Okuduğunuz yazarı tanıma babından paylaşmak istedim.
Eyüphan Kaya;
1962 yılında Diyarbakır’ın Hazro ilçesi Kırmataş köyünde dünyaya geldi. İlk okulu köyde okuyup 1973 yılında mezun olduktan sonra Merese tahsiline gönderildi. 8 yıllık İslami ilimler alanındaki çalışmalarından sonra Orta okulu hariçten bitirerek, 1982-1985 yılları arasında Diyarbakır Lisesini okudu. Mezun olduğu yılda Eğitim fakültesi Kimya bölümünü birincilikle kazandı bir sonraki yılın yaz tatilinde İmam-Hatip fark derslerini vererek, ikinci lise diplomasını aldı. 1987 yılında İmam-Hatip oldu.
O artık ailesini maaşlı ilk ve tek evladıydı. Bu münasebetle kardeşlerini de daha rahat okuma fırsatını elde etmişti.
Memuriyetinin ilk yıllarını imam-hatip olarak ifa eden Kaya, askerliğini yedek subay öğretmen olarak Ordu-Aybastı imam-hatip lisesinde yaptı, bu esnada bir grup meslek dersleri öğretmenlerine Elfiye’nin şerhi olan Siyuti adlı kitabı müzakere ederek, ders kitaplarının daha iyi anlaşılmasında yardımcı oluyordu.
Askerlik sonrası Kurumsal arası nakil ile 1993 yılı ocak ayında Milli Eğitim bakanlığına geçen Kaya, Afyon Emirdağ’da direk lise müdürü olarak göreve başladı. Kaya MEM’de değişik komisyonlarda, muhtelif görevlerde bulundu.
Ayrıca 1997-2003 yılları arazında İstifa ederek özel dershane öğretmenliğini yaptı
2000’li yıllarda yazmaya başlayan Kaya 600 manzum 1000’i aşkın köşe yazılarını yazdı. Yerelde Yeniyurt, Özgürhaber, Özdiyarbakır ve Güneydoğu güncel gazetesinde yazıları yayınlandı, ulusalda da bir yıl Milat gazetesinde yazdı.
İnternet dünyasında isminin karşılığı 100 binin üstüne olup 15-20 sitede yazıları yayınlanıyor. Ayrıca muhtelif dergi ve kitaplarda yazı ve şiirleri yayınlanmıştır. 2011-2014 yılları arasında üç yıl Diyarbakır Meclisini koordine eden Kaya TBMM-DkMM arasında bir köprü görevini üstlenerek vekil/müvekkil buluşmasını sağlayıp Amid’in sesini Meclise yansıtmaya çalıştı.
2013 yılı İzmir-Diyarbakır-İstanbul üçgeninde Barış Üçgeni” adıyla üç gün aralıksız toplantılar yapılarak barış sürecine katkıda bulundu. Özet olarak; “bu süreç muhasebesiz ve müzakeresiz bir tarzda sonuçlanmasına işret etti. Devletin yaptığı hataların üstünü çizeceğiz, kendisi bir defaya mahsus özür dileyecek ve Kürt meselesi konusunda da vatandaşlarımıza müzakere etmeden taleplerini yerine getireceğiz” tezini savundu.
Ulusal ve uluslar arası kuruluşların üye ve katılımcısı olan kaya İİT, DİF, BM ve Ortadoğu kongresinde tebliğ yayınladı, müzakerelerde bulundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı Bağdat toplantısında “Beytüllah Beyt-ül Emir değildir” diyerek Suudi kralına bir göndermede bulunu ve İsrafı yapanın din ayırımı yapmaksızın Allah tarafından sevilmediğine işaret ederek, İslam dünyasını tasarrufa ve dünya fakirlerine sahip çıkmaya davet etti.
Dünya İslam Formunda makul bir ulema heyetinden oluşması şartıyla “Hilafet makamının” gereği konusunda tebliğ sundu.
Birleşmiş Milletler toplantısında “bu cemiyet ilahi öğretiyi tanımadan dünyaya barış ve huzur açısından bir fayda sağlayamayacağına işaret etti”
Orta doğru kongresinde “Irak Kürdistan bölgesinin devlet, Suriye ve İran Kürtlerine federatif yapı içinde özerklik, Türkiye Kürtlerine anayasal düzeyde birinci sınıf vatandaş olarak hak ve özgürlük” konusunda görüşünü beyan etti.
15 sivil toplum kuruşuna üye olan Kaya her fırsatta sivilleşmeyi önemsedi ve söz aldığında açık yüreklilikle düşüncesini savundu.
Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu bölge başkanı olan kaya, TkMM destekçisi,
Birleşmiş Milletler(BM) Kalkınma Meclisi Diyarbakır kurucusudur.
1978 yılında 16 yaşında yaşıtı olan amcasının kızı Gülcan Kaya ile evli olup üç kız üç erkek altısı da üniversite mezunu olan 6 çocuk babasıdır. Kürtçe, Türkçe ve Arapça biliyor.(*)
“Diyarbakır’da İz Bırakanlar” kitabının yazarı aynı zamanda lisede İngilizce Öğretmenin olan İbrahim Evirgen beye çok teşekkür ederim.
*‘Diyarbakır’da İz Bırakanlar’ kitabı 3.cilt sayfa 124-125’ten alınmıştır.