Daha 50 yıl öncesine kadar, Kürtlerin ağırlıklı olarak yaşadıkları Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde medreselerde talim terbiye dili Kürtçe, Arapçaydı. Daha sonra okulların yaygınlaşmasıyla Türkçe öğrenildi, ancak Türkçe bilmeyen vatandaşlarımıza hayat zindana dönüştü; tek parti dönemi, sözde milli şef İsmet İnönü’nün başında olduğu CHP iktidarı sayesinde.
AK PARTİ DÖNEMİNDE YARARLI ÇALIŞMALAR OLDU
Ak Parti ile birlikte özgürlüğüne kavuşan Kürtçe okullarda seçmeli diller arasına girdi, TRT KÜRDİ 24 saat Kürtçe yayın yaptı/yapıyor, kimse vatandaşlarımıza “neden Kürtçe konuşuyorsunuz?” diyemiyor artık, ancak HDP’nin sivri siyaseti ve PKK’nin terörist faaliyetleri yüzünden zihniyet olarak hala Kürtçe üzerindeki baskı tam kalkmış değildir.
ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDE KÜRDOLOJİ BÖLÜMÜ KURULDU
Artuklu Üniversitesinin Kürdoloji bölümünde 1700 Kürt Dili ve Edebiyatı Öğretmeni yetiştirildi ki isteyen her öğrenci okullarda tercihli dil olarak bu dili rahat seçebilsin, ne yazık ki PKK de, HDP de, anların değişik adlar altındaki sözde sivil oluşumları da vatandaşlarımıza boykot talimatı verdi. Çünkü onların Kürtçe gelişsin, konuşulsun, vatandaşlarımız rahat yaşasın diye bir dertleri yok.
DEVLETİN FAYDALI ADIMLARINI HDP KÜÇÜMSEDİ, BOYKOT ETTİ
*Bu gün Devletin himayesinde TRT KÜRDİ Kürt edebiyatına müthiş bir hizmet ediyor,
*Ahmedi Xani’nin Mem û Zîn kitabı Rahmetli Prof.Dr.Kadri Yıldırım tarafından tercüme edilmiş haliyle Kültür Bakanlığı tarafından vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtılıyor,
*Melayi Ciziri, Ahmedi Xani, Feqiyi Teyran üzerinde nice çalışmalar oldu, hala HDP zihniyeti dudak bükerek bunları değerlendiriyor.
*O HDP ki merhum Kadri Yıldırım’ın deyimiyle hala bir Kürt komisyonu dahi kurmamış.
Siyasetten bağımsız ve masumane bir tarzda Kürt dilini gündeme getirme ve geliştirme maksadıyla kurulan Herekera Zimanê Kurdî(Kürt Dil Hareketi) HEZ KÜRD “her okula bir Kürtçe dersi öğretmeni atansın” diye bir kampanya başlatmış.
HER İLÇEYE BİR KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ ATANABİLİR.
Bu hayli iddialı ve külfetli, belki okullarda karşılığı olmayacak bir talep, ama her ilçeye bir öğretmen atanması olabilir, çünkü on okulda ikişer saat ders alan olsa 20 saat öğretmenin maaşı karşılayacak kadar ders çıkabilir, şayet bir öğretmen ihtiyaca cevap vermezse ara atamalarda ihtiyaca binaen tekrar atama yapılabilir.
KÜRTÇE, 168 DİL ARASINDA YAPILAN SIRALAMADA DÜNYANIN 8.SIR5ADA EN ZENGİN DİLİDİR
Bu gün milyarlarca insanların kullandığı facebook’te Kürtçe dili varsa, birden fazla yayın yapan bir çok kayda değer sitelerde Kürtçenin dört lehçesiyle yayın yapılıyorsa, yapılan istatistiğe göre 168 dil arasında 8.zengin dil olarak almış bir dilden bahsediyorsak, bu dile sahip çıkmak boyun borcumuzdur.Tabi ki diğer dillere de sahip çıkmamız lazım.
TÜRK VATANDAŞLARIMIIN KÜRMANCİ/ZAZAKİ DİLLERİNİ SEÇSİNLER.
Tüm Türk vatandaşlarımdan istirhamımdır; Kurtuluş savaşında düşman cephesinde yer alan İngiltere’nin dilini seçmektense aynı kurtuluş savaşında sizinle omuz omuza mücadele veren Kürt kardeşlerinizin dilini çocuklarınıza tercih edin.
KÜRTLER SEVE SEVE TÜRKÇE KONUŞUYORLAR, TÜRKLER DE AYNI ŞEKİLDE KÜRÇEYİ SEVMELERİ GEREKİR, KARDEŞLİK HUKUKU BUNU GEREKTİRİYOR.
Yaklaşık olarak 25 milyon Kürt vatandaşlarınızın konuştuğu, eski karanlık devlet tarafından konuştukları için dövüldüğü, dişleri, kafaları kırıldığı, hatta 1982 sonrasında çıkarılan yasa ile konuşmasının yasaklandığı Kürtçe diline sahip çıkın, ben şu anda bir Kürt olarak nasıl ki severek, isteyerek Türkçe konuşuyor ve yazıyorsam siz de seve seve Kürtçeye ilgi gösterin, sahiplenin.
AHMED-İ XANİ’DEN MANİDAR BİR BEYİT
Amedi Xani’nin Nu bahar risalesinden alıntı Kürtçe bir beyitle açıklamamı tamamlamak istiyorum; ki hayatın sırrı bu beyitte yatıyor.
“Bi dua me dibîr bînin fatha jimera buxînin”
(Dualarla bizi anın, bize Fatihalar okuyun)
İnanın bu beyit üzerinde kitap yazılabilir.
Dolayısıyla her fırsatta Kürtçeye sahip çıkmak vatandaş olarak boyun borcumuzdur diyor, Milli Eğitim Bakanlığımızı bu kampanyaya ilgi göstermesini ve gereği için çalışmasını bekliyoruz.