193 üye ülke ile Dünyanın en büyük örgütü konumunda olan Birleşmiş Milletler(BM), ne yazık ki 5 üye ülkenin ağzına bakıyor, hatta bu beş kişiden birinin hayır dediği bir karar dahi kabul görmüyor.
Başka bir ifadeyle BİR 192’den büyüktür anlamı buradan çıkar.
2030 vizyonuna göre üç alanda azami düzeyde bir çalışma ve çaba harcayıp insanlığı rahatlatıcı düzeye ulaşılmalıdır.
1-Adaleti en üst düzeyde hayata geçirmek,
2-Dünyanın hiçbir yerinde aç ve açıkta kimsenin kalmaması,
3-Yaşanabilir bir çevrenin oluşması
Bunun içinde aşağıda verilen 17 maddelik bir çalışma, eylem planına serpiştirilmelidir ki bu hedefe ulaşabilelim ya da yaklaşabilelim. Piyasaya baktığımız zaman dünyanın gündeminde baş belası bir kavram etrafında dolaşılıyor, o da 5.madde olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, bu öyle bir beladır ki tıpkı zehir gibi hangi eylem planına alırsanız o programın bereketini kaçırıyor.
*Cumhurbaşkanımızın imzasıyla bu sözleşmenin gereği olarak “sürdürülebilir kalkınma programı” resmi gazetede bu gün yayınlandı, ama acaba bu 5.maddedeki sinsilik fark edildi mi?
Onun için BM 2030 vizyonuna evet, 5.Maddeye hayır! diyorum.
Hedef 1. Her tür yoksulluğu, nerede olursa olsun sona erdirmek.
Hedef 2. Açlığı bitirmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenme imkânlarını geliştirmek ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.
Hedef 3. İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve herkesin her yaşta refahını sağlamak.
Hedef 4. Herkesi kapsayan ve herkese eşit derecede kaliteli eğitim sağlamak ve herkese yaşam boyu eğitim imkânı tanımak.
Hedef 5. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek.
Hedef 6. Herkes için temiz suya ve sağlığa uygun yaşam koşullarına sürdürülebilir erişimin sağlanması.
Hedef 7. Herkes için erişilebilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerji sağlamak.
Hedef 8. Sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik kalkınmayı sağlamak, tam ve üretici istihdamı ve insan onuruna yakışır işleri sağlamak.
Hedef 9. Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı sanayileşmeyi ve yeni buluşları teşvik etmek.
Hedef 10. Ülkelerin içinde ve aralarındaki eşitsizlikleri azaltmak.
Hedef 11. Kentleri ve insan yerleşim yerlerini herkesi kucaklayan, güvenli, güçlü ve sürdürülebilir kılmak.
Hedef 12. Sürdürülebilir tüketimi ve üretimi sağlamak.
Hedef 13. İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acil olarak adım atmak.
Hedef 14. Okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak.
Hedef 15. Karasal ekosistemleri korumak, restore etmek ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, ormanların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek, toprakların verimlilik kaybını durdurmak ve geriye çevirmek ve biyo çeşitlilik kaybını durdurmak.
Hedef 16. Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve herkesi kucaklayan toplumları teşvik etmek, herkesin adalete erişimini sağlamak, her seviyede etkin, hesap verebilir ve kucaklayıcı kurumlar inşa etmek.
Hedef 17. Sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığın uygulama araçlarını güçlendirmek ve küresel ortaklığı yeniden canlandırmak.
Hatırlamakta fayda var ki bizim ülkemiz de BM’nin 2030 sürdürülebilir vizyonuna imza atmış gereğini yapıyor mu? Yapmıyor mu orasını siz karar verin.
Fakat 5.Madde için başta feministler olmak üzere, İstanbul Sözleşmesini savunanlar canla başla çalışıyorlar. Allah canlarını alsın, bu ülke insanının aile huzurunu kaçıracaklar, çünkü ağababaları bunu istiyor.
NOT:2018 yılında Diyarbakır BM Kalkınma meclisini kurma talebi DÜNYAK BM tensilcisi tarafından bana tevdi edildi. 21 kişilik bir liste ile BM’ye müracaat ettik ama 5.Maddeye şerh koyduk ve kabul görmedi. Yani 16 madde bir yana 5.madde bir yana anlamı da buradan anlaşılıyor galiba.