Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Yargı Reformu Strateji Belgesi tanıtım programındaydım. TBMM Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere yargı hukuk alanının bir zirvesi gibiydi. Türkiye’nin her yerinden yargı hukuk alanının tüm bileşenleri bir aradaydı. Çok iyi organize edilmiş bir toplantı oldu.
Yaklaşık bir yıldan bu yana bir yargı reformu strateji belgesi hazırlığı yapıldığından haberdardım. İşin doğrusu strateji belgelerinde daha önce gördüğümüz çok defa gördüğümüz gibi genel niyet beyanları ve parlak hedeflemelerden birine yeniden tanıklık etmeyi bekliyordum.
En sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim olağanüstü bir çalışma ve sunuma tanıklık ettik.
Dokuz ana başlık halinde yargının sorun alanlarının çok doğru şekilde tespit edildiği görülüyor.
Adalet Bakanı Abdulhamid Gül genel bir giriş yaptı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan strateji belgesinin detaylarını açıkladı.
Bir defa şurası çok net olarak görülüyor ki; Adalet Bakanı sorun alanlarının tamamına en küçük detayına kadar vakıf. Bu çok önemli bir avantaj.
Strateji belgesinin somut bir eylem planı ile bütünleştirilmesi de çok çok önemli bir detay.
Cumhurbaşkanımızın adil bir Türkiye idealine ne kadar inanmış olduğuna da tanıklık ettik.
Bu kadar ağır saldırı altındayken düşünce ve savunma alanlarının genişletilmesine yönelik son derece ileri adımların ve somut eylem planlarının açıklanabilmesi çok değerli bir yaklaşım.
Avrupa Birliğinin müzakereleri durdurma çağrısı yaptığı bir dönemde bu provokasyonlara, reforma devam kararı ile cevap verildi ve Avrupa Birliği vizyonunu aşan bir eylem planı ile yola çıkıldı. Doğru siyaset budur.
Yeni dönemde çok büyük değişimlere, özgür ve adil bir Türkiye idealinin kurumlaşmasına tanıklık edeceğimiz görülüyor.
Türkiye yargı teşkilatında tarihte örneği bulunmayan büyük bir arınma döneminde içine kapanma ve geriye çekilme yerine bir kaç adım büyüklüğünde kocaman bir adım atıyor.
Devlet yönetimi böyle bir şeydir. Eğer ile adım atamazsanız yükler ağırlaşır ve geriye gidersiniz.
Ak Parti iktidarının ilk yıllarında her alanda ileriye atılan adımların hızında küresel çıkar odaklarının saldırıları altında bir gerileme olmuştu. Çok büyük bir mücadele dönemi yaşadık. Türkiye bir var olma savaşı verdi ve ayakta kaldı başını hep dik tuttu.
Yargı Reformu Strateji belgesi varlık mücadelesinin getirdiği yorgunlukları atan yeni bir motivasyon oldu.
Çok güçlü iş planları var. Katılmadığım tek husus avukat sayısındaki artışı yavaşlatmaya yönelik arayışlar oldu. İlginçtir salondan en büyük alkışı da bu bölüm aldı.
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da toplantıdaydı.
Cumhurbaşkanının yargı hukuk alanında bir manifestoya dönüşen konuşmasını izledi.
Baroların ve barolar birliğinin siyasetin yedek kulübesinden İstanbul için sloganlar attığı bir dönemde avukatların ihtiyaçlarına Cumhurbaşkanımız sahip çıktı.
Çok güçlü bir vizyon ortaya çıktı. Bir türlü oturtulamayan reformların tartışması devam ederken, böyle büyük ve ileri bir adım şahsen beni şaşırttı ve gururlandırdı.
Bu defa işin doğru tarafından tutulduğu net olarak görülüyor.
Bu inancı hissetmek bile çok çok önemli bir şey.
Yaşar BAŞ