Eskiden yurtdışından gelenlerin bulundukları ülkelerde aile hekimlerinin olduğu bilgisini gıpta ile dinler, bizde olmamasına hayıflanırdık. Bu konforu büyük bir ütopya olarak görür, hayal bile edemezdik. Tüm gelişmiş ülkelerde birinci basamak ve koruyucu hekimlik olarak oturmuş olan sistemin bizde, 2005 yılında pilot olarak ve 2010 yılından itibaren de tüm yurtta uygulanıyor olması sağlıkta yapılmış önemli bir reform ve dönüşümdür.
İnsan yaşadıkça meseleyi kanıksıyor ve hep bu şekildeymiş gibi mevcut duruma alışıyor. Fakat geçmişte insanlar hastane kuyruklarında ve insanlık dışı muameleye muhatap olarak büyük mağduriyetler yaşıyorlardı. Aile hekiminizin olması öncelikle sizde psikolojik olarak büyük bir rahatlamaya sebep oluyor. Ayakta tedavi ve danışman olarak size ait bir hekimin olması moral ve motivasyonunuzu yükselterek en azından hastalıklara karşı daha dirençli oluyorsunuz. Başınız sıkıştığında ve ağrıdığında bedava danışıp, bilgi alacağınız, sizi dinleyen, size yardımcı olan bir hekiminizin olması sisteme olan aidiyet ve sadakatinizi de üst düzeye çıkarıyor. Yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç olduğunuzda aile hekiminiz hanenize kadar gelmiş olması da sosyal devlet olmanın en güzel örneği olarak hastaya moral vermektedir.
Bütün bunların yanında gereksiz olarak hastanelerde ki yoğunluk ve kaosun da önüne geçilmiş oluyor. Kaynaklar heba olmuyor, daha kaliteli hizmet almak için ikinci kademe sağlık kuruluşlarına kolaylık sağlanmış oluyor. Bu yüzden de eski alışkanlıklarını devam ettiren bazı hastaların bilinçlendirilmesi adına eğitim konusunda özellikle sosyal medya etkin ve verimli kullanılmalıdır.
Biz hastalar olarak müşteri memnuniyetimiz üst düzeyde olsa da aile hekimlerimizin yaşadığı sıkıntılarda mevcuttur. Bunların giderilmesi durumunda karşılıklı memnuniyet daha da artacağı için daha kaliteli hizmet sunulmuş olunacaktır. Öncelikle itibar ve prestijlerinin yükseltilmesi için ek görevler yüklenmemelidir. Özlük hakları ve yaşam kalitelerinin artırmak adına refah seviyeleri artırılmalıdır. Bulundukları binalar hem fiziki hem de ergonomik açıdan sıkıntılı olduğu için bakım ve onarım konusunda sağlık bakanlığı destek sağlamalıdır. Pandemi döneminde artan yükleri göz önüne alınarak ekstra destek ve katkı verilmelidir.
Sonuç olarak, çağdaş dünyanın önemli bir uygulaması olan aile hekimliğinin ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanıyor olması sevindiricidir. Herkese eşit ve adil bu hizmeti sunan aile hekimlerimiz başımızın tacıdır. Özelde de aile hekimimiz olan Dr. Suat Cerban’a minnettarız. Engelli olmasına rağmen her seferinde bizleri canı gönülden dinlemesi, derdimizle dertlenmesi ve bizlere yol göstermesi her türlü takdirin üzerindedir. Kendi şahsında tüm aile hekimi ve diğer çalışanlarına teşekkürü borç bilirim.
Esenlik dileklerimle,