dalgınlık ve Dirilik Alemi Uyutan Bilgi İle Uyandıran Bilgi Aczimizi Bilmek Hayvanlar boğazdan insan kulakdan beslenir İnsan-I Gafil Ve İnsan-I Kamil Dünyada İkinci Kez Doğmak Yem Ve Tuzak Akıl Ve Ziya Akıllıların düşmanlığı cahillere iyiliktir! Hz Mevlana Nın 748 Vuslat Yıl Dönümü Ahmaklığın Karanlığı Labirentteki Peyniri Bulmak Akıl ihtiyarı ve vücud ihtiyarı nı anlamak! Mustafa Tatcı Hocamızın Yunus Emre Gayretini Anlamak! His Nuru İle Hak Nuru Ey hüznüm! Nedir senin derdin 15 Temmuzun Gerçek Ve Sahte Kahramanları Mustafa Tatcı Hocamızı Tanımak Mesnevî' den Kısa Notlar Ve Açıklamalar – 1 Eşyalar da Konuşur Lokma’dan Lokman’a İnsanın Hakiki Sermayesi Yokluktur! Hakiki Hayal İle Sahte Hayal! Para Kazanmak Ya Da Gönül Kazanmak Odaklanmak Toprak Sofrasından Gayb Sofrasına Ten Şişmanlığı İle Gönül Şişmanlığı Huzur ve Hazret Hakkında Aklın Başa Gelmesi! Biraz da Canımızı Tanıyalım İnsaflı Olmak Anlayış Ve Ayırd Ediş Kabiliyeti- 2 Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1 Varlık Ve Yokluğu Anlamak Anlamlarımız Duramıyor ve Dinlemez! Akıllı Akıl İle Akılsız Akıl Hep İçimizdeki Öküz Yüzünden Anadolu İrfanı Ve Hz Harakani K.S - 2 Ödünç Bir Hayatımız Var İlahi Akıl İle İnsani Akıl Anadolu İrfanı Ve Ebul Hasan El Harakani Ks Yi Tanımak Savaş Türklerin İşidir! Bedenin Duyguları Ve Ruhun Duyguları! Dürüstlük Kazanır Cennette Hayal Tablonuz Olsun Yol Gulyabanileri İnayet Ve İhsan Beklemek Geylani Hz 'den İkaz Ve Nasihatler Her cins kendi cinsi ve zevkiyle beraberdir Huzursuz İnsan Arif Olana Bir İşaret Yeter Manalar Ve Kavramlar Varlık Ve Mana İmansızlığın Ve Dinsizliğin Cinneti! Dünya Sağlıkda Sınıfta Kaldı! Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak Noksanlarımız ve Dualarımız Dert de Hak'dır Deva da Hak'dır! Maddi Ve Manevi Sebebler Krizi Fırsata Çevirmek Azgınlaşmak Ve İlahi İkaz İnsan Hakkında Alimlerin Görüşleri! Varlık alemi ve gayb alemi yaratılmıştır! Attığın Zaman Sen Atmadın Bakış, Görüş Ve Anlayış Düşünmek Ve İbret Almak İnsani Huy Ve Hayvani Huy Yetemanın Hakkını Verin! Evin Anahtarlarını Şempanzeler Kaparsa Mukaddes Bir Hayal İçinde Başka Hayaller Peşindeyiz Ruhun Garip Yolculuğu Nafakasının Azlığı Yüzünden Padişaha Kızan Köle Şeytan'ın Tahammülsüzlüğü Doğu Türkistan Ve Türkiye’nin Tavrı Kimse kimsenin ayıbını örtmüyor! Cennette bir hayal tablon olsun! Dine Olan Kin Lezzet Haline Gelirse! Mana Ve Surete Bakış Tesir Ve Eser Karmaşa Ve Hakikat Mecnun Ve Devesi Düşünmek ve İstidat Bakış Açısı “Kıssa, mesel” ve “maksad” Halkın Talepleri Ve Seçimin Sonucu Görünmeyeni Görmek! Uyanık Olmak! Abdestli Bürokrasimiz Ve Mağdur Vatandaş Kin Kardeşliği Ve Din