Geçmişten günümüze birçok mağduriyet yaşanmış olup günümüzde yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Toplumda çok fazla ses getirmemiş olsa da binlerce insan bu durumdan mustariptir. Ve problemlerinin halledilmesi için hobi bahçeleri ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özellikle büyük şehirlerde bunalan halk, biraz olsun nefes almak, beton yığınlarından sıyrılmak adına oluşturulan ve hobi bahçesi olarak popüler olan projelere ilgi duymuştur. Meselenin özü, tarım arazilerinin parsellenerek hobi bahçesi yapmak adına vatandaşa sunulmasıdır. Hafta sonu ve boş zamanlarında bu bahçelerde kendi sebze ve meyvesini doğal olarak üretmek amaçlanmıştır. Buraya kadar sıkıntı olmazken meselenin çok fazla ilgi görmesi ile söz konusu bahçelere; baraka, kamelya, bağ evi ve prefabrik yapıların oluşturulması ile bu durum göze batarak, şikâyet konusu olmuştur.
Devlet bu duruma kayıtsız kalmayarak tarıma elverişli arazilerin amacının dışında kullanılması ve bölünmesini kaygı verici olarak bularak yeni bir kanunla düzenlemeye gitmiştir. Çıkarılan kanunla, hobi bahçeleri yasaklanmış ve mevcut durumun eskiye dönüştürülmesi talep edilmiştir. Buna uymayanlara para cezasının yanı sıra hapis cezası ile müeyyide uygulanması söz konusudur.
Hobi bahçelerinin yekûnuna bakıldığı zaman toplam tarım arazilerinin, “Devede kulak” bile sayılmayacak bir orana tekabül edildiği görülecektir. Bunun yanında söz konusu bahçelerdeki yapılanmanın kapladığı alan ise, mevcut alanın % 10’nun altındadır.
Hobi bahçeleri sayesinde köylü ve çiftçiye de destek sağlanmış olunmaktadır. Yüzlerce insan o beldeye taşınarak ve de harcama yaparak ekonomiye de katkı sağlanmıştır. Bunun yanında geçim derdi olan vatandaşın kendi emeği ile kendi ihtiyaçlarını karşılaması da aynı zamanda refah seviyesinin artması demektir. Sosyolojik olarak insanların stres atmak ve rahatlamak adına ortaya çıkan mutluluk toplumu da olumlu yönde etkileyeceği de bir gerçektir.
Hobi bahçeleri, bütün dünyada yaygın olarak uygulanan bir sistem olduğu için eğer var ise eksiklerinin yasal olarak çerçeveye uydurulması sağlanmalıdır. Bunun dışında insanların barakalarını başına yıkmak meseleye tüy dikmekten öteye geçmeyecektir. Devlet, vatandaş için var olmalı ve onun yanında olmalıdır. Ortada bir yanlış varsa bundan dönmekte erdemdir.
Sonuç olarak; hobi bahçeleri sosyal bir fobiye dönmeden mağduriyetleri gidermek esastır. Mevcut yapıları ve bahçeleri yıkmak aynı zamanda kaynak israfı da olacağı için böyle bir lüksümüzün olmayacağı da aşikârdır. Ortak akılla, orta bir yolun bulunacağına olan inancımı tekrar etmek istiyorum. İnsanların ocağına incir ağacı dikmek kimseyi abat etmez, dolayısı ile meseleyi tüm tarafları ile gözden geçirmek herkese iyi gelecektir.
Esenlik dileklerimle,