Ey veliler!
Okulu ilgisiz bırakmayın!
“okul sizin için hayırlı bir evlat yetiştirmek için yardımcı bir kuruluştur”
Yanı asıl olan sensin bu çocuk iyi yetişirse elbette vatandaş yönünden hepimiz ondan faydalanırız, ama asıl faydası sana dokunacak.Okul bir devlet kurumu olarak sana yardımcı olur, bu konuda sorumlu olduğu hissini de yaşıyor. Ama işin bir yerinde sen yoksan bu emek istenilen meyveyi veremez bilesiniz. Veli okulun en önemli saç ayağından biridir.
O zaman bu çocuğun başarısı için elinden geleni yapmakla yükümlüsünüz. Çocuğun eline kitap, defter verip okula göndermek yetmiyor.
1-Okul idaresinin sıkıntısı var mı?
2-Okul binası fiziki açıdan elverişli mi?
3-Öğretmenlerin sizden bir talebi var mı?
4-Okul çevresi güvenli mi?
5-Birileri okul üzerinde öğrencilerin mayasını bozmak için bir program uyguluyor mu?
Bu soruları artırmak mümkün, ama bu kadarını da düşünmek, dikkate almak yeter diye düşünüyorum.
*Geçende tarihi bir okulumuzun binası hazır hale gelmiş, öğrencilerin binaya geçmesine müsaade edilmiyor, valilik nakil yazısına rağmen; veliler araya girince Bakan bizzat müdahale etti ve sorun çözüldü.Veli olaya müdahil olmazsa Okul Müdürü ne yapsın? Milli Eğitim Müdürü ne yapsın? Bakan yardımcısı bir şeyler tasarlıyor, bürokraside belli bir yerden sonra itaat esastır zaten.
*Okulun fiziki durumu nasıl? Çatısı akıyor mu? Kapı pencereleri var mı? Tuvaletleri hijyenik düzeyde temiz mi? Sakın ola bu tür sorunlarda bana ne demeyesin! Okul müdürü bu tür dertlerle uğraşa uğraşa talim terbiyeye zaman bulamıyor.
*Öğretmenlerle iş birliğine gitmek, birlikte öğrencinin istidatlarını tanımak ve yönlendirmek için okula gidip değerlendirmelere katılmanız lazım. Sakın ola “çocuğum şu mesleği seçmeli, bu mesleği seçmeli” deyip kendince ahkam kesmeyesin! Çocuğu tanı, kabiliyetlerine göre yönlendir ki yaptığı işten keyif alsın. Huzur içinde işine gidip gelsin.
ANEKDOT;
1980 öncesi üç kişi Köyümüzün imamı şu anda merhum Molla Hakki yanında tahsil görüyorduk, babam bir gün durumlarımızı hocamıza soruyor, talebeleriniz nasıl diye?
Hoca diyor ki, filanca talebem kafa akmıyor ama yumuşak başlıdır, falanca talebem zihin var ama mizacı alim olmaya elverişli değil, fakat senin oğlu(beni kast ederek) aynen mıknatıs gibi ne versem alıyor, ahlaki yapısı da elverişlidir başarılı bir talebedir, onu okutmayı ihmal etmeyesin sakın! Babam bu değerlendirmede aldığı umut ve cesaretle beni medrese tahsiline gönderdi. Şükürler olsun ne hocamı, ne de babamı şimdiye kadar mahcup etmedim.
*Nadiren de olsa öğretmenler ne yapıyor acaba? düşünüp gözlemci olmanız lazım, bazı defolu öğretmenler var sınıfta gazete okuyorlar, günlük politik meseleleri okula, sınıfa taşıyorlar bu tür kimseleri de okul ortamından uzaklaştırmak yine veliye düşer.Okul Müdürü bu açıdan meslektaşlarıyla ilgilenemez.
*Okul çevresinin de okul üzerinde, öğrenci üzerinde ayrı bir etkisi var. Ben birkaç yıl çevre açısında sıkıntılı bir okula müdür oldum, ilk iki ay ancak okul dağıldıktan sonra odamda otura biliyordum.
Bir gün kıdemli bir bayan öğretmen dedi ki; “Müdür bey Allah senden razı olsun, hiç olmazsa öğretmenler odasında otururken kendimizi güvende hissediyoruz” düşünebiliyor musunuz? Öğretmenin ruh halini.
Başka bir okulda müdürdüm sabah erkenden okula gider bahçenin dışında elim arkamda volta atardım, ta ki gelen öğretmen ve öğrenci benden bir enerji ve motivasyon alsın. Böyle durumlarda okul idaresi zayıf düştüğü anda müracaat edeceği ilk adres velilerdir, nitekim bir okulda ben veliye nöbet kolluğu ile nöbet tutturdum, çok da faydasını gördüm.
*Bir de bazen birileri gelir MEB ile olan protokol dahilinde sizin çocuklarınıza boş beleş işler, hatta muzır şeyler de öğretebilir.
Mesela Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi. İçinde öyle melanet şeyler var ki kadın erkek eşitliği ile başlar son durağı direk eş cinsellikten çıkar.Allah yanlarına bırakması, böyle boş işlerle enerjimizi alıyorlar.
Bütün bu sıkıntıların giderilmesi için okulun sana ihtiyaç var sayın velim, bu mevzularda senin alternatifin yok, bilesin.
Onun için seni okula davet ediyorum.
Ben bir eğitimciyim,
Ben oklu müdürlüğünü yaptım,
Ben duyarlı bir vatandaşım.
Böyle icap ediyor ki size sesleniyorum.
Vesselam