Hemen hemen her belediyenin bir Gençlik Merkezi, bir Spor Kompleksi, bir Kültür Merkezi, birer Meslek Edindirme Kurs Merkezi ve daha küçük çocukların boş zamanlarını değerlendirmeleri için adı bazen Sevgi Evi bazen de Çocuk Kültür Merkezi olan kurumları var.
Halk Eğitim Merkezlerinin Meslek Edindirme Kursları var.
Kültür Müdürlüklerinin her ilde Konferans salonları ve her il ve ilçede birer Kütüphaneleri var.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinin spor salonları var.
Bunlara sivil toplum kuruluşlarının toplantı ve konferans salonlarını, kurs ve oyun gibi faaliyetlerin yapıldığı mekânlarını da ekleyelim.
Bu nasıl bir düzensizlik, uyumsuzluk ve irtibatsızlık…
Gençlik için yapılan yatırımlara bakın.
Bütün bu binalar, salonların hepsi gençliğimizin hizmetinde ama hiçbir mekân tam teşekküllü ve dört dörtlük hizmet veremiyor.
Şimdi bütün bunlara kek, börek ve çöreğin bedava ikram edileceği Kıraathaneleri de ekleyeceğiz.
Bunların arasında en maliyetli olanı, neredeyse bütün ilçelere dikilen binalarıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı’na ait olan Gençlik Merkezleri…
Düşünün ki bu devasa yapılar, bu kadar masraf ve içinde her türlü spor ve kültür faaliyetleri için fiziki yeterliliğe sahip salonlar; ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin okul ve derslerinden artan zamanlarını değerlendirebilmeleri için hayata geçirilmiş.
Ve hepsi bomboş…
Diğerleri de boş…
Bir bakanlığın kendi adına ‘Proje’ ortaya koymak için devletin imkânlarını betona, boş binalara harcaması yerine, zaten mevcut olan sair kurumların Gençlik Merkezlerini ihyaya çalışması daha iktisadi ve daha faydalı olmaz mıydı?
Olmazdı, çünkü o zaman Bakan’ın projesi değil bir başka kuruma maddi destek olarak anılırlardı.
Bu binaların gereksizliği bugünlerde daha da fazla ortaya çıkmış vaziyette.
Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezlerine ödenek çıkartamıyor.
Bu sıcaklarda bozulan bir klimayı iki aydır tamir ettiremediler.
Peki, genel anlamda Gençlik Merkezleri ve gençlik hedefli mekânlar bu çok başlılık ve bu keşmekeşlikten nasıl kurtulacak?
Külliye’ye bağlı bir Gençlik Merkezleri İrtibat Merkezi kurularak, bütün resmi gayrı resmi kuruluşların gençlik adına faaliyet yürüten merkezleri buraya bağlanacak.
Gereksiz ve ihtiyaç fazlası olanlar bağlı oldukları kurumlardan alınarak ya Milli Eğitim İl Müdürlüklerine, oradan da okullara veyahut Kültür İl Müdürlüklerine Gençlik Kütüphaneleri olmak üzere devredilecek.
Külliye’ye bağlı Gençlik Merkezleri İrtibat Merkezi, STK’ları, fikir ve düşünce adamlarını, yazar ve çizerleri, şehrin âkil adamlarını aktif bir şekilde harekete geçirerek Gençlik Merkezlerinde sürekli ve düzenli, daha manevi değerleri öne çıkaran faaliyetlerin tertip edilmesini sağlayacak.
Gençlerin manevi gelişimleri uzmanlar tarafından yakından takip edilerek olumlu her faaliyet maddi ve manevi olarak teşvik edilecek.
Gençlik Merkezleri, mahalli kıymetlerin de öne çıkartılacağı birer Sivil Faaliyet Mekânları, birer Eğitim Destek Merkezleri haline getirilecek.