Bazı insanlar söze, tarafsız ve objektif olduklarını söyleyerek başlarlar. Oysaki tarafsız olmak demek kendini inkâr anlamına gelir ki bu çok rasyonel değildir. Fıtratımızdan, inanıcımızdan ve değerlerimizden gelen özelliklerimizden ötürü taraf olmak durumundayız.
Aynı et ve kemikten yaratılmış olan insanların farklı karakterde olmaları onların aynı zamanda bir yerlere de tabi olmasını zorunlu kılmıştır. Bu aidiyet ise bizler gibi herkesi bir taraf yapmaya zorlamaktadır.
Günümüzde ayrıştırmak ve suçlamak amaçlı olarak yapılan taraf ithamı çok adil değildir. Size göre karşı taraf yandaş ise onlara göre de siz de yandaşsınız demektir. Bu durumda bunu suç unsuru gibi görüp suizanda bulunmak sağlıklı bir tutum değildir.
Herkesin bir taraf olmasında aslında sıkıntı yoktur. Kimse arafta kalamayacağına göre bir tarafa geçmek zorundadır. Asıl sıkıntı taraf olmakla birlikte adil olmaktadır. Olaylar karşısında adaletle hüküm verebiliyorsanız taraflı olmanız kimsenin gözüne batmayacaktır.
Mesela, hâkimler ve hakemlerin tarafsız olmaları değil adil olmaları herkes tarafından beklenen bir tutumdur. Bunlar yaptıkları görev gereği adaleti savunmak ve yerine getirmekle mükellef insanlardır. Yoksa bunlarda beşer oldukları için bir tarafları mutlaka vardır ve de olmalıdır. Önemli olan vicdanları ile hareket edip duygularını işlerine karıştırmamalarıdır.
Söylerken objektif olmak çok kolaydır. Bir çırpıda söylersiniz fakat uygulamada bunu gerçekleştirmek çok kolay değildir. Bazı insanlar tarafsız olacağım diye “ne şiş yansın, ne kebap” moduna girebilir. Bu durum her iki tarafta da güvensizliğe neden olacağı için çözüm olmayacaktır. Objektif olmak için; nefsinize ve duygularınıza gem vurup, mahalle baskısını, dışlanmayı, horlanmayı, aforoz edilmeyi de göze almanız gerekmektedir.
İnsanlar sizin ne kadar adil olduğunuzdan ziyade kendisi gibi düşünüp onun hoşuna gidecek davranışları sergilediğinizde sizi alkışlayacak aksi takdirde tepki gösterecektir. Bu iş siyasette de böyledir “muhalefet tasvip etmez” yaklaşımı yaygın bir kanı olmakla birlikte doğru bir yaklaşım değildir. Parti liderleri konuşurken, topluma mesaj verirken “tabi ki muhalefet olarak eleştireceğiz fakat doğru yapılan şeyler varsa da destek olur, alkışlarız” derler. Fakat bu güne kadar iktidarı destekledikleri görülmemiştir. Ya hiç doğru bir şey yapılmamıştır ya da bu mesajlar siyaseten söylenmiş boş lafladır.
Sonuç olarak; “bekâra karı boşamak kolaydır” sözü çerçevesinde atıp-tutmak kolaydır. Önemli olan iş kıvamına geldiğinde ortaya konan tutumdur. Kimsenin kendisini tarafsız olacağım diye kasmasına gerek yoktur.
Taraf olmakta bir erdemdir, önemli olan adil olabilmek, elif gibi dik durabilmektir.
Esenlik dileklerimle,
Erol Aydın