Kardeşliği Gönül Ve Nefsin Farkı Olgunluğun yegâne sahibi 'Hak’tır ve insanın olgunlaşmasını ister! Kendi kendine kasd etmek! Ümmetin Asra İz Bırakan Lideri: Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Eyüb'ün Tavukları Gönül belediyeciliği eylem adamı olmakla başlar! İman, ayırd etmek taraf tutmaktır.. Din ehlini kin ehlinden ayırt etmektir Hak Tabiatı İle Ten Tabiatının Görüşü İyi İle Kötü Huyların Savaşı Bakış ve görüş Ateşin oğulları, suyun oğullarının düşmanıdır! Adı Hasan huyu da hasendi! ''Gönül'' Belediyeciliği Aslın neyse seni çeken odur! Bu Alem Tersine Çakılı Nal İzleriyle Doludur Hz. Mevlâna’nın Akıl Hakkındaki Görüşleri Yokluk yolunun yolcuları çok iyi bilirler ki ‘’Yol sevgiliden ibarettir’ Emanete hıyanet etmek! Teamül Ve Temayül Aday Adayların Evsaf ve Düşüncesi Maksadı Ve Meramı Anlamak Taban Hizmetkârı Belediye Başkanı Aranıyor Cins Oluş ve Cinsiyet İdeal bir belediye başkanı! Sabredenleri Müjdele! Gerçek Dostluk Yokluk Günlerindeki Dostluklardır Üstünlükler Ve Hallerin Değişmesi Hak'tandır İnananların İmtihanı Gözler Kör Olmaz Lakin Kalbler Kör Olur Yeni Dönem ve Gençlik Erozyonu Nice Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok Ölümsüz eserler ve fikirler hakkın bakış ve görüşünden doğar Mazlumun kuruyan dudağına söyleyin gülsün! Ekmekle Gelişen Ve Büyüyen Hayat Ekmek İster Hak Ve Batıl’ın Mücadelesi İşte rahmetli Erbakan hocamızın unutulmayan ölümsüz sözleri! Vatandaşların Nüfus Ve Tapuda Yaşadığı Sorunlar Kalblerinde Maraz Olanlar İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır Kendimizi Tamamıyla Dünya İşlerine Verdik Anlamlar Sebeplere Eğreti Olarak Verilmiştir Hak ölümsüzdür! Zorlaştırmayın Kolaylaştırın İman ayırd etmektir taraf tutmaktır! Yolun Yalancıları Ve Yabancıları İnsanı yücelt ki devlet yücelsin! Neseb Bağını Yeniden Kurmak Hakikatler, Bulunduğu İsmin ve Kalıbın Manasında Belediyelerin Kat Adaletsizliği Değişmekte Zorlanıyoruz İstikamet Şuuru Ve 2019 Seçimleri Davasının Ve Milletin Adamı Olmak Tevazunun Ve Eşitliğin İktidarı Hazımsızlık Çekenlere İnsanların En Hayırlısı İnsanlara En Faydalı Olandır Değişimin Zil Sesleri.. Uyarıyoruz! Yarının Molla Kasımları Hak Yolcusunun Varlıkla İşi Olmaz Milli Görüş Tabanlılar AK Parti’den Neden Tasfiye Edildiler İdeal Belediye Başkanı Sırdan Surete Her Şey Dürüst Olmakla Başlar Yahudi Padişah Ve Hilekar Veziri Bu gidişle Kripto FETÖCÜ’ler ancak mahşerde çözülür! İstikamet Ve Handikap Milletin Zaferi Timsah Gözyaşları Sahte Kahramanlar Hayal Kırıklığı Kanadı Kırık Kuş El İnsaf Nuri Hocam! Kim Miyiz.!İşte Gerçek Kimliğimiz
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA